Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Enemmän itsensä ja elämän hyväksymistä” – Katja ja Mirva raitistuivat vertaistuen voimalla

Alkusyksystä 2018 Katja oli saavuttanut pohjan. Hän oli käyttänyt alkoholia vuosia, ja siitä oli tullut lähestulkoon toinen luonne. Häntä ahdisti jatkuvasti ja ajatukset olivat itsetuhoisia.

– Olin aivan puhki.

Kesäloman jälkeen Katja meni terveyskeskuslääkärille hakemaan apua ahdistukseen. Työt olivat alkamassa ja hän sai pahoja ahdistuskohtauksia – työnteko olisi onnistunut vain, jos keskellä päivää olisi voinut aika ajoin ottaa alkoholia. Katja meni lääkäriin siinä toivossa, että saisi jonkinlaisen ahdistuslääkityksen.

– Lääkäri oli tosi hyvä ja fiksu, hän kuunteli minua ja oli todella empaattinen. Hän kysyi, oliko minulta ikinä otettu maksa- ja munuaisarvoja – hän siis näki, että minulla on ongelma alkoholin kanssa, mutta ei kysynyt sitä suoraan jotta saisin säilyttää kasvoni.

Katja vastasi, ettei häneltä ollut otettu koskaan maksa- ja munuaisarvoja. Lääkäri kehotti käymään testeissä ennen joulukuuta.

– Se oli hirveän pitkä aikahaarukka. Lääkäri tajusi, että jos lopetan alkoholin käytön, testit ovat loppuvuodesta puhtaat.

Katjalla on lapsia, ja hän oli pelännyt avun hakemisen johtavan lastensuojelun toimenpiteisiin. Hän oli halunnut jo pitkään lopettaa juomisen, ja lääkärissä käynti antoi ensi töytäisyn.

Jokainen päivä raittiina on lahja.

Samoin kuin Katjallakin, myös Mirvan päihdetaustan juuret ovat jo lapsuudessa. Sekä Katja että Mirva kasvoivat alkoholistiperheissä. Mirvalla on takanaan 12 vuotta korvaushoitoa. Hän kävi Nimettömien Alkoholistien ja Nimettömien Narkomaanien tukiryhmissä vuoden verran hoidon ollessa yhä kesken. Viime joulukuussa hän uskaltautui lopettamaan korvaushoidon ja jättäytymään ryhmän tuen varaan.

– Minulla on takanani kaksi epäonnistunutta korvaushoidon yritystä, ne eivät päättyneet hyvin. Yritin lopettaa omavoimaisesti, niin eihän siitä tullut mitään. Tällä kertaa olin jo kiinnittynyt ryhmiin hoidon lopettaessani, Mirva kertoo.

Katja meni juhannuksen 2019 jälkeen, oltuaan 8 kuukautta raittiina, ensimmäiseen AA:n naistenryhmän kokoukseen. Hänellä oli ennakkoluuloja.

– Kysyin kaveriltani, joka oli raitistunut AA:n ansiosta, että eikö se ole vanhojen miesten Jeesus-kerho. Kun menin sinne, siellä oli ihan normaaleja ihmisiä, jotka näyttivät hirveän skarpeilta ja puhuivat asioista suoraan ja rehellisesti.

Sekä Mirva että Katja kuvaavat ryhmään menoa ja siellä oloa helpotukseksi.

– Siellä on vertaistukea: muitakin toipujia, jotka ovat lopettaneet korvaushoidon. Se auttoi itseä tosi paljon kun näki, että hekin ovat toipuneet. Se antaa toivoa, Mirva luonnehtii.

Vertaistuki on mahdollistanut paljon ja antanut eväitä elämään uudenlaisesta näkökulmasta.

– Päihteettömyyden mukana on alkanut tulla myös enemmän itsensä ja elämän hyväksymistä, ja samalla ymmärrystä myös muita ihmisiä kohtaan. Ryhmien myötä on alkanut tiedostaa, miten huonoihin olosuhteisiin on aikaisemmin hakeutunut. Sen myötä niiden toistamisen voi välttää, Mirva jatkaa.

Mitään suuria tulevaisuudensuunnitelmia ei Mirvalla ja Katjalla ole. Tärkeintä on pitää huoli itsestään.

– Olen menossa heinäkuussa laitoskuntoutukseen ainakin kuukaudeksi. Muita tulevaisuudensuunnitelmia minulla ei ole, paitsi toipua, Mirva kertoo.

– Minulle käy mikä vain, mitä elämä eteen tuo. Totta kai tulossa on töitä ja opintoja, sellaisia niin sanottuja ”normaaleja” elämään liittyviä tavoitteita. Mutta vaatimukset sen suhteen, millaista pitäisi olla, ovat poistuneet kokonaan. Tässä on tajunnut sen, että jokainen päivä, jonka saa olla raittiina, on lahja, Katja toteaa.

Kaksikko tuumaa, että vaikka kaikille ryhmät eivät ole oikea ratkaisu, heitä ne ovat auttaneet suunnattomasti.

– Päihderiippuvaisilla on tosi negatiivinen ajattelun tapa. Minusta ryhmässä alkaa tapahtua tervehtymistä ja ajatukset alkavat muuttua positiivisempaan suuntaan, Mirva pohtii.

– Vertaistuessa on myös se, että vain alkoholisti ymmärtää toista alkoholistia. Vertaisen kanssa joutuu puhumaan rehellisesti, Katja täydentää.

Suomen AA:n ja Al-Anonin kesäpäivät järjestetään lauantaina 9. heinäkuuta Pyörön koululla.