Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Savonkielellä turreikko" – Tänä keväänä ennättää vielä hoitaa rehottavan omenapuun

Jos pihalla on omenapuita tai marjapensaita, on nyt oikea aika antaa niille kevättrimmaus, neuvoo pitkän linjan puutarhaharrastaja ja tuore alan yrittäjä Pekka Pitkänen.

– Noin joka toinen vuosi kannattaa katsoa ne läpi. Jos paljon siitä venyttää, mahdollisia ongelmakohtia alkaa olla vaikeampi hoitaa.

Marjapensaat ja omenapuut ovat trimmattavia, eli niitä on syytä siistiä jos haluaa niiden kantavan satoa.

Marjapensaiden kohdalla Pitkänen opastaa leikkaamaan ensin pensaan ulkosyrjältä vanhoja, ehkä jo huonokuntoisiakin oksia. Sitten edetään sisemmälle pensaaseen, mistä leikataan kaikki vähemmän kehittyneet uudet versot.

– Sinne jätetään pieni määrä versoja, kolmesta ihan maksimissaan viiteen. Ne siitä sitten aikanaan kehittyvät marjoja tuottaviksi oksiksi, Pitkänen kertoo.

Omenapuut kasvavat Pitkäsen mukaan helposti tuuheiksi ja oksat lähtevät helposti sikin sokin.

– Savonkielellä tulee turreikko. Jotta puu pysyisi tuottavana ja sitä olisi helppo hoitaa, oksia täytyy leikata niin, että puu säilyttää ilmavan rakenteen ja että oksat eivät kasva sattumanvaraisesti mihin suuntaan hyvänsä.

Keväällä otollinen aika tehdä kevätsiivousta on heti kun lumet ovat sulaneet, mutta ennen kuin pensaiden ja puiden keväinen kasvupyrähdys alkaa. Toinen sauma on syksyllä, kun ilmat ovat viilenneet ja lehdet pudonneet.

– Leikkaus pitää tehdä silloin, kun kova kasvuvaihe ei ole vielä käynnissä. Muuten voi vahingoittaa puuta pahastikin.

Mikäli suunniteltu trimmaus jää tältä keväältä väliin, Pitkänen kehottaa vakavasti siirtämään sen suosiolla ensi syksyyn.

Vanhat puutarhat ovat Pitkäselle sydämenasia.

– Olen asunut lapsuuteni Jynkässä, ja oikeastaan joka talon pihassa on marjapensaita ja aika monen pihassa myös omenapuu. Siinä ehkä sitten asukkaiden vaihtumisen tai ikääntymisen myötä on tapahtunut paljon sellaista, että pensaita ei ole välttämättä hoidettu.

Pitkänen kannustaakin lapsia ja lähipiiriä auttamaan erityisesti iäkkäämpien sukulaisten puutarhan pidossa.

– Monta kertaa se puutarha on todella tärkeä. Lapsille ja omaisille haluaisin sanoa, että arvostakaa vanhempien ihmisten halua pitää niistä pensaista huoli. Auttelee sen minkä itse pystyy, tai palkkaa ammattilaisen. Kyse on kuitenkin usein vuosikymmentenkin aikana rakennetuista kauniista puutarhoista, jotka ovat arvokkaita ja joista kannattaa huolehtia.

Lisäksi puutarhanhoito – olipa tarha oma tai jonkun sukulaisen – voi Pitkäsen mukaan parhaimmillaan olla meditatiivinen kokemus.

– Nykyinen maailmanaika, kun näprätään tietokoneen näppäimiä, ei täytä sellaista ihmisen perustarvetta tehdä käsillään jotain. Mutta minun täytyy varoittaa: tämä imaisee todella helposti mukaansa.