Pääkaupunkilaisperhe valitsi Kuopion mieluummin kuin Pariisin – Säilyttääkseen elinvoimansa Kuopio tarvitsee lisää Merivaarojen kaltaisia perheitä

Jenni, 31, ja Arto Merivaara, 28, muuttivat pari viikkoa sitten Helsingin Kalasatamasta Kuopion Hiltulanlahteen. Perheen arkimaisemat ja elinympäristö muuttuivat dramaattisesti. Helsingissä he asuivat Suomen korkeimmassa 35-kerroksisessa tornitalossa. Rivitalokotia Hiltulanlahdessa ympäröivät hiljaiset metsämaisemat.

Kalasataman tornista pääsi hissillä metroon ja kauppakeskus Redin satoihin myymälöihin, elokuvateatteriin, kuntosaliin ja terveyspalveluihin. Hiltulanlahden kotiovelta on puolestaan suora yhteys karun kauniiseen luontoon ja metsälammen rannoille.

Vaikka urbaanin Kalasataman vilkkaat kadut ja autoja vilisevä Itäväylä ovat melkoinen vastakohta Hiltulanlahteen verrattuna, perhe näkee kuitenkin yhden merkittävän yhtäläisyyden.

– Onhan täällä vartin kävelymatkan päässä Matkuksen kauppakeskus. Aitoa luontoa ei voi verrata Helsingin puistoihin. Olen käynyt Hiltulanlahdessa jo neljä kertaa narrailemassa kaloja virvelillä. Täällä voi retkeillä ja soudella. Jo kotiovella voi tuntea metsän tuoksut, maalailee Arto.

Säilyttääkseen elinvoimansa Kuopio tarvitsee lisää Merivaarojen kaltaisia perheitä. Jenni ja Arto ovat korkeasti koulutettuja. Muuttoliike maakunnasta etelään merkitsee savolaista aivovuotoa ja väestökatoa. Maakunnan ulkopuolelta tulevat koulutetut työikäiset henkilöt tuovat puolestaan Kuopioon osaamista ja verotuloja ruuhka-Suomesta.

Maakunnasta saamme varsinaisen muuttovoiton.

Hiljakkoin julkaistiin kaupunkien muuttovetovoimasta kertova tilasto, jonka mukaan pandemian aikana Kuopioon väki lisääntyi toiseksi eniten Suomessa Tampereen jälkeen. Kuopion muuttovoitto selittyi naapuri- ja lähikuntien muutolla.

Merivaarat tuovat Pohjois-Savon kiertoon täysin uutta resurssia. Heidän juurensa ovat pääkaupunkiseudulla eivätkä he lukeudu edes paluumuuttajiin. Arton ja Jennin ystävät ja sukulaiset ovat pääsääntöisesti Etelä-Suomessa. Silti perhe valitsi Kuopion. Farmasian tohtori Arto pudottaa Kuopiota imartelevan pommin.

– Minulla oli kaksi työpaikkaa tarjolla joko Pariisissa tai Kuopiossa. Valitsin Kuopion. Työpaikkojemme lisäksi muuttoon oli toinenkin pätevä syy. Jenni tuli raskaaksi ja saamme vauvan syyskuussa. Perheemme kaipasi lisää tilaa ja mukavan kasvuympäristön lapsellemme.

Merivaarat tiesivät jo etukäteen sopeutuvansa hyvin uuteen kotipaikkaansa. Reilu vuosi he olivat Kuopiossa 6 viikkoa Arton työkeikan vuoksi.

– Asuimme vaimoni kanssa Maljalahdessa. Tuolloin kaupunki tuntui erityisen mukavalta, kun Helsinkiä piinattiin tiukoilla koronarajoituksilla. Kuopiossa pystyi syömään ja nauttimaan viinilasin ravintolassa, nauraa Arto.

Hiihtokin on yksi Kuopion harrastusvalikoiman luksus. Helsingin Paloheinän hiihtoladut ovat aina tupaten täynnä ja parkkipaikan saa vain, jos on liikkeellä aamuvarhain. Kuopiossa saa edullisia asuinneliöitä, jos hintoja vertaa Helsingin kantakaupunkiin.

– Myymällä Kalasataman tornista 47 neliön kaksion, voi Kuopiosta ostaa Kuopiosta esimerkiksi tällaisen 121 neliön rivitalohuoneiston, pariskunta kertoo.

Proviisori Jennillä on työtä lääketehdas Orionilla ja Arto pääsi tutkijatohtoriksi Itä-Suomen yliopistoon. Moottoritietä pitkin he hurauttavat Savilahteen autolla 10 minuutissa.

Kuopion asuntotoimenjohtaja Katri Hiltunen kertoo, että kaupunkiin tulee tällä hetkellä kiihtyvällä tahdilla uusia asukkaita kaikkialta Suomesta. Muuttohalukkuus näkyy muun muassa asumisoikeusasuntojen kysynnän merkittävässä kasvussa.

– Maakunnasta saamme varsinaisen muuttovoiton. Lähikunnista muuttaa Kuopioon etupäässä eläkeläisiä ja opiskelijoita. Väkeä virtaa myös maakunnan ulkopuolelta suurista kaupungeista, mutta esimerkiksi Helsingille ja Tampereelle muutetaan Kuopiosta enemmän kuin toiseen suuntaan, mutta maakunnan sisäinen muuttoliike tuo Kuopiolle muuttovoittoa.

Asuntoimenjohtajan mukaan Kuopion työllisyys, asuin- ja elinympäristö sekä imagotekijät houkuttelevat uusia asukkaita Kuopioon.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut