VS analyysi hyvinvointijohtajan valintaprosessista: Junaileeko keskusta Marko Korhosta johtajaksi? – Tähtääkö Antti Kivelä maakuntajohtajan paikalle?

Pohjois-Savon hyvinvointijohtajan valinnassa on merkkejä sekä huonosta hallintokulttuurista että kokemattomuudesta. Hallituksesta ja valtuuston puheenjohtajista koottu haastatteluryhmä valitsi vain kaksi ehdokasta soveltuvuusarviointiin. Haastatteluryhmä syrjäytti Kuopion apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarisen soveltuvuusarvioineista, vaikka hänet on todettu päteväksi lukuisissa testeissä urallaan. Kuopion apulaiskaupunginjohtaja ja soten valmistelua johtaneesta Saarisesta haluttiin antaa kuva, ettei hän kuulu pääehdokkaisiin.

Ryhmä sai sovittua, että poikkeavista mielipiteistä vaietaan julkisesti. Hallituksen puheenjohtaja Riitta Raatikainen (kesk.) puhuu pelin olevan vielä täysin auki, vaikka hänen vetämänsä ryhmä nosti kaksi ehdokasta muiden yläpuolelle.

Eikä tässä vielä kaikki. Aluehallitus ei tehnyt 25.4. minkäänlaista esitystä valtuustolle. Siitäkö päätoimiselle puheenjohtajalle ja jäsenistölle maksetaan kokouspalkkioita, että he pakoilevat vastuutaan? Kenellä hakijoista voisi olla parempaa tietoa kuin hallituksella? Myöhemmin avoimuuden puutetta yritettiin paikkailla kutsumalla maanantain 2.5. valtuustoon näytille kaikki 5 päähakijaa. Tällä pikaisesti kyhätyllä näytelmällä tosin ei ole mitään merkitystä, kun hyvinvointijohtaja valitaan 16.5.

Joka tapauksessa kokoomus esittänee valtuustossa Saarista hyvinvointijohtajaksi. Ainakin osa demareista tukee Saarista. Haiskahtaa siltä, että keskusta ajaa maakuntajohtaja Korhosta hyvinvointialueen johtajaksi. Korhosta kannattavat ne, jotka kaipaavat johtamiseen sosiaalisektorin osaamista. Korhonen saanee keskustan lisäksi tukea ainakin vasemmistosta. Lääkäritaustaiset valtuutetut saattavat vierastaa Korhosta ammatillista syistä yli puoluerajojen.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta ei hurmaa savolaisia pelkällä tittelillään, koska miehen johtamistapa tunnetaan hyvin Pohjois-Savossa. Sisäsiisti ja fiksu virkamies Korhonen taas on maakuntaliitossa poliitikkojen suosiossa. Ehkä keskusta ei olekaan valitsemassa sote-johtajaa vaan yleisjohtajan. Voisiko keskustan silmissä siintää eduskuntavaalien jälkeinen aika?

Korhonenhan sopisi hyvin johtajaksi, jos keskusta vielä kerran yrittää perustaa maakuntahallinnon, jossa maakuntaliitot yhdistyisivät sotealueisiin. Kepun unelma oli lähellä toteutua jo pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella.

Saarisen mahdollisuudet Pohjois-Savon kaltaisessa poliittisessa ilmastossa ovat vähäiset. Valinta tapahtuu Tervahaudan ja Korhosen kesken. Tervahauta pärjäisi paremmin paineissa lääkärikunnan kanssa, Korhosen vahvuudet ovat johtamistaidoissa.

Onko myös pienen piirin virkakiertoa luvassa? Alehallituksen 2. varapuheenjohtaja Antti Kivelä (kesk.) haki vuonna 2020 Etelä-Karjalan liiton maakuntajohtajaksi. Kiinnostaisiko Kivelää Pohjois-Savon liiton maakuntajohtajan paikka, kun kansaedustajaprojekti on tökkinyt?

Paikkahan avautuisi, jos Korhonen tulisi valituksi hyvinvointijohtajaksi. Kivelä on maakuntaliiton hallituksen puheenjohtaja ja Korhosen esimies. Onko asetelma reilu muita hakijoita kohtaan, jos Kivelä ei jäävää itseään päätöksenteossa? Tällä hetkellä haiskahtaa siltä, että Korhosesta tulee hyvinvointialueen johtaja, maakuntasovittelija monen rintaman taistelutantereelle.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut