TET-harjoittelijasta yksin vastuuseen kaupan sulkemisesta – "Onhan tuo työnkuva muuttunut"

Siina Jauhiainen, 18, ja Juha-Pekka Ämmälä, 18, ovat neljättä kesää työssä K-Market Pirtissä. Jauhiainen on kesätyöntekijä, Ämmälä taas sai pidempiaikaisen pestin viime syksynä, mutta on sitä ennen ollut liikkeessä kesätöissä. Kumpikin aloitti myymälässä aikanaan peruskoulun kahdeksannen luokan työelämään tutustumisen kautta.

– Tulin kavereiden kanssa. Haimme yhdessä, ja tämä oli kaikille siinä keskellä – sijainti oli hyvä. Jäin tänne, koska ilmapiiri oli hyvä, ihmiset mukavia ja työ mukaansatempaavaa, Jauhiainen perustelee.

Vuosien saatossa tehtäviin on tullut lisää vastuuta, ja nyt Ämmälä ja Jauhiainen perehdyttävät jo uusia kesätyöntekijöitä. Ämmälä kertoo, että kun hänet perehdytettiin pitkäaikaisempaan työhön, ensin opeteltiin kassa, sitten päiväysseuranta ja se, kuinka kauppa avataan ja laitetaan kiinni.

– Kun täällä ollaan joskus yksinkin, niin kaikki on silloin omalla vastuulla, Ämmälä toteaa.

– Periaatteessa siis TET-harjoittelun hyllytyksestä on tultu siihen, että kaupasta pidetään yksin huolta lyhyitä aikoja. Eli onhan tuo työnkuva muuttunut, Jauhiainen täydentää.

Kauppias Keijo Ollikainen K-Market Pirtistä kertoo, että noin puolet kaupassa tänä kesänä työskentelevistä ovat Ämmälän ja Jauhiaisen tapaan palaavia työntekijöitä. Noin puolet ovat uusia. Kesätöihin tulevat nuoret ovat Ollikaisen mukaan tyypillisesti kahdesta kolmeen kesään heillä, sitten elämä vie jälleen eteenpäin.

Esimerkiksi Jauhiainen on lähdössä tänä syksynä Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan kemiaa. Hän ei kuitenkaan pidä mahdottomana, että tulisi kesäisin vielä Kuopioon töihin.

Ollikainen pitää tärkeänä, että Pirtin ja lähialueiden nuoret saavat mahdollisuuden ensimmäiseen kesätyöpaikkaan läheltä kotoaan. Kesän paristakymmenestä kesätyöntekijästä osa tekee lyhyen parin viikon pätkän, osa taas on töissä koko kesän.

– Meillä on sellainen filosofia, että haluamme tarjota työn mahdollisimman monelle, vaikka se olisi ihan vain parin viikon pesti.

Millaisia neuvoja Jauhiaisella ja Ämmälällä sitten on antaa ensi kesään tähyävälle kesätyönhakijalle?

– Kun sopii esimerkiksi haastatteluista, pitää olla ajoissa eikä tulla viisi minuuttia myöhässä puhelin kädessä, Ämmälä sanoo oitis.

– Pitää olla reipas, se on minusta se isoin juttu. Tulee tänne paikan päälle esittäytymään ja hakee itse töitä, Jauhiainen pohtii.

Ämmälä neuvoo, että sähköpostihakemuksen sijaan voi vaikka ehdottaa tapaamista. Hän itse tekee joka kesä niin.

– Sillä tavalla voi vähän erottua kymmenien tai satojenkin hakemusten joukosta, hän vinkkaa.

Kesätyö

Työnantajan vinkit työnhakuun

Ole hyvissä ajoin liikkeellä. Se kertoo työnantajalle, että työstä on aidosti kiinnostunut. Jos hakee vasta koulujen päätyttyä, voi antaa kuvan, että vanhemmat ovat väkisin patistelleet työnhakuun.

Tule paikan päälle käymään tai erottaudu jotenkin muuten joukosta sen sijaan, että lähettäisit saman hakemuksen kymmeniin eri paikkoihin. Jos lähetät hakemuksen, huolehdi ainakin, että hakemuksessa puhutaan oikeasta liikkeestä. Jos tulet käymään paikalla, älä ota vanhempia tueksi ja turvaksi – yksin tuleminen antaa reippaan ja omatoimisen kuvan.

Päätä, minkä alan töitä haluat minäkin kesänä, ja satsaa kunnolla siihen – älä hae kaikkea mahdollista kerralla. Jos haluaa kokemusta kaupan alalta, kannattaa panostaa kunnolla kauppoihin hakemiseen eikä käyttää energiaa muihin paikkoihin pyrkimiseen.

Jos saat kutsun työhaastatteluun, mieti valmiiksi vastaukset ainakin neljään kysymykseen: missä olet parhaimmillasi, mitä kehitettävää sinulla vielä on, missä olet aikaisemmin ollut ja miksi haluat juuri tämän työpaikan.

Priorisoi kesätyö. Jos työhaastattelussa kuukauden mittaiseen kesäkeikkaan alkaa ensimmäisenä luetella päiviä, jotka tarvitsee ainakin vapaaksi, ei anna itsestään kovin hyvää kuvaa.

Lähde:Kauppias Keijo Ollikainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut