Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

BarokkiKuopio syventyy loppuviikoksi tuntoon ja tunteeseen – barokin seasta löytyy myös rockia

Vanhan musiikin festivaali, 18. kertaa järjestettävä BarokkiKuopio alkaa tänään keskiviikkona ja jatkuu aina sunnuntaihin asti. Tämän vuoden teemasanoiksi ovat valikoituneet tunto ja tunne, mikä kuuluu toiminnanjohtaja Sanni Antikaisen mukaan ohjelmistossa monen eri näkökulman kautta.

– Meidän teemamme ovat aina tarkoituksella aika mielikuvituksellisia ja monisyisiä. Esimerkiksi tänä vuonna meillä on ihan konkreettisesti tunteisiin liittyviä asioita, kuten lauluja rakkaudesta. Mutta lisäksi paljon syvennytään vaikkapa sellaiseen, mikä musiikki on tuttua ja kuinka pitkälle sitä voi muuntaa että se alkaa tuntua tuntemattomalta.

Tapahtuma otti aikaisen lähdön viime torstaina Violoncello Bolognese -konsertilla, joka oli osa tuomiokirkon kesäkonserttisarjaa. Varsinaiset juhlallisuudet kuitenkin alkavat keskiviikkona 20. heinäkuuta Ramin konditoriassa esitettävällä kahvilakonsertilla.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun teemme yhteistyötä Kuopion kamarimusiikkiseuran kanssa. Siitä, että ainakin yksi BarokkiKuopion konsertti olisi kuopiolaismuusikoilta, on tarkoitus tehdä pysyvä järjestely, Antikainen kertoo.

BarokkiKuopioon mahtuu kaikkiaan 15 konserttia, jos Violoncello Bolognesea ei lasketa mukaan. Mukana on niin perinteisempää barokkimusiikkia kuin kokeilevampaakin otetta.

– Esimerkiksi Pannuhuoneen Lainahöyhenissä-konserteissa on barokin seassa myös rockia – soittimina on muun muassa sähköselloa ja sähköcembaloa, Antikainen vinkkaa.

Historian siipien havinaa pääsee kuulemaan esimerkiksi Pietari Brahen nuottikirja- sekä Düben-suvun kokoelma -konserteissa. Kuopion perustamiselle luvan antanut kenraalikuvernööri Pietari Brahe oli innokas luutunsoittaja, ja konsertissa kuullaan hänen soittamiaan kappaleita. Dübenin suku puolestaan vaikutti Tukholman hovissa muusikkoina ja musiikkimestareina läpi 1600-luvun.

– Se on päätöskonsertti, jossa kuullaan musiikkia Düben-suvun kokoelmista. Se on todella kiinnostava, Antikainen arvioi.