Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Festarit, nuo kesiemme kruunut

Kesän aidoin merkki, aivan ääriään myöten tapahtumaa täynnä olevat viikonloput, on viimeistään nyt täällä. Tulevana viikonloppuna Kuopiossa tapahtuu suurin piirtein joka niemessä ja notkossa: on lasten urheilutapahtumaa, on blues-festivaalia, barokkia, Kanttilan kesäpäivää ja kirkkovenekonserttia, jos nyt näin muutama pitää nopeasti luetella ulkomuistista. On menoa, markkinaa, meininkiä ja miekkailunäytöstä. Melkein kuin kaupunginlaajuisessa huvipuistossa olisi.

Ensi viikolla puolestaan pärähtää Kuopiorockin merkeissä. Aikaisemmin tällä viikolla saatiin valitettavia uutisia, kun torstaille kaavailtu yhdysvaltalaisyhtye Limp Bizkit joutui peruuttamaan koko Euroopan-kiertueensa terveydellisistä syistä. Mahtaako näihin kiinnittää nykyään enemmän huomiota vai onko tosiaan kyse jonkinlaisesta trendistä, mutta tuntuu että tapahtumat ympäri Suomea ovat tänä kesänä kärsineet melko lyhyenkin varoitusajan esiintyjäperuutuksista poikkeuksellisen paljon. Musiikkilehti Infernossa kolumnoitiin pari kuukautta sitten siitä, kuinka tämä on poikkeuksellisen tapahtumapitoinen festarikesä. Ehkä artistit ovat ylibuukanneet itsensä, todennäköisemmin kyseessä lienevät ikävät sattumat, jotka aidosti estävät esiintymisen.

Melkein kuin kaupunginlaajuisessa huvipuistossa olisi.

Infernon kolumnissa arvioitiin, että koko maahan ympätään vain muutaman viikon ajalle kolmisensataa eri kokoista ja muotoista festivaalia. Lienee sanomattakin selvää, että Suomen kokoisen maan festarikesän mittaiselle ajanjaksolle se tarkoittaa kohtalaisen monta tapahtumaa. Suomessa on Kuntaliiton mukaan vuonna 2022 yhteensä 309 kuntaa, eli tasan jaettuna musiikkifestareita olisi osapuilleen yksi jokaista kuntaa kohti. Elävän musiikin edunvalvontajärjestö LiveFIN ry arvioi toukokuussa, että kokonaan uusia musiikkifestareita järjestetään tänä vuonna puolisen sataa.

Kuopiossa musiikkifestarien suhteen aletaan olla loppusuoralla. Ensi viikolla parinkymmenen vuoden ikää hipova Kuopiorock ja elokuun alussa toista kertaa järjestettävä Hoodfest. Monelle isot musiikkifestivaalit varsinkin näin kesän loppupuoliskolla ovat kesäkauden huipennus, josta lähdetään hiljakseen asennoitumaan tulevaan syksyyn.

Ehkä nimenomaan kesätapahtumat ovat meille suomalaisille niin rakkaita juuri siksi, että niitä on saatavilla niin lyhyen ajan. Kuopiossa järjestetään muinakin vuodenaikoina upeaa ohjelmaa, mutta kesän riennoissa on aivan oma lumonsa. Ehkä syy on käytännöllinen: on mukava olla menossa kun ei tarvitse pukea päälle muuta kuin paita ja shortsit tai kesämekko. Tai kenties syy on esteettinen: luonto on rehevimmillään, vehreä ja kukassa. Eikä toki nostalgiaakaan pidä väheksyä – monella epäilemättä kytevät yhä mielessä lapsuuden kesälomat ja niiden mukanaan tuoma vapaus. Oli mikä oli, kesätapahtumista kertyy niitä muistoja, joihin palaa mielellään talven pimeinä iltoina seuraavaa kesää odotellessa.

Meillä on edessä vielä monta mukavaa, kesäistä viikkoa täynnä ihmeteltävää, hämmästeltävää ja koettavaa. Otetaan niistä kaikki irti.