"Takakontin generaattori huutanut hoosiannaa tällä reissulla" – Matti Kuosmanen ja Aku-koira mopoautoineen ovat puolimatkassa Kuopioon

Viikkosavo kirjoitti 12. huhtikuuta ilmestyneessä lehdessä Matti Kuosmasesta ja Aku-koirasta, jotka ajavat Espanjasta Kuopioon mopoautolla. Juttu on kiinnostanut lukijoita laajalti, joten kilautimme kaksikolle reitin varrelle.

– Nyt olemme noin 70 kilometria Lyonin alapuolella, ja keskiviikkoon mennessä pyörimme jossain Ranskan ja Saksan rajalla, Kuosmanen kertoi maanantaina.

Takana on siis vajaat 2000 kilometriä, lautalle kuljettavana hieman päälle 1000.

Matka on Kuosmasen mukaan mennyt mainiosti.

– Aku on voinut hyvin, se on tykännyt katsella maisemia ja nukkua. Sähkön löytäminen on ollut haasteellista, mutta onneksi on ollut tuo generaattori takakontissa. Se on kyllä huutanut hoosiannaa tällä reissulla.

Mopoautoa on muokattu tarpeisiin sopivaksi: matkustajan istuin on poistettu, jotta tilaa on sekä Akulle että nukkumiselle, kun tarve vaatii. Lisäksi autoon tehtiin keväämmällä takakontti, jossa mukana kulkee aggregaatti sähkönsaannin vaikeuksien varalta.

– Se on pelastanut monta kertaa. Ennen lähtöä mietin, että juuri tällaisiin tilanteisiin täytyy varautua. Onneksi varauduin.

Kulku mopoautolla on ollut sekä hitaampaa että hiljaisempaa kuin mihin autolla matkatessa on tottunut. Yhdellä latauksella pääsee noin 50 kilometriä, minkä jälkeen akkua ladataan muutama tunti. Latauksineen päiville on kertynyt Kuosmasen mukaan matka-aikaa kutakuinkin 12–14 tuntia.

Kulkupeli on tuonut mukanaan myös suunnistamiseen liittyvän pulman.

– Auton navigaattori yrittää koko ajan neuvoa moottoritielle ja polkupyörän navigaattori jalkakäytäville. Koko ajan täytyy olla hirmu tarkkana siitä, mistä voi mennä.

Kylien läpi mutkittelevat pikkutiet ovat kuitenkin tuoneet matkaan myös piristystä jokaiselle aistille.

– Tämä on hiljaista menoa. Ja kun körötellään puolta hiljempaa, ikkunat voivat olla auki, jolloin ehtii nähdä, kuulla ja haistaa ympäristön ihan eri tavalla. Maisemat ovat olleet todella mahtavia.

Kuosmanen ja Aku nousevat Saksan Travemündessä lauttaan joka tuo heidät Suomeen.

– Vietämme Frankfurtissa lepopäivän, sitten alkaa viimeisen viikon tikistys. Travemünde siintää jo melkein horisontissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut