Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saunassa syntyi idea lähitienoiden ihmisiä ja yhteisöjä yhdistävästä auttamisen sovelluksesta – Naapuriapua etsitään ja löydetään puhelimen avulla

Mielenterveystyötä sairaanhoitajana tehnyt Sami Ekmark, 28, sai korona-aikana saunassa kaverinsa Ronnie Nygrenin kanssa idean puhelimen sovelluksesta, jonka tarkoituksena on tuoda lähialueen ihmisiä ja yhteisöjä yhteen avun pyytämisen ja antamisen muodossa.

– Mietin, että jos on vaikka yksin asuvana karanteenissa, eikä ole hirveästi rahaakaan ruoan kotiinkuljetuspalvelun käyttämiseen, niin miten tällainen henkilö voisi pyytää ja saada apua, hän taustoittaa.

– Suomessa on valtavasti yksinäisiä ihmisiä jotka haluavat tavata uusi ihmisiä ja saada merkitystä elämälleen. Tältä pohjalta idea auttamisen sovelluksesta alkoi jalostua.

Alkuun sovelluksen eteen teki töitä kaksi ihmistä, Ekmark ja hänen koodarikaverinsa Nygren. Koska kummallakaan ei ollut kokemusta markkinoinnista, he ottivat joukkoonsa mukaan vielä Karoliina Kauhasen.

– Karttapohjainen Commuapp-sovellus otettiin käyttöön vuosi sitten keväällä ja nyt sillä on vajaat 14 000 käyttäjää, Ekmark mainitsee.

– Viime syksynä Haloo Helsinki! -yhtyeestä otettiin meihin yhteyttä, että olettepa tekemässä siistiä ja hyvää juttua ja että olisi mukava jutella teidän kanssanne. Nyt hekin ovat mukana tukemassa meitä.

Sovelluksen avulla ihmiset ovat hakeneet esimerkiksi koiranulkoilutusseuraa, lenkkikaveria ja kauppa-apua tai vaikkapa tukea suomen ja englannin kielen opettelemiseen.

– Myös vertaistuki on ollut hyvin merkittävässä roolissa. Vertaistukea on haettu opiskelun haasteisiin tai ahdistuksen hallintaan. Sosiaalisten kontaktien tarve on ollut valtava, samoin auttamisen ja tiedon jakaminen ihmiseltä ihmiselle, Sami Ekmark sanoo.

Hän sanoo toivovansa, että naapuriapuun perustuva sovellus osaltaan on mukana tekemässä ihmisistä entistä onnellisempia. Nykyään Tampereen kupeessa Pirkkalassa asuva Ekmark korostaa paitsi merkityksellisyyttä elämässä, myös ryhmään ja yhteisöön kuulumisen tärkeyttä.

– Itse olen kasvanut kolmosten veljesparvessa Kaavilla ja pelannut Riistavedellä, Juankoskella ja Kaavilla jalkapalloa, joka on hyvin yhteisöllinen laji. Tiedän, millainen voima johonkin yhteisöön kuuluminen on ihmiselle, hän mainitsee.

– Avun pyytämisen vaikeus on noussut suureksi haasteeksi tänä päivänä, ja myös se, että aina pitäisi olla enemmän. Nämä aiheuttavat loppuun palamisia, itsekriittisyyttä ja masennusta. Haluan omalta osaltani olla mukana katkaisemassa tätä kierrettä, Ekmark summaa.