Töissä | Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Eskelinen: "Pääsen tekemään todella merkityksellistä työtä rakkaan kotikaupunkini hyväksi"

Välittäjä, viestinviejä ja terveisten tuoja. Näillä sanoilla Aleksi Eskelinen (kesk.), 35, kuvailee rooliaan työssään historian ensimmäisenä Kuopion kaupunginhallituksen päätoimisena puheenjohtajana.

– Itse olen joskus sanonut, että tässähän tuntee olevansa tietynlainen välittäjäaine, joka toimii lähes kaiken keskellä linkkinä moneen suuntaan, hän taustoittaa.

– Voin toimia linkkinä kaupunkilaiselta kaupungin hallinnon suuntaan, päätöksentekoon ja valmisteluun. Yhtä lailla linkitys toimii poliittisten päätöksentekijöiden ja viranhaltijoiden, eri poliittisten toimielinten ja poliittisten ryhmien välillä.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja työhuone ja hallituksen kokoushuone sijaitsevat torin laidalla kaupungintalolla, missä pidetään paitsi erilaisia kokouksia, myös muita palavereja.

– Kokoukset toki pitävät minut kaupungintalolla, mutta haluan myös olla mahdollisimman paljon pois kaupungintalolta tapaamassa kentällä sidosryhmiä, järjestöjä, yrityksiä ja kaupunkilaisia eli kaikkia, joita kaupungin toiminta jollakin tavalla koskettaa, Eskelinen mainitsee.

– Totta kai pidän yhteyksiä myös valtakunnan tasolla ministeriöihin, ministereihin ja eduskuntaan edunvalvonnan nimissä.

Kuntalain mukaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja johtaa poliittista yhteistyötä, jota kunnanhallituksen tehtävien toteuttaminen edellyttää. Muista tehtävistä määrätään kaupungin hallintosäännössä.

– Kuopiossa hallintosääntö sanoo, että kaupunginhallituksen pitää vastata valtuuston päätösten valmistelusta ja täytäntöönpanosta sekä laillisuuden valvonnasta. Lisäksi tehtävänä on ohjata kaupungin toimintaa, hallintoa ja taloutta sekä sovittaa toimintoja yhteen, Aleksi Eskelinen valottaa.

– Puheenjohtajan tehtävänä on johtaa strategisten tavoitteiden edellyttämää poliittista yhteistyötä ja edistää kaupunginhallituksen ja muiden toimielinten välistä yhteistyötä sekä vuorovaikutusta muun muassa puheenjohtajien kesken. Myös tiivis yhteistyö ja vuorovaikutus valtuuston ja kaupungin sidosryhmien välillä sekä yhteistyön johtaminen kuuluvat tehtävänkuvaan.

Puheluita, sähköposteja, whatsapp-viestejä, vierailuja, kohtaamisia sekä kokouksia. Materiaaleihin ja aineistoihin perehtymistä. Muu muassa näistä elementeistä rakentuvat Eskelisen työpäivät.

– Kokoukset painottuvat vahvasti maanantaille, jolloin työpäivät venyvät helposti 12–14-tuntisiksi. Parhaimmillaan kokouksia voi olla seitsemän saman päivän aikana, hän kertoo.

– Kaupunginhallitus kokoontuu joka maanantai pyhäpäiviä ja lomia lukuun ottamatta. Kaupunginvaltuuston kokous on pääsääntöisesti kerran kuukaudessa maanantaina.

Kuopion Hirvilahdelta kotoisin oleva, nykyään keskustan tuntumassa asuva Eskelinen pitää työtään paitsi mielenkiintoisena ja monipuolisena, myös haastavana.

– Myös haasteet ja alkuun hankaliksi koettujen asioiden vieminen yhteisymmärryksessä maaliin, motivoivat. Esimerkiksi viime syksynä keskustelimme ja ratkoimme lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden ongelmia sekä epäselvää työnjakoa kaupungin ja sairaanhoitopiirin välillä. Silloin saimme sovittua neuvotteluiden jälkeen selkeämmästä työnjaosta ja mielenterveyspalveluiden organisoinnista kaupungin ja KYS:n välillä sekä sovimme merkittävistä resurssilisäyksistä mielenterveystyöhön kaupungin ja sairaanhoitopiirin puolelle, hän selvittää.

– Koen, että pääsen tekemään todella merkityksellistä työtä rakkaan kotikaupunkini hyväksi.

12–14

Työtuntien määrä kokouspäivänä maanantaina.

Kh:n puheenjohtaja

Aleksi Eskelinen

Ammatti: kaupunginhallituksen päätoiminen puheenjohtaja

Työpaikka: Kuopion kaupunki

Työkokemus alalta: tehtävässä vuoden 2021 elokuusta lähtien, erilaisissa luottamustehtävissä 17 vuoden ajan

Palkka: 5 000 euroa kuukaudessa

Tätä et vielä tiennyt työstäni: toimin kaupunginjohtajan henkilöstöhallinnollisena esimiehenä

Juttusarja

Töissä

Töissä on uusi juttusarja, jossa paikalliset kertovat ammatistaan ja työstään.

Mukaan ehdolle haastateltavaksi voi ilmoittautua sähköpostilla toimitus@viikkosavo.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut