Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VS analyysi: Kuopiolla on aliedustus maan parlamentissa – Uusia kuopiolaisia on nousemassa eduskuntaan

Eduskunnassa vaalipiirin ykköskaupunkien poliittisessa edunvalvonnassa Joensuu on selvästi Kuopion edellä. Joensuussa äänestäjät ymmärtävät tukea kaupungin omia ehdokkaita. Joensuun kansanedustajat lyövät Kuopion sekä määrässä että laadussa. Joensuussa on 5 kansanedustajaa, joista 2 on ministerisarjassa.

Väestöltään suuremmassa Kuopiossa on 3 kansanedustajaa ja 2 heistä on vielä liitoskuntastatus. Kaikki kuopiolaiset kansaedustajat ovat eduskunnan nokkimisjärjestyksessä kaukana ministeriputkesta. Itä-Suomen veturi ansaitsisi raskaan sarjan poliittisia vaikuttajia edunvalvojikseen.

Takavuosina Kuopion seudulla vaikuttivat ministereiksi nousseet Jyrki Katainen (kok.) ja Jorma Huuhtanen (kesk.). Huhtikuussa 2023 olisi aika korjata edunvalvonnan epätasapaino. Parasta aikaa kansanedustajaehdokkaat kirjoittavat ehdokassitoumuksia. Viimeksi kansanedustajaehdokkaiden suosiota mitattiin tammikuun aluevaaleissa. Nyt näyttäisi kuopiolaisittain lupaavalta.

Varmin uusi kuopiolainen kansanedustaja on vasemmiston Laura Meriluoto (37). Hän sai aluevaaleissa 1 013 ääntä, kun puolueensa istuva kansanedustaja Matti Semi keräsi vain 527 ääntä. Meriluodolla on osaamista ja persoonallista kanttia pärjätä Arkadianmäen painekattilassa. Vihreiden sosiaalisektorin ammattilainen Kaisa Kantele (35) tekee hajurakoa 656 äänellään puolueensa napana pidettyyn Harri Auviseen. Voisiko Auvinen asettua reilusti Kanteleen tukijoukkoihin? Auvisesta itsestään ei ole ollut joensuulaisen ministeri Krista Mikkosen haastajaksi.

Kokoomuksessa kansansuosikki Marko Kilpi varmistaa puolueelle toisen paikan. Nato-puolueena kokoomus voi venyä uudessa maailmanjärjestyksessä kolmeen paikkaan. Juristi Karoliina Partasen (38) ylsi aluevaaleissa 753 ääneen. Partanen on vielä poliittisesti kokematon mutta hänellä on potentiaalia sometaiturina ja lakinaisena nousta kansanedustajaksi.

Iisalmelainen Markku Eestilä saa olla varuillaan, jos puolueen suosio alkaisi hiipua ja paikkamäärä jäisi kahteen. Muista kokoomuksen tulevaisuuden nimistä Sakari Pääkkö (27) etenee pikkuhiljaa hillotolpille 578 aluevaaliäänellä ja vahvatahtoinen Miia Eskelinen-Fingerroos (38) 566 äänellä raivaa tietä kokoomuksen kärkinimeksi.

Keskustan Antti Kivelä sai tammikuussa muhkean 1 206 äänen potin, mutta hänellä alkaa olla kiire. Harva ensimmäisen kauden kansanedustaja nousee kuusikymppisenä vallan huipulle. Joko olisi 35-vuotiaan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Aleksi Eskelisen eduskuntauran aika? Tammimarkkinoilta Eskelinen keräsi 693 ääntä.

Vesa Linnanmäen (48) 678 ääntä kertovat, että mies on takuuvarma ääni-imuri, mutta hänelläkin on jo viisikymppiset lähellä.

Nuorista keskustan kyvyistä Sallamaarit Markkasella (33) olisi resursseja isoissa ympyröissä, vaikka jäi vielä tuoreena kuopiolaisena aluevaaleissa 488 ääneen.

Demareissa kaikki ääniharavat ovat liian vanhoja noustakseen valtakunnallisiksi vaikuttajiksi. Kolme eniten ääniä rohmunneita kuuluvat eläkeläiskategoriaan; Tuula Väätäinen (66), Simo Kokko (71) ja Hannu Kokki (65). Demarikuopus aluevaltuustossa on Neeta Röppänen (49), jota ei taida edes eduskuntavaalit kiinnostaa. Demareiden tulisi etsiä joku koulutettu nuori ehdokas, jos puolue aikoo säilyttää katu-uskottavuutensa ensi vuoden eduskuntavaaleissa.

Suurista puolueista perusuomalaisten 7 hengen aluevaltuustoryhmässä nuorin on puolueensa äänikuningatar, kansanedustaja Minna Reijonen (49). Reijonen istuu kaikilla mahdollisilla hallinnon tasoilla ja hänen piti vielä junailla itselleen hyvinvointialueen valtuuston 3. varapuheenjohtajuus. Puolue kaipaa Helsinkiin muuttaneen Samuli Voutilan kaltaista uuden polven persua.

Kuopio-puolueen tulisi asettaa tavoitteekseen eduskuntavaaleissa 2023 ainakin 5 kansanedustajaa, joista kaksi voisi olla alle 40-vuotiata hyvin koulutettuja poliitikkotyyppejä.