Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Meidän herramme muurahaisia saapuu Sotkulle – ”Aapeli on Kuopiossa hyvin rakastettu kirjailija”

Maarianvaaran Kesäteatteri tulee kesäkiertueellaan Kuopioon ensimmäistä kertaa muutamaan vuoteen. Tämän kesän tuotanto Meidän herramme muurahaisia on musiikin säestämä, ohjaaja Juhani Joensuun tekemä dramatisointi Simo ”Aapeli” Puupposen vuonna 1954 ilmestyneestä klassikkoteoksesta.

– Aapelin teoksessa käsitellään ihmistä kaikkine vikoineen ja kommelluksineen, mutta rakastavalla ja ymmärtävällä otteella, teatterinjohtaja Henry Räsänen kertoo.

Räsäsen mukaan perinteikkään kesäteatterikiertueen tuotanto pyritään valitsemaan toisaalta paikallisuuden, toisaalta tietynlaisen kepeyden ja liikuteltavuuden mukaan. Pelkkää paikallista ei tehdä, mutta sitä painotetaan – aikaisempien vuosien tuotantoihin ovat sisältyneet esimerkiksi Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa sekä Juhani Ahon Rautatie.

Meidän herramme muurahaisia on Aapelin toinen romaani. Se sisältää 43 monologia, kukin yhden hahmon näkökulmasta. Teos sijoittuu Kuopioon, minkä Räsänen uskoo osaltaan houkuttelevan kuopiolaisia katsomoon.

– Aapeli on Kuopiossa hyvin rakastettu kirjailija, ja useammat hänen kirjoistaan viittaavat kaupunkiin selkeästi, Räsänen pohtii.

Tuotanto on herättänyt Kuopiossa kiinnostusta, ja lippuja onkin Räsäsen mukaan varattu Sotkun-näytöksiin kohtalaisen aktiivisesti.

– Sotku on verrattain pieni tila, sinne mahtuu reilut sata ihmistä. Sen vuoksi pidämme neljä näytöstä: että saadaan väki mahtumaan.

Maarianvaaran Kesäteatteri on aikaisemmin esiintynyt Rauhalahdessa, mutta toisen kesäteatteriesityksen esityskauden sekaan menemisessä on omat haasteensa. Osittain sen vuoksi Kuopion kantakaupunki on jäänyt Maarianvaaralla paitsioon viime vuosina. Syvänniemellä seurue on kuitenkin pysähtynyt aktiivisesti.

– On ollut ilo huomata 20-vuotisen historiamme aikana, että maaseutua arvostetaan. Erilaiset kylätalot ja seurantalot ovat kaikin puolin hyviä esiintymistiloja, ja ne ovat meidän kokemuksemme mukaan olleet usein hyvässä kunnossa ja hyvin ylläpidettyjä.

Maarianvaaran Kesäteatterin Meidän herramme muurahaisia Sotkulla 19. ja 20. heinäkuuta kello 15 ja 19.