Kustannusten nousu ja materiaalipula haastavat myös kuopiolaisia yrittäjiä – Heinäpaalin hinta on noussut, panimolla lasipulloista on pulaa

Yleinen kustannusten nousu vaikuttaa arkeen myös kuopiolaisissa yrityksissä, kuten Kuopion Eläinpuistossa Vehmasmäessä ja Rauhalahdessa.

– Pelkästään heinän hinnannousu näyttää hurjalta. Kun tähän saakka olemme maksaneet isosta heinäpaalista reilut 50 euroa, niin jatkossa paalista saa pulittaa jopa 70 euroa ja Etelä-Suomessa voi paalin hinta kohota sataan euroon, yrittäjä Miia Tukiainen arvioi.

– Meillä on Vehmasmäessä viides kesä menossa, ja joka vuosi on jäänyt lisää eläimiä puistoon ympärivuotisesti ruokittavaksi. Onneksi heinän saatavuus näyttää meillä vielä toistaiseksi hyvältä. Tosi moni heinänviljelijä Suomessa on kuitenkin aikeissa lopettaa viljelyn, hän taustoittaa.

Tukiainen kertoo, että Kuopion Eläinpuistolla on Vehmasmäessä yhteensä 116 ja Rauhalahdessa 49 eläintä ja että heinää kuluu noin 5 000 kiloa kuukaudessa.

– Viljelemme omilla pelloillamme noin 7 hehtaarin alalla heinää, joka riittää pariksi kuukaudeksi. Pelkät peltojen lannoitteet maksavat noin 3 000 euroa. Myös väkirehun hinta on noussut reilusti, samoin polttoaineiden ja sähkön kustannukset. Olemme joutuneet nostamaan kertalipun hintaa kahdella eurolla ja tiukkaa tulee tekemään tuleva talvi siitä huolimatta.

Kuopion Eläinpuisto työllistää kesäaikaan 20 henkilöä.

Panimoalalla raaka-ainekustannukset lasipulloon pakattavien juomien kohdalla ovat kaksinkertaistuneet vuoden aikana.

– Euroopassa käytettävistä lasipulloista suurin osa on tullut Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta, RPS Brewing Oy:n ja Kuopion Malja Oy:n yrittäjä, Kuopion Yrittäjät ry:n puheenjohtaja Janne Seppälä luettelee.

– Nyt pulloja on haalittu kissojen ja koirien kanssa sieltä mistä saadaan, erilaisilta pienemmiltä tukkureilta. Luonnollisesti, kun tavaraa ei ole runsaasti markkinassa, niin hinta nousee, hän tähdentää.

Seppälä kertoo saaneensa lasipulloja pienemmiltä tehtailta Saksasta, josta myös seuraava rekkakuormallinen on jo varattu.

– Pulloja on haalittu myös Kiinasta, missä meillä on toimittajia, mutta pitkän matkan takia logistiikan kulut ovat merkittävät, noin tuplat Eurooppaan verrattuna, hän mainitsee.

– Tiedän, että jotkut isotkin panimot ovat aikeissa luopua joistakin lasipullotuotteista ja siirtyä muihin pakkauksiin. Tämä suunta on varmaan edessä meilläkin, hän arvelee.

– On joitakin tuotteita, kuten meksikolaistyyppiset lagerimme, joille lasipullo erityisesti sopii ja jotka oikein pyytävät lasipulloa. Lisäksi lasipullosta kaataminen on arvokkaan ja visuaalisesti kivan näköistä ruokaravintolassa verrattuna jos kaataisi juoman tölkistä.

Seppälä kertoo, että alumiinin saatavuushaasteet vaikuttavat myös panimotoimintaan, koska alumiinitölkki on yksi juomien pakkausmateriaali.

– Alumiinin saatavuus on ollut heikkoa jo ennen Ukrainan sotaa. Venäjä on maailman kolmanneksi suurin alumiinintuottaja.

Seppälä toteaa, että yleinen epävarmuus on viivästyttänyt myös esimerkiksi rakennushankkeita yrityskentillä ja että hankkeissa on otettu aikalisiä.

– Kustannusten nousu hirvittää. Yrittäjähän on lopulta se, joka periaatteessa ottaa kustannusten nousun pois omasta katteestaan.

Rakennuspellityksiä tekevän PetterSteel Oy:n yrittäjä Petteri Heimonen kertoo, että hyvät suhteet tavarantoimittajiin ovat nyt entistäkin suuremmassa arvossaan.

– Olemme pystyneet varaamaan tavaraa tulevista tuotantoeristä, mutta tämä on vaatinut entistä isompien erien ostamista. Tätä kautta olemme hankkineet tavaraa varastoon, hän selvittää.

– Yksi pinnoitemateriaali on sellainen, että sen raaka-aineessa on saatavuushaastetta. Samaa raaka-ainetta käyttää myös akkuteollisuus. Meidän on kuitenkin mahdollista käyttää korvaavia pinnoitteita.

Heimonen kertoo, että hänen alallaan raaka-aineiden ostohinnat ovat noin kaksinkertaistuneet reilun vuoden aikana.

– Nyt näyttäisi, että hinnoitteluralli vähän rauhoittuisi ja on tullut viestiä, että katto olisi aika lailla saavutettu ja tilanne vakiintumassa tälle tasolle. Rakennusten valmistuminen ei kuitenkaan ole jäänyt kustannusten noususta kiinni.

Kuopion Yrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Kirsi Sisso-Litmanen näkee maailman tilanteessa monta eri vaikutusta myös paikallisesti.

– Polttoaineen hinnan nousu näkyy varmasti kaikkien autoilevien yrittäjien toimeentulossa, varsinkin, jos kohonneita kustannuksia ei ole syystä tai toisesta mahdollista viedä hintoihin. Tämän lisäksi on raaka-ainepulaa, entiset toimitusketjut ovat saattaneet kadota tai hinnat nousta kerta kaikkiaan kohtuuttomiksi, tai tuotteiden toimitusajat ovat pidentyneet esimerkiksi Kiinasta tuotavissa tavaroissa. Rakennustarvikkeiden hinnan nousu lienee aiheuttanut sen, että työmaiden aloituksia viivästytetään, hän pohtii.

– Kaikenlaista ongelmaa on, ja alihankintaketjuja varmasti rakentuu uusiksi. Mietin myös niin päin, että mitä annettavaa meillä suomalaisilla olisi tarjota markkinoille. Tarjoaisiko tämä myös mahdollisuuden saada jalkaa oven väliin jossain alihankintaketjussa joka olisi meidän vahvuutemme?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut