Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jo yksinään Puijonkuppeeseen valmistuu tänä vuonna yli 200 asuntoa – Kuopion asuntotavoite ylittynee sadoilla

Asuntorakentaminen on Kuopiossa tänä vuonna todella aktiivista. Kaupungin vuositavoite on 1 200 valmistuvaa asuntoa vuotta kohti, mutta tänä vuonna valmistuu todennäköisesti 1 500–1 600 asuntoa.

– Hankkeita on tällä hetkellä paljon. Hatsalan alueelle ovat valmistumassa Kotikatu365-asunnot ja Puijonkuppeen ensimmäiset talot. Lisäksi keskustaan ja Saaristokaupunkiin on rakentumassa useita kohteita ja Julkulaan valmistuu syksyllä muun muassa Lakean puukerrostalo, Kuopion asuntotoimenjohtaja Katri Hiltunen luettelee.

Tavoite on ollut käytössä viime vuosikymmenen alusta ja useimpina vuosina se on saavutettu.

– Laskimme, että 1 200 on Kuopion kokoiselle kaupungille hyvä tavoite. Luku pohjautuu kaupungin vuosittaiseen väestönkasvuun, Hiltunen kertoo.

Yksi Kuopion suurimmista meneillään olevista rakennushankkeista Savilahden uudistamisen ohella on Hatsalaan rakentuva Puijonkuppee. Nelikorttelisen alueen rakentaminen aloitettiin viime vuonna ja sen arvioidaan valmistuvan vuoteen 2030 mennessä. Alueelle tulee 20 asuinkerrostaloa sekä päivä- ja hoivakodit.

Houkuttelevimmat alueet ovat keskusta, Hatsala ja Savilahti.

Asuntoja Puijonkuppeeseen tulee kaikkiaan 800. Työpäällikkö Toni Tarvainen Skanskalta kertoo, että alueen neljä vuodenaikojen mukaan teemoiteltua korttelia rakennetaan osittain vuoroissa: tällä hetkellä rakentumassa ovat Kevät-korttelin Kiuru sekä TA-Yhtiöiden kerrostalo sekä Syksy-korttelin parkkitalo ja rakennus, johon tulee hoivakoti ja päiväkoti.

Hoivakotiin tulee noin 90 asuntoa, päiväkodissa puolestaan on tilaa noin 75 lapselle. TA:n kerrostaloon tulee noin 80 asuntoa ja Kiuruun hieman yli 50 asuntoa. Yhteensä asuntoja valmistuu tämän vuoden puolella siis hieman yli 200.

– Lisäksi aivan hiljattain käynnistyi hanke, johon tulee 70 asuntoa. Se valmistuu ensi vuoden puolella, Tarvainen kertoo.

Valmistuvien asuntojen määrä ei Katri Hiltusen mukaan ole yllätys.

– Jo tehdyt kaavoitukset ja hankkeet sattuvat realisoitumaan yhtä aikaa.

Rivitaloja valmistuu erityisen suuri määrä: noin 250, joka on Kuopiolle täysin poikkeuksellinen luku. Keskivertovuonna niitä tehdään 100–150.

– Se on satunnaisheilahtelua. Mutta kyllähän Kuopio on hyvässä kasvussa ja kehityksessä, on ollut jo pidemmän aikaa. Olemme houkutteleva kaupunki, jossa työpaikkakehitys on hyvää ja työttömyysaste valtakunnallisesti melko alhainen, Hiltunen huomauttaa.

Tällä hetkellä kaupungin kannalta houkuttelevimmat alueet ovat keskusta, Hatsala ja Savilahti.

– Keskusta on aina houkutteleva. Meillä keskustan uusiin asuntoihin muuttava väestö on pitkälti senioreita ja nuoria – lapsiperheitä sinne ei niin paljon asetu, Hiltunen arvioi.

Hatsala ja Savilahti eivät ole ainoita alueita, jotka tulevat lähivuosina olemaan reippaan remontin alla. Vuosikymmenen puolivälin tietämillä alkavat työt Itkonniemellä ja Männistössä.

– Tavoitteena on, että tulevana syksynä alkaisi asemakaavoitus Itkonniemellä sekä Männistössä radan ja Pohjolankadun väliin jäävällä vanhan aseman alueella, Hiltunen kertoo.

Edit 25.5. klo 8.10: Työpäällikkö Toni Tarvaisen titteli korjattu kuvatekstiin.