Männistön Mäntykampuksella puhutaan toimintakeskuksen ja yhteisöllisyyden puolesta – "Ovatko tauluvanhukset ihmisvanhuksia arvokkaampia Kuopion kaupungille?"

Ikäihmisten Mäntykampuksella Männistössä asuvalla Raili Miettisellä, 73, on huoli pitkään rakennetun yhteisöllisyyden romuttumisesta alueella uudistusten takia.

Hän pelkää, että toimintakeskuksessa toiminnot lopahtavat, jos järjestöiltä aletaan vaatia tiloista vuokraeuroja.

– Esimerkiksi eläkeläisjärjestöt ovat kovasti kapinoineet esitystä vastaan, että tilat muuttuisivat maksullisiksi, sosiaalityöntekijän koulutuksen saanut ja pitkään lastensuojelualalla yrittäjänä toiminut Miettinen taustoittaa.

– Minun ymmärtääkseni nykyinen malli on toiminut hyvin. Meillä on toimintakeskus, kaupungin palkkalistoilla oleva toiminnanohjaaja ja asukkaiden sekä eläkeläis- ja potilasjärjestöjen välinen kumppanuus ja vapaaehtoisten järjestämää toimintaa. Kun toiminnot siirtyvät kaupungin perusturvasta vanhuspalveluista hyvinvoinnin palvelualueiden puolelle ja aletaan näyttää hintalappua, niin uhkana on, että meillä ei kohta ole enää toimintaa, hän pohtii.

Mäntykampukselle Raili Miettinen on asunut heti sen valmistumisesta alkaen vuodesta 2015 lähtien.

– Paikkaa markkinoitiin yhteisöllisenä, mutta kun aloin kysellä yhteisöllisyyden perään, niin sitäpä ei vielä ollutkaan. Asukkaat alkoivat aktivoitua vuonna 2016 yhteistyössä toiminnanohjaajan kanssa, Miettinen kertoo.

Nykyään pihapiiristä löytyy grillikatos. Taloyhtiöt kustantavat kesäkukat, joita asukkaat kastelevat ja hoitavat.

– Perjantaiaamuisin meillä on pihalla vapaaehtoisten vetämä jumppa. Toimintakeskuksen tiloissa on järjestetty karaokea, yhteislaulutapahtumia, turvallisuusluentoja ja ravitsemukseen liittyviä luentoa yhteistyössä yliopiston ravitsemustieteen opiskelijoiden kanssa, Miettinen luettelee.

– Vapaaehtoisia toimintojen vetäjiä on löytynyt omasta pihapiiristämme ja järjestöistä. Toiminta on ollut maksutonta, kun tiloista ei ole peritty vuokraa. Tämä kaikki romuttuisi täysin maksullisuuden myötä.

Nieminen sanoo harmittelevansa sitä, jos kaupungilta ei löydy 50 000 euroa toimintakeskuksille.

– Miksi ihmisvanhuksille ei löydy tuota summaa, mutta varastoitaville tauluvanhuksille on kaavailtu 3,5 miljoonan euron tiloja? Minun arvomaailmassani ihmisvanhukset ovat timantteja ja taulut lasihelmiä. Ovatko tauluvanhukset ihmisvanhuksia arvokkaampia Kuopion kaupungille?

Raili Miettinen korostaa, että yhteisöllisyyden systemaattisella ja tavoitteellisella rakentamisella ja yhteistyöllä on ylläpidetty ja tuettu ikäihmisten hyvinvointia, poistettu yksinäisyyttä sekä luotu turvallisuuden tunnetta.

– Tämä kaikki hiipuu, jos me menetämme tilat ja toimintaa koordinoivan toiminnanohjaajan.

Kesällä Mäntykampuksen tiloissa ei ole toimintaa.

– Terveisinä päättäjille toiveemme, että syksyllä toiminta voisi taas jatkua entisellä mallilla, Miettinen summaa.

Aikaisemmin toiminnanohjaajan nimikkeellä toiminut, nykyään ohjaajan tittelillä työskentelevä Jaana Myller kertoo, että toimintakeskuksissa on tavoitettu Kuopiossa vuosittain viitisentuhatta ikäihmistä.

– Meillä on ollut päiväryhmätoimintaa, vertaisohjattua toimintaa ja verkostoyhteistyötä, toimintakeskusten avoimia tapahtumia ja asumisyksiköiden ryhmätoimintaa, hän luettelee.

– Aikaisemmin tein tätä kaikkea, mutta jatkossa pääpaino on päiväryhmissä ja muulle jää vähemmän aikaa, hän arvelee.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut