Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjeenvaihtaja Hannamiina Tannisen ura starttasi Hongkongin mielenosoituksista – "Ilman ystäviä en olisi onnistunut"

Vuoden mittainen urakka kantoi hedelmää aiemmin tässä kuussa, kun Kauppalehden Kiinan-kirjeenvaihtajana työskentelevän, Kuopiosta lähtöisin olevan Hannamiina Tannisen esikoisteos Kauppapaikkana Kiina ilmestyi.

– Olen ollut kirjeenvaihtajana vuodesta 2014 – olen kirjoittanut Kiinasta ja seurannut suomalaisten yritysten toimintaa siellä. Kun olen käynyt Suomessa tai tavannut suomalaisia toimijoita, saan aina samanlaisia kysymyksiä. Ajattelin, että voisin laittaa sen tiedon, mikä minulla on, yksiin kansiin ja antaa sen hyvin järjestellyssä paketissa sitä tarvitseville, Tanninen kertoo.

Tannisen tieto Kiinasta on karttunut hieman vajaan vuosikymmenen aikana. Hän päätyi Kiinaan melkeinpä sattuman kautta. Kun yliopistoon hakeminen tuli ajankohtaiseksi, Tanninen pyrki ensin kauppakorkeakouluun, mutta jäi puolen pisteen päähän. Hän alkoi kartoittaa muita vaihtoehtojaan.

– Olen aina halunnut asua ulkomailla. Mietin, miksen lähtisi sinne opiskelemaan.

Työkaveri ehdotti Kiinaa, sillä uskoi maan kansainvälisen merkityksen kasvavan koko ajan.

– Pääsin Kiinassa useampaankin kouluun, mikä yllätti positiivisesti. Hongkongista kuitenkin tarjottiin stipendiä, ja se ratkaisi asian.

Kulttuurishokki, joka Hongkongiin muuttaessa iski, oli kova. Opiskelu oli raskasta ja koti-ikävä armoton.

– Minut pelasti se, että sain erittäin hyviä paikallisia ystäviä, jotka selittivät asiat auki ja jaksoivat kuunnella kun valitin turhasta. He ottivat minut mukaansa kiinalaisiin juhlapäiviin, ja siitä se lähti. Ilman heitä en olisi selvinnyt.

Valmistuttuaan Tanninen päätti jäädä Hongkongiin opiskelemaan toisenkin tutkinnon. Laskut maksaakseen ja kokemusta kartuttaakseen hän tarjoutui freelance-toimittajaksi Verkkouutisten ja Nykypäivän silloiselle päätoimittaja Alberto Claramuntille sekä toimituspäällikkö Henriikka Pullille. Journalistista työnäytettä Tannisella ei ollut, mutta sai vakuutettua Claramuntin ja Pullin pari vuotta aiemmin kirjoittamallaan mielipidetekstillä.

Elettiin syksyä 2014, ja Hongkongissa protestoitiin vapaiden vaalien puolesta. Mielenosoituksista raportoiminen oli Tannisen ensimmäinen juttukeikka.

– Ajattelin, että vitsi jos saisin mielenosoitusjohtaja Joshua Wongin haastatteluun. Kyselin ystäviltäni, tuntisiko kukaan ketään, jonka kautta Wongiin voisi saada yhteyden.

Meni kaksitoista tuntia. Sitten Tanninen sai viestin jossa häntä pyydettiin mielenosoituspaikalle puolen tunnin päästä. Hän haastatteli Wongin teltan takana, etteivät muiden medioiden edustajat huomaisi.

– Se oli ensimmäinen haastatteluni koskaan. Sen jälkeen ajattelin, että tätä jos saisi tehdä työkseen. Mutta ilman näitä ystäviä en olisi tässäkään onnistunut – olen päässyt tähän pisteeseen heidän ja muiden minua tukeneiden avulla.