Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopiolaislähtöinen Katarina Naumanen nousi olympiakomitean hallitukseen – "Valmentajien ja yleisön fiksu kielenkäyttö on osa puhdasta urheilua"

HJK:n jalkapalloilija Katarina Naumanen, 27, nousi painonnostaja Anni Vuohijoen paikalle Suomen Olympiakomitean hallitukseen. Naumasella on vahvat kuopiolaistaustat. Hän kävi peruskoulun Pohjantien alakoulussa, Hatsalassa yläkoulun ja urheilulukion klassillisessa lukiossa.

Nurmeksen ja Joensuun kautta Kuopioon 8-vuotiaana muuttanut tyttö harrasti jalkapallon ohella nuorena kilpatanssia. Kuopiossa hän ennätti vaikuttaa noin 10 vuotta ennen kuin lähti opiskelemaan ja pelaamaan Floridaan.

Naumanen on pelannut maajoukkueessa, useissa liigaseuroissa Suomessa ja Norjassa Stabaekin joukkueessa. Pelihommiensa ohella hän kouluttautui kauppatieteiden maisteriksi, ja on jalkapallon pääsarjaseurojen pelaajayhdistyksen hallituksen varapuheenjohtaja.

Nyt Katarina Naumanen on olympiakomitean hallituksessa, joka on tänä keväänä käsitellyt organisaatiossaan olevien urheiluvaikuttajien epäasiallista käytöstä.

Ulkonäköön liittyvät valmentajan huomautukset esimerkiksi painosta voivat laukaista syömishäiriöitä.

Olympiakomitean sisäisiin sotkuihin hän ei halua ottaa mitään kantaa, koska tietää niistä vain sen, mitä mediassa on kerrottu. Urheilijoiden edunvalvojana hän kuitenkin kertoo näkemyksiään urheilun pimeistä nurkista.

Naumanen itse on koko uransa ajan ollut pääsääntöisesti miesvalmentajien alaisuudessa.

Hänen pelaamissan joukkueissa ei ole esiintynyt epäasiallista pelaajien kohtelua. Sitä vastoin hän on kuullut muiden joukkueiden pelaajilta kyseenalaisista valmentajien toimista.

– Jos yksikin pelaaja joukkueessa haluaa, että esimerkiksi vaatteiden vaihdon aikana miespuolinen valmentaja tai fysioterapeutti ei ole paikalla, tätä toivetta on kunnioitettava. Joukkueen kanssa on keskusteltava, miten toimitaan intiimeissä tilanteissa. Fysioterapeutti tai hieroja voi olla yhtä hyvin mies kuin nainen, kunhan hän toimii ammattimaisesti, linjaa Naumanen.

Valmentajat voivat aiheuttaa urheilijalle ahdistusta myös asiattomilla ulkonäkökommenteilla häiritsevinä katseina tai eleinä.

– Urheilijan huono kohtelu voi lannistaa hänet ja sillä voi olla iso vaikutus hänen uraansa. Ulkonäköön liittyvät valmentajan huomautukset esimerkiksi painosta voivat laukaista syömishäiriöitä tai heikentää itseluottamusta, Naumanen sanoo.

– Naisyleisurheilijoiden urheilusuorituksia saa kommentoida somessa, mutta heidän ulkonäköönsä liittyvät arvioinnit ovat mauttomia. Valmentajien ja yleisön fiksu kielenkäyttö on osa puhdasta urheilua.