Töissä | Korkean asukasvaihtuvuuden taloyhtiöissä jätehuolto usein maksaa enemmän – "Sekajätteen määrä paisuu"

Kun muu Kuopio nukkuu, Jaan-Patrik Vartiainen on jo työn touhussa: hän on aloittanut vuoronsa puoli kuudelta aamulla ja pääsee kotiin kun suurella osalla on vielä monta tuntia työpäivää jäljellä.

Ainakin joka toinen viikko.

– Se tässä työssä on tosi hyvä. Työvuorot ovat mukavat ja vaihtelevat. Joka toinen viikko ollaan aamuvuorossa ja joka toinen iltavuorossa – arkea on helppo suunnitella kun tietää aina tarkkaan, mihin aikaan menee töihin ja mihin aikaan pääsee pois.

Vartiainen on työskennellyt jätehuoltofirma Urbaserilla nyt kaksi ja puoli vuotta. Hän on lapsesta asti ollut kiinnostunut kuljetusalasta, ja muutaman eri paikan jälkeen juuri jätehuolto osoittautui mieluisimmaksi.

– Minulla on tällainen aika perinteinen: lapsena jo katselin että isot autot ovat hienoja ja että haluan sellaisen rattiin. Jätteen ajo taas on mukavan oma-aloitteista ja helppoa tekemistä, minkä lisäksi alan palkkaus on hyvä.

Suurimman osan kohteista muodostavat asuinkiinteistöt, mutta jätettä haetaan myös yrityksiltä. Siinä, millaista roskaa missäkin on, on eroja. Arkijätettä tulee kuitenkin kaikkialta.

– Muuten riippuu siitä, onko kyseessä yritys- vai asuinkiinteistö, ja jos on yritys niin mikä yritys. Esimerkiksi palvelutalosta tulee maskeja, vaippoja ja käsineitä. Sitten taas jos on vaikkapa joku liike, joka tekee pressuja, niin totta kai silloin pressujätettä on enemmän.

Myös asuinalueilla on eronsa. Vartiainen on pannut merkille, että sellaisissa taloyhtiöissä, joissa asukkaiden vaihtuvuus on suurta, lajitteluun kiinnitetään vähemmän huomiota.

– Kaikki laitetaan sekajätteeseen, jolloin sekajätteen määrä paisuu. Aktiivisesti lajittelevissa taloissa jätettä tulee tasapainoisemmin, eli asiakas saattaa maksaakin vähän vähemmän, kun roskia ei välttämättä tarvitse hakea niin tiuhaan.

Vartiaisen tuntuma on, että ihmiset kierrättävät koko ajan yhä enemmän.

– Se on paranemaan päin. Ei se vieläkään täällä Kuopiossa ole sillä tasolla kun voisi olla, mutta todella isoja askelia on menty eteenpäin.

Muutoksen huomaa hänen mukaansa jo ihan siitä, että kodeissa alkavat yleistyä useamman kuin yhden astian jätteenkeräyspisteet. Siinä missä ennen astioita oli yksi, voi niitä nyt olla kolme tai neljä. Samalla tieto kierrätyksestä on lisääntynyt.

Moni saattaa myös jäteauton kuljettajan nähdessään tulla kyselemään, kuinka jokin tulisi lajitella. Vartiainen vinkkaa, että Jätekukon verkkosivuilla on lajittelemisen ABC, jonne on koottu tietoa erilaisten jätteiden lajittelusta.

Aika ajoin työssä näkee hyväkuntoisia roskiin tuotuja esineitä. Vartiainen miettii hetken kun häneltä kysyy, saako jäteauton kuljettaja ottaa poisheitettyä tavaraa.

– Toki se tulisi uusiokäyttöön. Mutta mikä menee jäteastiaan, menee myös roska-autoon.

Lisäksi taloyhtiöissä, joiden jätekatoksessa on tilaa, näkyy aika ajoin hyllyjä, joihin asukkaat laittavat turhaksi jäänyttä tavaraa ja josta saa ottaa halutessaan.

– Tuollaiset hyllyt ovat todella hyvä käytäntö, fiksua. Annetaan uusi mahdollisuus tavaralle, joka muuten lentäisi roskiin – se on tuollaisissa katoksissa minusta hyvä oivallus, Vartiainen kehuu.

Työssä tulee Vartiaisen mukaan tutuksi hajujen kanssa, ja niitä oppii sietämään nopeasti. Silti kesän tuloa ammatissa ei odota.

– Biojätteisiin kertyy lämpimillä keleillä kärpäsentoukkia. Se on ehkä ällöttävin asia, mihin olen tässä törmännyt.

Välillä vastaan tulee myös yllätyksiä: ehjiä polkupyöriä tai kokonainen mikro. Myös näitä tulee vastaan eniten korkean vaihtuvuuden taloyhtiöissä, kuten opiskelija-asunnoissa.

– Voi olla että joko ei tiedetä että roskakatokseen ei saa viedä suurempaa jätettä, tai sitten halutaan helpottaa omaa muuttoa eikä vaan haluta viedä niitä itse kaatopaikalle.

2

Joka päivä töissä tulee vastaan ainakin pari suurempaa kalustetta, jotka on tuotu luvatta roskakatokseen.

Jäteauton kuljettaja

Jaan-Patrik Vartiainen

Työpaikka: Urbaser Oy

Työkokemus alalta: Jätealalta yhteensä 3 vuotta.

Palkka: Hyvä vastine sille mitä teen.

Tätä et tiennyt työstäni: Tässä pääsee tosi mielenkiintoisiinkin paikkoihin, minne ei kenellä tahansa ole asiaa. Missä on jätettä, siellä olemme mekin.

Juttusarja

Töissä

Töissä on uusi juttusarja, jossa paikalliset kertovat ammatistaan ja työstään.

Mukaan ehdolle haastateltavaksi voi ilmoittautua sähköpostilla toimitus@viikkosavo.fi

Etusivulla nyt