Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Noin puolet omakotitaloista kompostoi elintarvikejätteensä – Kuopiossa tehdään kesällä tarkastuskäyntejä

Jätekukon toimialueella tehdään kesän aikana kompostointia koskevia tarkastuskäyntejä, Kuopion kaupungin tiedote kertoo. Kuopiossa alueelliset ympäristönsuojelupalvelut tekee kunnan valvontaviranomaisena tarkastuksia ennakkoon valituilla kohdealueilla. Käynnillä tarkastetaan kompostoinnin asianmukaisuus ja opastetaan kompostoinnissa.

Kiinteistön haltijoille ilmoitetaan tarkastuskäynnistä ennakkoon kirjeitse.

Kompostointi on tapa alentaa kiinteistön jätemaksuja, sillä biojätteen lajittelu vaikuttaa perusmaksun suuruuteen vakituisilla asuinkiinteistöillä. Lisäksi kompostoimalla on mahdollista pidentää sekajäteastian tyhjennysväliä, koska biojäte ei ole sekajätteen joukossa viemässä tilaa.Kompostoinnista tulee tehdä ilmoitus Jätekukolle.

Noin puolet omakotikiinteistöistä kompostoi elintarvikejätteensä Jätekukon toimialueella. Erityisesti haja-asutusalueilla kiinteistössä syntyvien biojätteiden kompostointi on yleensä järkevin tapa käsitellä talouden eloperäiset jätteet. Kompostoimalla jätteistä saa ravinnepitosta multaa kotipuutarhaan.

Kompostori on mahdollista joko tehdä itse tai ostaa valmiina. Se voi olla myös naapurin kanssa yhteinen. Kompostorin on oltava jätehuoltomääräysten mukaisesti haittaeläimiltä suojattu. Talvisin käytettävän kompostorin tulee lisäksi olla lämpöeristetty. Kompostia on hoidettava niin, ettei siitä aiheudu haittaa ympäristölle.

Vanhat kylmälaitteet eivät sovi kompostointiin, vaan ovat ympäristölle haitallisia.

Kompostointi on aikaisempien vuosien tarkastuskäyntien perusteella pääosin asianmukaista.

Puutteita on ollut lähinnä kompostorin rakenteessa tai hoidossa. Toisaalta joissakin kiinteistöissä, joissa ilmoitus kompostoinnista on tehty, ei ole kompostoitu lainkaan.

Tarkastuksesta laaditaan pöytäkirja, joka laitetaan tiedoksi jätehuoltoviranomaiselle.

Jätelautakunta tarkastaa tarvittaessa kiinteistön jätehuollon perusmaksun suuruuden ja sekajäteastian tyhjennysvälin.

Ohjeita kompostointiin saa esimerkiksi Jätekukon verkkosivuilta osoitteesta jatekukko.fi.