Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Ajattelin, että jos tradenomi pitää olla niin lähdetään sitten” – Vastavalmistunut Sarianna haluaa yhdistää yrittäjyyden ja osa-aikatyön

Nilsiäläinen Sarianna Hirvonen, 40, on yksi tämän kevään valmistujista. Jyväskylän Vaajakoskella asuva Hirvonen alkaa kesänviettoon wellness-tradenomin paperein, yhdessä noin 60 muun kanssa. Savonia-ammattikorkeakoulun wellness-liiketoiminnan suuntautuminen on Suomen ensimmäinen – opetus alkoi vuonna 2017.

Hirvosen matka tradenomiksi käy kuitenkin mutkan kautta – yliopistosta ja joogatunneilta. Hän päätyi joogan pariin vuonna 2017, kokeiltuaan sitä ensin lyhyesti vuosituhannen alussa. Hän oli irtisanoutunut työstään ja toipui burnoutista. Jooga vei mennessään, vaikkakaan alun perin hänestä ei pitänyt tulla joogaopettajaa.

– Tein ensin harjoituksia perässä tallenteilta. Muistan erään päivän, kun istuin kotona ja googlasin joogalomia. Joka kerta sinne tuli mainos, jossa ilmoitettiin shaktajoogakurssista Jyväskylässä. En ikinä klikkaa Googlen mainoksia, mutta se tuli niin monta kertaa, että päätin että no katsotaan nyt sitten.

Shaktajoogaa opettava koulu oli Helsingissä, mutta piti Jyväskylässä viikonloppukurssin. Kurssin jälkeen Hirvosta jäi mietityttämään – tunneilla ei pystyisi välimatkan vuoksi käymään. Hän voisi kuitenkin itse kouluttautua joogaopettajaksi ja tehdä harjoitteita itsekseen.

– Siitä joogapolkuni lähti.

Siitä joogapolkuni lähti.

Työttömänä ollessaan Hirvonen kuuli Savonian wellness-liiketoiminnan opintosuuntauksesta ja anoi TE-toimistolta mahdollisuutta omaehtoiseen opiskeluun työttömyystuella.

– Aina kun työpaikkailmoituksia katsoi, niissä luki, että työhön tarvitaan soveltuva koulutus, esimerkiksi tradenomi. Ajattelin, että jos trade-nomi pitää olla niin lähdetään sitten. Yksi omaehtoisen opiskelun tuen edellytyksistä on, että se edistää työnsaantia, ja katsoin että wellness-tradenomin tutkinto olisi sellainen.

Hän oli alkanut pidempään joogattuaan pyöritellä ajatusta oman joogayrityksen perustamisesta. Wellness-tradenomi tuntui hyvältä väylältä siihen.

Pääsykokeisiin lukiessa iski ymmärrys: omena ei ole kauas puusta pudonnut.

– Tajusin, että olen osa wellness-yrittäjien jatkumoa. Äitini on kosmetologi, isä akupunktioon erikoistunut fysioterapeutti ja isän äiti kampaaja. Nehän ovat kaikki wellness-yrittäjyyttä. Alkoi naurattaa kun tajusin – minähän vannoin ja vakuutin nuorena, että minusta ei tule yrittäjää, Hirvonen nauraa.

Yrittäjäperheessä kasvaminen antaa eväitä omaan yrittäjyyteen: esimerkiksi käsitys työstä on realistinen. Yrittäjyyteen valmentavaa koulutusta Hirvonen ei kuitenkaan vaihtaisi mihinkään.

– Kyllähän minä olen käynyt erillisiä yrittäjyyskursseja, mutta siltioli olo, että haluan tietää perusteellisesti, mihin olen lähdössä ja mitä kaikkea yrittäjyyteen liittyy ennen kuin otan sen askeleen.

– Jos olisin silloin 3 vuotta sitten perustanut yrityksen, luulen että korona olisi sen tappanut. Voin sanoa, että olen nyt myöhemmin huokaissut helpotuksesta, että kuuntelin itseäni.

Hirvonen myös uskoo, että korona on opettanut ihmiset pitämään huolta itsestään eri tavalla kuin aikaisemmin.

Seuraavaksi Hirvonen aikoo pitää lomaa – monimuoto-opinnot ja etuajassa valmistuminen eivät sitä mahdollisuutta juuri suoneet. Sen jälkeen tulevaisuus on avoinna. Päätoimiseksi yrittäjäksi hän ei ainakaan vielä tohdi.

– Olisi ihana, jos minulla olisi osa-aikatyö jonka ohessa voisin sitten kehittää yritystoimintaa eteenpäin.