Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Olet sinä aikamoinen romurinsessa!" – Itse tehtyä elämää Kuopion korttelimuseossa

Kuopion korttelimuseossa avautuu perjantaina 20. toukokuuta Romurinsessa ja Löpöpunkki – Valtakunnassa kaikki hyvin! -näyttely. Valtakunnassa kaikki hyvin! yhdistää kahden pohjoissavolaisen ITE-taiteilijan työt kokonaisuuksiksi korttelimuseon näyttelytiloihin.

– Vaikka emme ota korttelimuseoon usein taidenäyttelyitä, koimme että ITE-taide on kulttuurihistoriallisesti niin merkittävää, että meidän oli saatava tämä, näyttelymestari Reetta Tiainen kertoo.

ITE-taide on lyhenne sanoista "itse tehty elämä."

Kokeilen mieluummin sataa eri juttua kuin olen mestari yhdessä.

Lapinlahtelaisen Romurinsessa Marjut Kauppisen sekä kaavilaisen Löpöpunkki Joona Hammin töitä yhdistää kierrätysmateriaalin käyttö. Kauppisen, joka on myös Vuoden 2022 ITE-taiteilija, teokset ovat väriä räiskyviä mosaiikkimaisia mallinukkeja ja kollaaseja. Hammin innoitus puolestaan tulee ihmisen jättämästä kädenjäljestä – hänen taiteessaan näkyy esimerkiksi metsäautoja ja hylättyjä taloja.

– Tuntuu, että ihmiset ostavat niin paljon tavaraa. Haluan taiteellani tutkia, miten jostain pienestä ja viallisesta saa tehtyä jotain ihan uutta ja kaunista, Kauppinen kertoo.

– Sanon itseäni joskus vitsillä luopoksi. Minulla on polttava tarve ideoida ja toteuttaa melkein sellaisella Pelle Peloton -tyylillä. En halua juuttua yhteen tekniikkaan – kokeilen mieluummin sataa eri juttua kuin olen mestari yhdessä, Hamm kertoo.

Kierrätyksen lisäksi Löpöpunkkia ja Romurinsessaa yhdistää se, että taiteilijanimi on saatu joltakulta toiselta.

– Löpöpunkki lähti kaverin vitsistä. Maailmalla tunnetumpia ovat nämä steampunk- ja dieselpunk-ilmiöt – hän sitten heitti, että sinun pitäisi tehdä sellainen suomalainen karvalakkiversio löpöpunk, Hamm taustoittaa.

– Olen viriketoiminnan ohjaaja ikäihmisille. Välillä tuon heitä pihapiiriini Onnelaan, missä töitäni on. Eräs rouva katseli yhtä töistä ja sanoi "olet sinä aikaimoinen romurinsessa!" ja se vaan jäi, Kauppinen naurahtaa.

Romurinsessa ja Löpöpunkki – Valtakunnassa kaikki hyvin! on esillä 23. lokakuuta 2022 asti. Taiteilijat on myös mahdollista tavata kaksi kertaa kuussa järjestettävissä korttelivarteissa. Ensimmäiset korttelivartit ovat torstaina 2. ja 23. kesäkuuta.