Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainalaiset voivat ommella Muotoiluakatemian tiloissa – Lehtijutun ansiosta saatavilla lahjoituksina nyt toistakymmentä ompelukonetta

Kun Viikkosavo (6.4.2022) kirjoitti, että Kuopion ortodoksinen seurakunnan vapaaehtoiset etsivät ompelukoneita Ukrainasta Kuopioon saapuneille, alkoivat puhelimet soida.

– Tietoomme tuli toistakymmentä saatavilla olevaa ompelukonetta tai saumuria, Solina-Ukraina vapaaehtoistoimintaa koordinoiva vapaaehtoistyöntekijä Pirkko Tenkama kertoo.

Seuraavaksi piti pohtia, mistä löytyisi ompelupaikka, jossa voisi ommella uutta ja muokata sekä korjata vanhaa.

– Tilat löytyivät läheltä, Piispanpuiston toiselta laidalta Piispantalolta Kuopion Muotoiluakatemialta, kun Kuopion Rouvasväenyhdistys lähti mukaan yhteistyöhön, Tenkama taustoittaa.

Tuumailupäivää pidettiin Piispantalolla viime torstaina, kun ensimmäiset ukrainalaiset tutustuivat Muotoiluakatemian työsaleihin, ensimmäisiin paikalle kuljetettuihin ompelukoneisiin ja lahjoituksina saatuihin käsityötarvikkeisiin.

Lahjoituksina on saatu esimerkiksi kankaita, ompelutarvikkeita, neulelankoja ja neulepuikkoja.

– Tilat ovat ukrainalaisten käytössä päivisin, Muotoiluakatemian vastuuopettaja Anna Räisänen selvittää.

Muutama ukrainalainen on myös jo aloittanut tai ilmoittautunut Kuopion Muotoiluakatemian kevään aikana tapahtuvaan opetukseen.

– Ukrainalaisten on mahdollista osallistua opetukseen, ja olemme ottaneet vapaaoppilaspaikkoja käyttöön kevään ryhmissä, Räisänen sanoo.

Olemme ottaneet vapaaoppilaspaikkoja käyttöön kevään ryhmissä.

– Meillä opetus loppuu kevään osalta pian, mutta vielä ehtii olla mukana kevään viimeisillä kursseilla. Täällä on tarjolla erilaisia työpajoja, kuten lasikurssi ja puuveistotyöpaja, joihin löytyy myös vapaaoppilaspaikkoja.

Auttaminen on kuulunut Kuopion Rouvasväenyhdistyksen toimintaperiaatteisiin alusta saakka.

– Rouvasväenyhdistykset on aikoinaan perustettu kaupunkeihin Fredrika Runebergin ajatuksen pohjalta, että yhdistysten tehtävänä on poistaa esteet valon tieltä. Ajatus on kaunis, mutta myös hyvä toteuttaa käytännössä, Anna Räisänen toteaa.

Yhdistys on perustettu Kuopioon 162 vuotta sitten.

– Yhdistyksen tehtävänä on ollut alusta alkaen opettaa naisia ja tarjota heille työtilaisuuksia, Tenkama kertoo.

– Ukrainalaiset ompelijat tekevät ja korjaavat nyt ensivaiheessa vaatteita itselleen ja läheisilleen, mutta porukassa on myös ammattilaisia, jotka olisivat kiinnostuneita tekemään ompeluja tilaustöinä. Myös tilaajia on jo ilmoittautunut. Seuraavaksi on selvitettävä viranomaisilta, miten toimimme, jos ja kun raha alkaisi liikkua.

Yksityiset ihmiset ovat ilmaisseet halunsa auttaa monin tavoin.

– Yksityiset auttajat, marjatilalliset ja poliisi toimivat nopeimmin, kun Kuopioon alkoi saapua sotaa pakenevia ukrainalaisia, Pirkko Tenkama arvioi.

– Kun ei heti pakomatkan jälkeen ollut tietoa paikoista, mihin mennä ensimmäiseksi, ukrainalaisia ohjattiin meille ortodoksiseen, monikieliseen ja -kulttuuriseen seurakuntaan, missä on tapana auttaa kaikkia vakaumuksesta riippumatta. Näin tehtiin myös edellisen pakolaisaallon aikana. Organisaatio saatiin vanhasta muistista toimimaan nopeasti.

Eikä aikaakaan, kun seurakuntasalissa pystyssä jo oli vapaaehtoisten pyörittämä ruokajakelu ja lounastarjoilu sekä suomen kielen opetus. Myös Kuopioon saapuneiden joukosta ilmoittautui vapaaehtoisia keittiö- ja siivoustöihin.

Seurakuntasalista kehkeytyi maahan saapuneiden olohuone, jossa naiset alkoivat kysellä, olisiko mahdollista tehdä käsitöitä, esimerkiksi kaventaa Linnanpellon vaatejakelupisteeltä saatuja vaatteita.

– Osa tänne tulleista saapui omilla autoillaan kesärenkailla liukastelleen, ja mukana tuli myös kissoja ja koiria. Saimme ohjeita, miten toimia. Joukossamme toimii myös eläinlääkäreitä, Tenkama mainitsee.

– Heti toimintamme alussa, maaliskuun puolivälissä, maahanmuuttajien ja pakolaisten terveydenhoitaja Leila Savolainen ja ylilääkäri Pauliina Sulku ohjeistivat meitä hienosti, miten meidän täytyy toimia, kun pakolaisten lääkkeet ovat loppu ja on kipuja ja vaivoja.

Seuraavassa vaiheessa isot ja pienet yhteisöt Kuopiossa alkoivat tarjota auttavia käsiään.

– Yhteistyön muotoja ja sopimuksia alettiin viritellä.

Avustustarvikkeiden kasoille ei ole ollut tarpeeksi tiloja.

– Kun tieto lahjoituksena tulevasta ompelukoneesta, saumurista, vuodevaatteista tai pyyhkeistä on tullut, taktiikkanamme on ollut heti laittaa lahjoittajan tieto muistikirjaan, ja se, mistä lahjoituksen voi tarvittaessa noutaa.