Mistä stand up -koomikko saa ja voi puhua lavalla? Missä kulkee huumorin tekemisen raja?
– Minulla on periaatteena, että kaikesta voi ja on, jos nyt ei velvollisuus, niin kuitenkin tarpeen puhua, nykyään kuopiolainen stand up -koomikko, Kuopion Komediafestivaaleilla esiintyvä Teemu Vesterinen vastaa.
– Ajattelen, että stand up -komiikka ja musta huumori antavat ihmisille mahdollisuuden käsitellä ja vapauttaa sisimmässään jyllääviä möykkyjä. Keikka on yhdessä sovittu paikka, jossa saa luvan kanssa päästellä möykkyjään ulos. Sitten voi taas olla kunnolla kotona ja töissä, kun on ensin oikein rouhittu, 21 vuotta esiintynyt Vesterinen pohtii.
Pitkän linjan stand up -koomikko kokee, ettei hänellä ole mitään tabuja, joita pitäisi väistää yleisön edessä.
– Minä väitän, että ei ole, mutta voihan tietenkin olla jotakin, mitä minä en vielä tajua, hän miettii.
– Mitä vaikeampaan asiaan ollaan menossa, sitä taitavammin se pitää tehdä, koska siitä löytyy ohiampumisen vaara. Raja on hiuksenhieno, että esityksestä tuleekin ihan hirveä fiilis kaikille.
Sotaveteraaneista puhuminen on osoittautunut vuosien saatossa araksi aiheeksi ja aiheuttanut närkästymistä yleisön keskuudessa.
– Se on herkkä aihe. Vaikka sanoisin mitä, niin ihmiset saattavat kuulla sen miten tahansa omista näkökulmistaan käsin, koska se on traumaattinen ja tunteita herättävä aihe, ja tämän ymmärrän.
– Paikallinen jääkiekkojoukkue on vieläkin herkempi aihe, vaikka kiekko ei ole mitenkään niin merkittävä ja vakava asia kuin sota. Kuopiossa puhun ihan varta vasten jotakin vastahankaan KalPasta herättääkseni reaktioita, joita muuten syntyy.
Joskus yleisön edustaja saa tarpeekseen ja lähtee pois kesken esityksen.
– Rakentavan lähtemisen esimerkki on kaveri, joka kesken keikan ilmoitti, että ”joo, olen yleensä tykännyt sinun keikoistasi, mutta nyt meni yli” ja lähti mielenosoituksellisesti, mutta asiallisesti ulos, Vesterinen muistelee.
– Mummojen metsästyksen salliminen lääkkeenä suurien ikäluokkien eläköitymiseen ylitti myös joidenkin huumorin kynnyksen. Oma lukunsa ovat humalaiset, jotka voivat pillastua mistä vain.

Mutta kestäisikö koomikko itseensä kohdistuvaa huumoria?
– Riippuu tilanteesta. Saatan olla aika tosikkokin. Joskus minua on rousteissa pommitettu laidasta laitaan ihan estoitta ja se on tuntunut hyvältä, kun tietää, että tekstiä on tykitetty rakkaudella. Ilkeys on eri asia kuin lämmöllä läimäisty juttu.
– Stand up -keikka on kuin yhteinen leikki. Enää ei ajatella, että huumori on pilkkaa, josta pitää suuttua ja ottaa se vakavasti. Ymmärretään, että kyse on yhdenlaisesta pelistä, Vesterinen summaa.
Kuopion Komediafestivaalin tuottaja Juha Jylhäsalmi on havainnut, että ihmiset ovat oppineet nauramaan keikoilla entistä enemmän ja ihmiset pääosin nauttivat keikoista.
– Aikoinaan, kun komediaklubit käynnistyivät, keikoille saatettiin tulla pikkuisen kädet puuskassa ja sanottiin, että ”olepa nyt hauska”. Nykyään halutaan, että koomikot onnistuvat ja tehdään yhdessä hyvä ilta. Toki yleisö on nykyään entistä kriittisempää ja valveutuneempaa, hän kiteyttää.
Kuopion Komediafestivaali järjestetään 16.–18. kesäkuuta. Festivaali on Suomen mittakaavassa alan suurin tapahtuma, joka käsittää 17 klubia ja yli 30 esiintyjää.