Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sataman Helmen ruoka-annokset ja drinkit maustuvat pihan keittiöpuutarhan yrteillä – Hyötykasviyhdistyksen taitajat istuttivat yrtit ravintolan suojaisalle pihalle

Pieni sade antoi vain lisää virtaa Tarja Martikaiselle, Satu Hänniselle ja Liisa Ronkaselle, jotka loihtivat kesäisen keittiöpuutarhan ravintola Sataman Helmen suojaiselle pihalle.

Idea yrttien istuttamisesta syntyi Hyötykasvisyhdistyksen Kuopion alueosaston puheenjohtaja Tarja Martikaisen ja ravintolayrittäjä Helena Väänäsen keskusteluiden pohjalta.

– Sanoin, että kyllä me sellainen keittiöpuutarha jonnekin ravintolaan laitetaan, ja siitä tämä idea lähti jalostumaan, Martikainen taustoittaa vuonna 1850 rakennetun kivitalon pihapiirissä.

Istuttajat laittoivat rakennetuille kasvualustoille ja kasvulavoille esimerkiksi salaatteja, basilikaa, rucolaa, sitruunamelissaa, lehtikorianteria ja oreganoa kasvamaan.

– Ilman mitään kemiallisia lannoitteita luonnonmukaisella viljelyllä, että saadaan puhdasta ravintoa, Martikainen painottaa.

Myös parvekelaatikoihin voi laittaa yrttejä.

Helena Väänänen kertoo, että pihan antimia on tarkoitus hyödyntää paitsi ravintolan ruoka-annoksissa, myös erilaisissa drinkeissä.

– Aikaisemmin olemme hankkineet yrttejä tukusta. Nyt voimme maustaa erilaiset ruoat ja juomat oman pihan antimilla, Väänänen iloitsee.

Hyötykasvien harrastajat kertoivat olevansa nyt ensimmäistä kertaa istuttamassa salaatteja ja yrttejä ravintolalle.

– Erilaisia opastuksia miten laatikkoviljely perustetaan, neuvontatilaisuuksia ja työnäytöksiä olemme järjestäneet yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa eri puolilla Kuopiota, yhdistyksen hallituksen jäsen Liisa Ronkanen mainitsee.

– Olisipa ihanaa päästä istuttamaan hyötykasveja vaikkapa vanhustentaloihin, Tarja Martikainen visioi.

Hän sanoo, että kotitarveviljely on nyt suuressa suosiossa.

– Voimme puhua ihan trendistä. Annamme mielellämme vinkkejä aiheeseen liittyen ja saavumme vaikka paikalle opastamaan salaatti- ja yrttiasioissa, lähes 300 jäsentä käsittävän yhdistyksen puheenjohtaja sanoo.

– Myös parvekelaatikoihin voi laittaa yrttejä ja salaatteja kasvamaan tai ruukkuihin keittiön pöydälle, hän vinkkaa.

Hyötykasviyhdistyksen Kuopion alueosaston taitajiin voi ottaa yhteyttä sähköpostilla parsapottu@gmail.com.