Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopiolaisnaiset Amman ashramissa Etelä-Intiassa – Silmät ovat avautuneet, onnellisuus ei tule ulkoisesta menestyksestä

Etelä-Intian Keralassa on pyhimys Äiti Amman ashram. Ashram on luostari, jossa asuu tuhansia ihmistä pysyvästi tai tilapäisesti. Ashramissa tehdään henkisiä harjoituksia aamuvarhaisesta iltamyöhään. Toukokuun lopussa kuopiolaiset Laura Makkonen ja Susanna Järvinen viettivät ashramissa 10 päivää.

– Hämmästelen, miten Amma, kalastajakylän köyhistä oloissa varttunut tyttö on perustanut yliopistoja, sairaaloita ja kouluja köyhille. Professoreita, Intian valtion johtajia sekä tavallisia ihmisiä käy kysymässä neuvoja Ammalta. Jokaisella Amman tuntevalla on kokemuksia, miten pyhimys kohottaa oppilaidensa henkistä kehitystä, kertoo Makkonen.

Amma itse asuu yhtä askeettisesti kuin hänen oppilaansa. Rikkaat amerikkalaiset olisivat halunneet rakentaa Ammalle modernin talon. Pyhimys oli sanonut, että lahjoittakaa asuntorahat köyhien hyväksi.

– Amma loistaa aina iloa, vaikka hän olisi ottanut vastaan oppilaitaan lähes ympäri vuorokauden. Meditatiiviset harjoitukset lisäävät elinvoimaa, auttamishalua, halua parantaa ihmisten ja eläinten oikeuksia.

Yksinhuoltajaperheessä kasvaneena Laura on kokenut nuoruudessaan hankalia vaiheita. Teininä hän haki lohtua alkoholista ja peitti epävarmuuttaan tupakoinnilla. Hänen ukkinsa oli tottunut Intian kävijä. Ukki päätti tarjota Lauralle matkan Amman ashramiin vuonna 2016. Parissa viikossa naisen silmät avautuivat. Onnellisuus ei tule ulkoisesta menestyksestä, materiasta tai aistinautinnoista.

Vuonna 2019 Lauran reissu ashramiin venähti jo 9 kuukaudeksi. Hänen suhtautumisensa muuttui huonoihin elämäntapoihin ja pinnallisiin puheisiin.

– Tajusin ashramissa, etten ole ollut kaveriporukoissa oma itseni, vaikka yritin sopeutua joukkoon käyttämällä päihteitä. Kaveriporukoissa pidin aina piirustusvälineitä mukanani. Piirtelemällä pystyin vetäytymään omaan kuplaani.

Laura aikoo palata pikaisesti Amman inspiroimaan ashramin ilmapiiriin. Kuopiossakin voi tehdä henkisiä harjoituksia.

– Kuopiossa Susanna järjestää kodissaan mantra- ja meditaatioiltoja. Meillä on päivittäisiä yhteismeditaatioita Kuopiossa Zoomin välityksellä.

Järvinen ja Makkonen toivovat, että he voisivat perustaa Kuopioon Amma-kommuunin, jossa ihmiset kävisivät meditoimassa ja osa Amman oppilaista voisi asua keskuksessa.