Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion torin Pranom ja Reijo: "Työ on elämäntapameininkiä – Pikkukärrillä aloitettiin torityömaan montun reunalla"

Kuopion torilla kantautuu iloinen huomenen toivotus ohikulkijalle, joka kiirehtii tiskin edustalta ripeää tahtia työmaallensa.

Thaimaan keskiosasta Phetchaburista kotoisin oleva Pranom (Mui) Kuosmanen on aloittanut työpäivänsä uudessa merikonttiin tehdyssä keittiö-kahvilassa, joka on nimetty Muin Konttoriksi kontin ja torin mukaan. Riisi hautuu kattilassa ja kahvi höyryää pannussa.

Mui ja miehensä Reijo Kuosmanen on ollut tuttu näky mualiman navalla jo usean vuoden ajan.

– Mui halusi kotoutumisohjelman jälkeen nopeasti töihin ja sanoi että haluaa kokeilla myydä itse tekemiään kevätkääryleitä. Olin ensin vastahakoinen asialle, mutta päätin että kokeillaan sitten. Pikkukärrillä aloitettiin torityömaan montun reunalla ja siitä vähitellen laajensimme valikoimaa ja toimintaamme, Reijo taustoittaa.

– Alkuun tarkoituksena oli, että Mui työllistyy, mutta lopulta tästä tuli yhteinen työmaamme, pitkän työuran mainosteippaajana tehnyt Reijo sanoo.

Jos kelit suosivat, pariskunta työskentelee torilla seitsemänä päivänä viikossa kesäkauden aikana. He ahkeroivat torilla huhti-toukokuun taitteesta aina syys-lokakuun tietämille saakka.

– Loppuvuodesta käymme vielä muutamissa tapahtumissa myymässä kevätkääryleitä ja villatuotteita, ja tammikuussa pidämme yleensä kesälomaa, Reijo Kuosmanen kertoo.

Sesonkiaikaan savolaista torikahvilaa ja aasialaista katukeittiötä yhdistävässä pisteessä on pariskunnan lisäksi kolme työntekijää ja myös perheen vanhempi koululainen jo auttelee torilla.

– Työ torilla on elämäntapameininkiä. Sesonkiaikaan ei paljoa muuta ehdi, sillä päivät ovat pitkiä. Mutta kun tekeminen on mieluista, päivät ja viikot kuluvat nopeasti. Huomaan, että kiireisen työpäivän jälkeen Mui on täynnä virtaa, vaikka työpäivä ei lopukaan siihen kun luukut sulkeutuvat.

Ulkona syömisen ja mukaan otettavien kahvien sekä annosten trendi on ollut havaittavissa myös Muin Konttorilla.

– Myös kasvis- ja vegaanisten annosten kysyntä kasvaa koko ajan.

Tori on yrittäjien mukaan kehittynyt viime vuosina positiivisesti.

– Keskustan kehittämisyhdistys ja kaupunki on tehnyt torin eteen hyvää työtä, torin yrittäjät ovat sitoutuneita ja monipuolinen ja laadukas tarjonta sekä tapahtumat lisäävät torin vetovoimaisuutta. Olen kuullut että kun turisti tulee Kuopioon, torilla käynti kuuluu ehdottomasti ohjelmaan, Reijo Kuosmanen toteaa.

– Kuten monen muunkin kausiyrittäjän ”taikasana” on sama kuin meidän, ja se on se aurinko.