Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asemakaavapäällikkö Anne Siltavuori: ”Onko aika ajanut ohi Kuopionlahden korkean kongressihotellin?”

Kuopion kaupungin kaavoittajina on ollut vahvoja arkkitehtipersoonia kuten Heikki Tegelman ja Leo Kosonen. Tegelman ja Kosonen eivät suosineet intohimoja herättävää korkeaa rakentamista.

Tammikuussa Kuopion asemakaavapäällikkönä aloittanut Anne Siltavuori sanoo, ettei hän ole yhden asian arkkitehti. Korkea rakentaminen sopii hänelle, jos tornit on sijoitettu oikeaan ympäristöön. Siltavuori muistuttaa, että korkea rakentaminen tiivistää kaupunkirakennetta ja jättää pinta-alaa viherrakenteelle ja tulee näin ilmastoystävällisiä tavoitteita.

Hän oli aiemmin Kuopion kaavoitusosastolla töissä vuonna 2018, kunnes siirtyi takaisin Kajaanin kaupunginarkkitehdiksi. Siltavuori muistaa hyvin, kun 2018 valmisteltiin kiihkeissä tunnelmissa Kuopionlahdelle yli 20-kerroksista kongressihotellia.

– Nyt kongressihotellista ei ole kuulunut mitään. Onkohan niin, että etätyö on syrjäyttänyt kokoustamisen tarpeita ja aika on ajanut kongressihotellin ohi. Hybridityö on yleistynyt myös asemakaavaosastolla kahteen lähipäivään. Teen itsekin junassa ja pääkodissani Kajaanissa runsaasti etätöitä, kertoo Siltavuori.

Siltavuori on kiinnittänyt huomiota torin ympäristön elinvoimaan ja kauppaliikkeiden kehittämiseen. Matkuksen kauppakeskuksella on ulkopuolisten silmissä enemmän vetovoimaa kuin Kuopion ydinkeskustalla.

– Teiniässä oleva Kajaanissa asuva tyttäreni haluaa käydä ostoksilla Matkuksessa. Kuopio on hänelle yhtä kuin Matkus. Miten Kuopion länsipuolen liikkeet Aapelin, H-tavaratalon, Carsonin ja Sokoksen saisi nivottua yhteen lisärakentamisella. Torin kaupat ovat sokkeloisia. Ihanne olisi jo kauppaliikkeistä toiseen voisi siirtyä sujuvasti ja astua kauppamaailmaan helposti katutasolta.

Rännikadut ovat Kuopion erikoisuus, mutta ne ovat kapeutensa vuoksi haasteellisia rakentamiselle. Jos kapeille rännikaduille rakennetaan yli 3-kerroksia taloja, niistä tulee varjoisia kuiluja.

– Kuopion pääkadutkin ovat kapeita. Niiden varsille on vaikea istuttaa katupuustoa, pensaita ja nurmea. Siksi keskustan pienetkin puistot on syytä säilyttää viherkeitaina. Torin länsilaidan kauppaliikkeisiin liityvien rännikatujen kattamista voisi tutkia tarkemmin, jotta keskusta pysyisi elävänä talvikaudella.

Siltavuoren mielestä kantakaupungin ulkopuolella olevia ranta-alueita kaupungin pitää hyödyntää enemmän kuin tähän asti. Luontoyhteys on noussut tärkeäksi etätyöaikana ja osa ihmisistä haluaa tilaa ja luontoa ympärilleen.

– Jotkut haluavat pitää kotieläimiä maaseutumaisessa ympäristössä esimerkiksi kanoja ja lampaita. Kaupunkilaisten ja etenkin asunnon ostajien olisi syytä perehtyä kaavoitukseen. Kaavasta käy ilmi, miten asuinympäristö voi muuttua eikä jälkeen päin tule pettymyksiä.

Siltavuori uskoo, että tulevaisuuden kerrostaloissa lisääntyvät palvelut ja yhteiskäyttötilat kuten Hatsalan uudella asuinalueella.

– Ihmiset ovat alkaneet pohtia tarvitaanko jokaisessa asunnossa oma sauna ja etätyötkin luonnistuvat talon yhteisissä tiloissa.

Nykyisin poliitikot ovat entistä kiinnostuneempia kaavoituskysymyksissä. Siltavuori arvelee, että kiinnostus on kasvanut, kun sote-palvelut ovat siirtyneet kaupungilta hyvinvointialueelle.

– Sote vie ison palan kaupungin päätösvallassa olevista asioista. Päättäjät keskittyvät nyt uusiin kysymyksiin kuten kaavoitukseen. Kaavoittajan pitää perustella hyvin ratkaisunsa. Kaavoitusta ohjaavat lait ja normit vaativat myös tulkintaa ja kaavoitusprosessi on kompromissien tekemistä.

Asemakaavapäällikkö sovittelee monentyyppisten sidosryhmien näkemyksiä kuten luonnonsuojelijoiden, urheiluseurojen ja yrittäjien.

– Kaavoittajan velvollisuus on ymmärtää lasten ja vanhuksien tarpeita, vaikka he eivät vaadi kovaäänisesti etujaan. Kaikki eivät voi saada, mitä haluavat ja siksi kaavoittaja voi saada helposti hankalan viranhaltijan maineen.

Juttua muokattu 13.7.2022: Kongressihotelli korjattu otsikkoon Kuopionlahden kongressihotelliksi.