Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Uimareissulta virkistystä koiralle että omistajalle – Uimamielinen voi pulahtaa itse koiran kaveriksi

Yhtä varmasti kuin talvi yllättää autoilijat joka vuosi, tulevat myös hellekelit aivan nurkan takaa. Siinä vaiheessa kun itse toteaa lämpimät kelit sietämättömäksi päivän tai parin jälkeen, ovat kauppojen hyllyt jo tyhjenneet tuulettimista.

Jokaisella on oma keinonsa selvitä helteestä, olipa se vaatteiden kostuttaminen yöksi, tuulettamisen tarkka aikatauluttaminen tai ilmastoituun tilaan hakeutuminen. Helsingin Sanomat uutisoi etelähelsinkiläisestä Viivistä (30.6.), joka on auringontorjuntakeinona pingottanut ensiapupakkauksista saatavia, toiselta pinnaltaan heijastavia avaruuslakanoita ikkunoihinsa. Vain mielikuvitus ja edes alkeellinen ymmärrys fysiikasta ovat viilentymisen rajana.

Monelle lemmikinomistajalle lienee tuttua huoli myös karvaisen kaverin jaksamisesta kolmenkymmenen asteen lämpötiloissa. Toisin kuin kissat, koirat eivät välttämättä osaa huolehtia omasta voinnistaan helteen puskiessa päälle. Kaikkein rankimmat lenkit kannattaa suosiolla jättää viileämmille ilmoille ja ulkoilut ajoittaa muutenkin tarkasti viileämpiin väleihin, kuten varhaiseen aamuun ja myöhäiseen iltaan.

Vain mielikuvitus ja edes alkeellinen ymmärrys fysiikasta ovat rajana.

Uiminen on kesän puolivälissä, ennen sinilevien kukintaa, hauska keino pitää koirakaverin ruumiinlämpö kohtuullisena. Kaikki koirat eivät polskimisesta perusta, mutta esimerkiksi keppiä tai palloa heittämällä saattaa saada sen pulahtamaan hetkiseksi. Jos koira iskee jarrut pohjaan eikä yksinkertaisesti suostu, voi sitä hyvin auttaa viilentelemään myös suihkussa.

Kuopiossa on erillinen koirauimarantansa Rauhalahden leirintäalueella, mutta koiria saa uittaa missä tahansa muualla paitsi virallisilla, ihmisille suunnatuilla rannoilla. Kuten missä tahansa muuallakin, koira tulee kuitenkin pitää kytkettynä tai niin, että sen saa hihnaan välittömästi.

Netti on pullollaan erilaisia palveluita ja keskustelupalstoja, joista kysellä koirille hyvien rantojen perään. Yksi sellainen on Tassut kartalla -sivusto, josta voi hakea kaupunkikohtaisia, koiriin keskittyneitä palveluita.

Tassut kartalla paljastaa, että Kuopiossa koirille soveltuvia rantoja ovat Rauhalahden lisäksi Leväsenlammen veneranta, Valkamakujan venesatama ja Päivärannan koiranuittopaikka. Sivustoa käyttäessä kannattaa kuitenkin olla tarkkana – palveluita voi lisätä kuka tahansa.

Toimituksen keskuudessa hyväksi on havaittu myös Saaristokadun varrelta löytyvät rannat, niin pitkään kun niillä on riittävän rauhallista. Esimerkiksi Korkeasaaren – jonka tunnistaa jäätelökioskistaan – ranta on hyvä kastautumiseen, mutta myös vesijetteilijät tykkäävät pysähtyä siinä päiväsaikaan.

Sinileväkausi on jo alkanut hivuttautua Kuopioonkin, kiitos tukahduttavien helteiden. Tätä pääkirjoitusta kirjoitettaessa kaupungissa on kuitenkin vielä runsaasti alueita, joilla koiran uskaltaa päästää veteen. Jos on itse uimamielinen, kannattaa kokeilla pulahtaa aaltoihin koiran kaveriksi. Toimituksessa tähän mahdollisuuteen on herätty vasta tänä kesänä. Lämmin suositus!