Sirpa Karppi soutuvenekiistassa: ”Tätäkö on Kuopion strateginen linjaus ”Lupa tehdä toisin”? – Oikaisuvaatimus venekiellon kumoamiseksi on kaupunkirakennelautakunnassa

Kuopiolainen Sirpa Karppi osti miehensä kanssa vuonna 2015 Lehtoniemessä sijaitsevasta pienestä saaresta kesänviettopaikan. Saareen on matkaa rannalta 60 metriä.

Karppi on pitänyt soutuvenettä Lintulahdenkadun päässä olevalla kaupungin maakaistaleella siitä asti, kun hän on omistanut saarikiinteistön.

– Jo edellinen omistaja on pitänyt rannassa soutuvenettä. Entinen omistaja ei tajunnut huomauttaa venepaikan tarpeesta, kun asemakaavaa aikanaan laadittiin. Epämääräisellä maakaistaleella soutuveneestä ei olisi kenellekään mitään haittaa, taustoittaa Karppi.

Karppi kertoo, että hän oli saanut 2015 kaupungin rakennusvalvonnalta suullisen luvan sorakuorman ajamiseen kulkuväylän pohjaksi, jotta heidän perheensä voisi viedä rakennustarvikkeita ja tavaroita veneellä saareen.

– Aiemmin virkamiehet sanoivat kaistaletta joutomaaksi ja antoivat suullisen luvan venepaikalle. Nyt kaupungin viranhaltijat vetoavat 2010 laadittuun asemakaavaan. Siinä 7-metrinen heinittynyt maakaista on nimetty virkistysalueeksi.

Venekiellon kumoamiseksi Karppi on jättänyt oikaisuvaatimuksen kaupunkirakennelautakuntaan. Asia on lautakunnan käsittelyssä tänään 29. kesäkuuta.

– Nyt meiltä vaaditaan, että jokainen kauppakassi ja juomavesitonkka pitäisi soutaa 3-4 kilometrin päästä keskitetyiltä venepaikoilta. Emme olisi ostaneet kesäpaikkaa, jos olisimme tienneet, että saareen ei voi toimittaa kauppakassia soutuveneellä. Tätäkö käytännössä tarkoittaa kaupungin strategiaan kirjattu toimintatapa ”Lupa tehdä toisin”? Ainakin lautakunnalla olisi lupa käyttää maalaisjärkeä.

Vs. kiinteistöjohtaja Tuija Helminen perustelee lautakunnan oikaisuvaatimuksen esittelytekstissä, että erillinen lupa asettaisi kuntalaiset eriarvoiseen asemaan.

– Tieyhteys Lintulahdenkadulta rantaan oli saarikiinteistön omistajien toimesta rakennettu luvatta. Asian tultua ilmi, kaupunki antoi saarikiinteistön omistajille suullisen luvan käyttää tietä väliaikaisesti saaressa tehtävien rakennus- ja remontointitöiden ajan. Lupa annettiin ehdolla, että tien käyttö olisi lyhytaikaista, esittelytekstissä todetaan.

Nyt asian ratkaisevat kaupunkirakennelautakunnan poliitikot.

Sirpa Karppi ei kutsuiksi tieksi muutaman metrin pätkää, johon on ajettu yksi sorakuorma.

– Jos jollakin toisella kuntalaisella on vastaavanlainen tilanne kuin meillä, yhdenvertaisesti myös heille voitaisiin myöntää soutuvenepaikka ja poikkeuslupa. Koen tilanteemme kuntalaisen kiusantekona ja juuri, kun olemme saaneet vanhan mökin entisöityä ja saneerattua valmiiksi. Ulkokuntalaisillekin olen mainostanut, että hyvän elämän pääkaupungissa voi soutamalla mennä omaan saareen.

Päivitys 1.7.2022: Kaupunkirakennelautakunnan päätöksestä uutisoitu täällä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut