Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Epätäydellisyys, rosoisuus ja erikoisuus kiehtovat kollaasitaiteilijaa – ”Ne ovat juuri sitä elettyä elämää, ei maailma ole täydellinen”

Kun Ukrainan sota alkoi, taiteilija Elma-Riitta Hannoselle tuli kummallinen, pakottava tarve ottaa lehdistä kuvia talteen. Sen jälkeen hän alkoi koostaa uutiskuvista kollaaseja.

– En itse asiassa hirveästi edes halua ottaa kantaa – kyllähän me kaikki ymmärrämme, että se on kauheaa.

Ukraina-kollaaseissa on paljon ihmisiä, lähes jokaisessa niistä. Se on Hannoselle tärkeää.

– Ei sota pelkkiä tuhottuja panssarivaunuja ole, ihmisiähän tämä koskettaa.

Ihmisiähän tämä koskettaa.

Hannonen on aloittanut taiteilijan uransa taidetekstiileillä, kuten seinätekstiileillä, ja pitänyt käsityönäyttelyitä. Pikku hiljaa hänen töihinsä alkoi hiipiä esineitä, kuten kelloja ja koruja, ”kaiken maailman pikku roinaa” hänen omien sanojensa mukaan.

– Sitä kautta siirryin romutaiteen ja esinetaiteen tekemiseen. Se oli 1990-luvun puolivälissä ja tein sitä 2010-luvun puoliväliin asti, Hannonen kertoo.

Elma-Riitta Hannonen vaikutti pitkään Etelä-Suomessa, Nurmijärvellä. Muuttaessaan Tampereelle tyttärensä vuoksi, hän joutui luopumaan työhuoneesta. Romunkäsittely vaatii joko varaston tai työhuoneen, joten romutaiteesta piti luopua. Taidekäsityöt ja kollaasit jäivät. Kun viisi vuotta sitten edessä oli muutto Kuopioon lähemmäs toisen tyttären perhettä, keskittyi taide kokonaan kollaaseihin.

Innoituksensa Hannonen saa epätäydellisyydestä ja rosoisuudesta, jopa rumuudesta.

– Juuri se eletty elämä. Seurailen ihmisiä bussissa ja kaupungilla. Minua kiehtoo kaikki erikoisuus ja epätäydellisyys – eihän maailmakaan ole täydellinen.

Vaikka Ukraina-kollaasit ovat luonteeltaan kantaaottavia, tavallisesti Hannosen työt ovat kepeämpiä.

– Teen enemmänkin pinnallisia, hauskoja ja esteettisiä asioita. En osaa maalata, mutta jotenkin pitää itseään saada ilmaistua. Tämä on se minun juttuni.