Kuopion ravintoloissa puretaan patoutumia tänä suvena – Erkka Isotalo ja Jenni Kulin kertovat, mitkä ovat kesän trendituotteet

Ravintoloilla on ollut kurja parivuotinen. Koronapassien, rajoitusten ja kotiin vetäytymisen aika alkaa olla ohi. Tämä huomattiin kuopiolaisissa ravintoloissa jo menneenä keväänä.

Ravintolamestarit Oy:n osakas Erkka Isotalo kuvailee tunnelmia kesään siirryttäessä lupaaviksi.

– Hyvin on kauppa käynyt. Kevät oli selvästi aktiivisempi kuin vuonna 2019 ennen koronapandemiaa. Nyt on patoutunutta kysyntää, Isotalo kertoo.

Isotalon mukaan tiedusteluja ja varauksia on reilusti jo syksylle asti. Lukuisia väliin jääneitä syntymäpäiväjuhlia, yritysten kokoontumisia, häitä. Häävarauksia on jonossa kahden vuodenkin takaa.

– On vaikuttanut, että varauksia tehdään niin, että ensin varataan hääpaikka ja sen jälkeen vasta päätetään hääpäivä, Isotalo naurahtaa.

Samaa sanoo Vararengasravintolat Oy:n Jenni Kulin. Patoutumaa ja, Kulinin sanoin, velkaa lähdettiin purkamaan jo keväällä ensimmäisten terassikelien tultua.

– Tuntui tosi hyvältä nähdä ihmisiä ulkona viihtymässä keskenään. Hyvin on jengi palannut takaisin ravintolaelämään, Kulin kertoo.

Ravintoloiden osalta, niin ruokaravintoloiden kuin kuppiloidenkin, ratkaiseva tekijä on kesän sää. Sattuneesta syystä sisätilojen käyttöön on suhtauduttu varauksella, mikä korosti jo viime kesänä terassien roolia. Terassitarjoilulla onnistuttiin välttämään sisällä asiointia.

– Korona vaikutti korostetusti siihen, kuinka moni tulee viettämään aikaa terasseilla. Isä Camillossa otettiin tämän myötä käyttöön pöytiin tarjoilu, ja siitä on kovasti tykätty, Isotalo kertoo.

– Tietenkin odotellaan kunnon kesäkelejä, tapahtumien suurta määrää ja iloisia ihmisiä. Ihmisten on seurusteltava enemmän, ja meidän tehtävä on luoda siihen puitteita, sanoo Kulin.

Kahden vuoden ajan oli ravintoloissa käyminen merkittävästi eri tolalla kuin aiemmin. Onko kuopiolaisten ravintolakäyttäytymisessä jokin muuttunut?

Ravintolakäyntiä ajatellaan Ravintolamestarien Erkka Isotalon mukaan useammin tietynlaisena matkailuna tai elämyspalveluna. Kun ei päästä ulkomaille, arjesta irrottaudutaan ravintolakäynnillä, esimerkiksi virtuaalitodellisuuslaseilla toteutetuin lisäpalveluin.

Korona-aikana muutoksia on huomattu Isotalon ja Kulinin mukaan myös makuasioissa. Paikalliset juomat, paikalliset raaka-aineet ja kotimaisuus nostavat päätään.

– Korona saattoi vielä vauhdittaa sitä kehitystä, että panostetaan juoman laatuun. Juomatottumukset ovat muuttuneet, laatu tulee ennen määrää. Juomissa myös matala-alkoholisuus ja alkoholittomuus kiinnostavat, Kulin kertoo.

Juomissa trendien vaihtelut näkyvät jonkin verran selkeämmin: ainakin muutokset ovat nopeampia.

Kesäruuassa viehättää keveys, juomissa raikkaus

Santtu Paananen

Kesän odotettuja hittituotteita osaavat ravintola-alan henkilöt jo povata. Vararengasravintoloiden Jenni Kulin mainitsee kesän tulevaksi trendijuomaksi Fiero & Tonicin. Juoma on hieman menneiden kesien Aperol Spritz -suosikin kaltainen, vermuttia ja tonic-vettä sisältävä drinkki.

– Fiero & Tonic on kesään sopiva, raikas ja hapokas drinkki. Yleensä iän myötä alkaa tällaiset kirpeämmät juomat maistua.

Muita kesän taattuja suosikkeja tulevat Kulinin ennusteen mukaan olemaan sangrian tyyliset kannujuomat, kuohuviinit sekä raikkaat oluet, kuten sourit tai 1664 Blanc -vehnäolut.

Ravintolamestareiden Erkka Isotalo veikkaa lautasille päätyvän kesällä tuttuja klassikoita. Kaksi kestosuosikkia pitävät pintansa: pihvi ja lähellä kalastettu kuha.

– Nämä tuntuvat joka kesä olevan samat asiat, joita ravintoloista etsitään. Kesäruuassa tärkeää on keveys ja tuoreus. Kasvisten kautta haetaan tätä, ja kylkeen otetaan kuha tai pihvi.

Ruokasesongit näkyvät yhä enemmän ravintoloiden tarjonnassa ja myös asiakkaiden toiveissa. Kesän ykkösherkku on varhais- ja kesäperuna, minkä lisäksi maistuvat myös parsa, marjat ja sienet.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut