Kuopion Neulamäessä valmistuu elämysrakenteita maailman joka kolkkaan – ”Kävijän täytyy jäädä miettimään, miten joku on tehty”

Elämysrakentaja Fantasia Worksin toimitusjohtaja Jere Ruotsalaiselle jokaisen työn yhteinen nimittäjä on uteliaisuus.

– Meidän projektimme ovat aina jonkin illuusion luomista. Tässä tarvitaan uteliaisuutta – sen sorttista, että joka kerta kun tulee uusi projekti, täytyy keksiä jokin koukku. Koukun on säväytettävä sillä tavalla, että kävijä jää miettimään, miten ihmeessä se on toteutettu.

Fantasia Works on 1990-luvulla alkunsa saanut yritys, joka tekee esimerkiksi teemoitettuja leikkipaikkoja ja tiedekeskuslaitteita ja -pelejä. He ovat muun muassa suunnitelleet ja toteuttaneet Joulupukin kammarin Rovaniemen Joulupukin Pajakylään sekä tehneet lavasteita Tampereelle Angry Birds Landiin ja Big Bang Legends -oppimisympäristön tiedekeskus Heurekaan. Kuopiossa yhtiö on ollut mukana tekemässä kauppakeskus Minnan lastenmaailman ympäristöä.

Ruotsalainen itse päätyi alalle opiskellessaan Tampereella ympäristötaidetta. Hän haki ensin kuvataidelinjalle, mutta halusi pääaineen, joka elää ja uudistuu jatkuvasti.

– Ympäristötaide oli silloin nousussa, ja me olimme ensimmäinen ryhmä joka vuonna 2000 valmistui ympäristötaiteilijoiksi. Siinä yhdistyivät kuvanveisto, valaisu ja suuren mittakaavan lavastaminen kaupunkitilassa, Ruotsalainen kertoo.

Hän teki opiskellessaan lavastus- ja valaistussuunnitteluprojekteja, minkä lisäksi opiskelu oli luonteeltaan projektimaista. Rahoituksen etsiminen ja projektin suunnittelu ja toteuttaminen tuotantolupineen kaikkineen olivat siis alusta loppuun opiskelijan vastuulla. Ruotsalainen on esimerkiksi opiskeluaikoinaan toteuttanut kymmenen metriä korkean, ratapölkyistä koostuvan pyramidin Tampereen torille ja saman korkuisen kaljakoreista muodostuvan riemukaaren Iisalmeen.

– Eli se oli jo tavallaan omanlaistaan fantasiarakentamista tietyssä mielessä.

Yksi viimeisimmistä projekteista, joihin Ruotsalainen on erityisen tyytyväinen, on Kotkan merikeskus Vellamossa. Puun vuoro -näyttelyssä käsitellään metsäteollisuuden historiaa. Näyttelyn kruununjalokivi on 5 metriä korkea ja 13 metriä pitkä paperikone, jonka telojen välistä museokävijät kulkevat.

– Meille on tärkeää, että näyttelykokemus ei ole pelkästään sitä, että on tavaroita vitriinissä. Tietyllä tavalla ne esineet ovat vain elämyksellistä kokonaisuutta täydentäviä faktoja.

Kaksikymmenpäisen yrityksen alkukesään sisältyy kaikkiaan 31 projektia, joista 14 on tarjousvaiheessa ja loput tuotantovaiheessa. Töitä on jatkuvasti päällekäin useita, osa suurempia ja osa pienempiä. Yhden projektin kesto voi olla kaksi viikkoa, toisen kaksi vuotta. Yksinkertaisimmillaan projekti saattaa olla jokin yksittäinen komponentti. Esimerkiksi Vellamon Puun vuoro -näyttely taas vei kaksi vuotta.

– Se oli näitä projekteja, jotka lähtivät liikkeelle konseptisuunnitelmasta.

Näillä leveyksillä elämysrakentamisen ala ei ole mitenkään erityisen kilpailtu – Ruotsalaisen mukaan Fantasia Worksin lähimmät kilpailijat ovat Virossa, Englannissa ja Saksassa. Toisaalta ala ei myöskään ole sidottu maantieteelliseen sijaintiin.

– Lähtökohtaisestihan on maailman huonoin bisnesidea luoda Kuopioon tällainen yritys. Mutta kun on riittävän kapea bisnesala, niin on ihan sama missä päin maailmaa sijaitsee, täytyy vain olla hyvä tiimi ja hyvä siinä, mitä tekee.

31

Fantasia Worksilla oli toukokuussa työn alla kolmisenkymmentä projektia. Niistä noin puolet oli tarjousvaiheessa ja puolet tuotantovaiheessa.

1991–2022

Fantasia Works kautta aikojen

Valaistussuunnittelutoimisto Valolaterna Oy perustetaan Tampereella vuonna 1991.

Valolaterna avaa lavastamon Kuopioon vuonna 1997 matkailuympäristön tuotteistamisprojektina.

Fantasiarakenne Oy perustetaan vuonna 2000 jatkamaan tätä työtä.

Valolaterna ja Fantasiarakenne yhdistyvät 2001.

Fantasiarakenne osallistuu Shanghain vuoden 2010 maailmannäyttelyyn suunnittelemalla Suomen paviljongin näyttelykonseptin yhdessä helsinkiläisen Muotohiomo Oy:n ja kuopiolaisen taiteilijapariskunta Jaana Partasen ja Heikki Lamusuon kanssa.

Fantasiarakenne kansainvälistyy ja ottaa nimekseen Fantasia Works vuonna 2015.

Lappset Group ostaa 51% Fantasia Worksin osakkeista vuonna 2018.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut