Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion oma baritoni Ville Rusanen loistaa Ilmajoen Musiikkijuhlilla – "Vaimon ja minun yhteinen harrastus on maastopyöräily, Ilmajoellakin minulla on tietysti pyörä mukana ja otan sen lomallekin"

Ville Rusanen kasvoi musiikkiin jo lapsena Kuopiossa. Isä Pertti Rusanen on kanttori, oopperalaulajanakin toiminut musiikkineuvos. Kaarina-äiti toimi sairaanhoitajana ja perheeseen kuuluivat myös sisaret Maria, nykyisin Miettinen ja Johanna Rusanen-Kartano, josta myös tuli oopperalaulaja.

– Johanna on minua kuusi vuotta vanhempi, joten lapsena kuljimme eri porukoissa. Aikuisina olemme tulleet läheisiksi ja pitäneet yhdessä konsertteja. Sibeliuksen Kullervo-sinfonian esittäjinä minä olen laulanut Kullervon ja Johanna hänen sisarensa roolin ehkä ainoina sisaruksina koko maailmassa, kertoo Ville.

Sisarukset ovat myös molemmat voittaneet Lappeenrannan laulukilpailun; Johanna vuonna 1996 jaettuna Camilla Nylundin kanssa ja Ville 2004. Savonlinnan Vuoden taiteilijaksi hänet valittiin vuonna 2014.

Ville Rusanen on jo vuosia tehnyt merkittävää kansainvälistä uraa ja esiintynyt muiden muassa Italiassa Milanon la Scalassa, Ranskassa, Saksassa, Hollannissa, Australiassa, Englannissa, Belgiassa ja Amerikassa. Suomen Kansallisoopperassa hän on ollut sekä vierailijana että kiinnityksellä.

Ilmajoen Musiikkijuhlilla Ville Rusanen laulaa ensimmäistä kertaa.

– Usein on kyllä pyydetty, mutta aikataulut eivät ole sopineet. Täällä on aivan erityinen tunnelma, koko pieni pitäjä on mukana. Olen nauttinut suuresti majoituksestani rauhallisella mökillä, lämmittänyt joka päivä puusaunan ja rentoutunut. Tällä viikolla myös vanhempani ja Maria-siskoni tulevat katsomaan oopperaa.

Hiljaiset perivät maan -oopperassa Ville Rusasella on Olavi Miekan suuri rooli. Miekka on rauhaa rakastava mies, lapuanliikkeen vastainen. Hänen kauttaan oopperassa korostuu väkivallan ja sodan vastainen, pasifistinen sanoma. Tuomas Parkkisen käsikirjoittama ja ohjaama sekä Jukka Linkolan säveltämä ooppera on viime aikaisten tapahtumien kautta tullut yllättävän ajankohtaiseksi, kertoo Ville.

Kesäkuun viimeisenä päivänä Ville Rusanen esiintyy Salmelan Taidekeskuksessa Mäntyharjulla. Siellä saa kantaesityksensä Arto Pajun säveltämä Viipuri-ooppera. Heinäkuussa Ville ja Johanna esiintyvät yhdessä Hamina Tattoon avajaiskonsertissa.

Luvassa on oopperan suuria marsseja ja kauneimpia aarioita. Elokuussa alussa Ville laulaa solistina Tampere Filharmonian puistokonsertissa. Huippusuositun kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johtamaan konserttiin tulee tuhansia katsojia nauttimaan musiikista rennosti vilteillään.

Lomaakin pitää tietysti viettää. Silloin Ville, vaimo Riikka, Toivo, 14, ja Aarni,12, matkaavat Kellokosken kodistaan Kuopioon ja Riikan lapsuudenmaisemiin Pohjois-Karjalaan.

– Vaimon ja minun yhteinen harrastus on maastopyöräily. Täällä Ilmajoellakin minulla on tietysti pyörä mukana ja otan sen lomallekin, naurahtaa Ville Rusanen.

Oopperan viimeinen esitys Ilmajoella on 20. kesäkuuta.