Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Käsintehdyillä kutsuilla osoitetaan arvostusta saajalle” – Kortit ovat askartelutrendien ikisuosikki

Askartelumaailman tuoreita trendejä ovat kynttilät, saippuat ja sinetit

Kevät on askartelurintamalla yksi alan suurimmista sesongeista. Kevään ja kesän juhliin, kuten valmistujaisiin, syntymäpäiville ja häihin askarrellaan sekä kutsuja että koristeita.

– Nykyään kutsuihin panostetaan todella paljon. Niistä halutaan tehdä personoituja, ja niillä osoitetaan arvostusta myös kutsun saajaa kohtaan. Kutsut usein säilytetään, joten senkin vuoksi niihin halutaan panostaa, Askartelukulman yrittäjä Mika Matikainen kertoo.

Tällä hetkellä korttien ja kutsujen saralla kovassa huudossa ovat sinetit ja sinettivahat, jotka tekevät nyt paluuta. Kuten muodissa ja nimissä, myös askartelussa trendit etenevät aaltoliikkeinä. Aivan yhtä voimakkaasti trendit eivät kuitenkaan nouse esille askartelussa.

Esimerkiksi korttien tekeminen juhlapyhien alla, erityisesti jouluna, on kestosuosikki.

Vuosien saatossa myös askartelun tapa ja se, mitä tehdään, on muuttunut. Matikaisen vanhemmat perustivat Askartelukulman 45 vuotta sitten.

Silloin korttiaskartelu oli melko vähäistä ja yleisesti ottaen painotus hyötytavara-askarteluun oli voimakasta.

– 45 vuotta sitten hittiartikkeleita olivat esimerkiksi ohuesta vanerista koottavat puuvalaisimet sekä oviverhot. Uskoisin, että erityisesti puuvalaisimilla voisi olla myös nykyään kysyntää, Matikainen pohtii.

Puu on suomalaisille tuttu ja rakas materiaali sekä rakentamisessa että kalusteissa, minkä lisäksi puuvalaisin voisi Matikaisen mielestä tuoda virkistävän tuulahduksen valaisinmaailmaan.

– Ja vientituotteena sellaisella saattaisi olla esimerkiksi Japanissa kysyntää, sielläkin arvostetaan sen tyyppisiä materiaaleja.

Niiden tuotanto lakkasi Matikaisen muistikuvien mukaan joskus 30–35 vuotta sitten. Se, kuinka valaisin koottiin, riippui mallista: osa liimattiin, osassa palaset vain sovitettiin yhteen.

– Niitä ei moni enää muista. Itsekin tajusin ne vasta, kun kävin läpi vanhoja katalogeja katsellessani, mitä säilytetään. Se oli aika innostavaa – nykyäänhän kaikenlaisia leikkureita löytyy paremmin, ja sellaisen valaisimen toteuttaminen olisi käytännössä paljon helpompaa kuin ennen, Matikainen visioi.

Nykyään askarrellaan sekä huviksi että hyödyksi. Tällä hetkellä suosiossa ovat kynttilät ja saippuat.

– Ja tennareita koristelevat aika paljon tällä hetkellä tekstiilitusseilla.

Pari viime vuotta myös makramee-solmeilu ja paracordin käyttö ovat olleet suosittuja.

– Makramee on ollut vähän paracordia pidempään. Paracord on vähän vahvempaa nauhaa, ja siitä tehdään paljon rannekoruja. Se on ollut erityisesti miesten suosiossa.

Suurin osa Askartelukulman asiakkaista on naisia – Matikainen arvioi että noin joka viides asiakas on mies. Esimerkiksi korttiaskartelu on hänen mukaansa selkeästi naisten laji, samoin kuin makramee-solmuilu. Vaikka paracord-askartelussa ja makrameessa on paljon samaa, jokin paracordissa vetoaa nimenomaan miehiin.

– Paracord on nauhaa, jota vuorikiipeilijät käyttävät paljon. Sitä ei saa vetämällä katki, eikä oikein hankaamallakaan, siinä on niin monta säiettä. Siinä on jotain, mitä miehet arvostavat.

Timanttimaalaus, jota Matikainen vertaa esimerkiksi palapelin kokoamiseen ja numeron perusteella värittämiseen, on kuitenkin laji, joka vetoaa hänen mukaansa sekä miehiin että naisiin.

– Sitä tekevät miehet ja naiset ihan lapsista ikäihmisiin.