Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Töissä | Kaikkea jätehuollosta asiakaspalveluun ja eläinten paijailuun – "Aika monelle tämä on varmaan joskus ollut haave"

Kuopion eläinpuistossa eläintenhoitajana työskentelevän Annu Liukan työpäivät muodostuvat eläinten ruokinnan ympärille.

– Varsinkin hevosilla on hyvin tarkat ruokailuajat, ja meillä päivän aikataulu rakentuukin juuri niiden ruokinnan pohjalta, Liukka kertoo.

Eläinpuistossa työskennellään kahdessa vuorossa. Aamulla ensimmäisenä tehdään tarkastuskierros joko ruokinnan ohella tai ennen ruokintaa, minkä aikana katsotaan, onko eläimillä kaikki kunnossa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sen varmistamista, ettei kukaan ole jäänyt jumiin mihinkään tai ettei ole sattunut haavereita.

– Kun aamun ensimmäinen ruokakierros on tehty, kello alkaakin käydä jo puolta päivää. Silloin katsotaan uudelleen vedet ja annetaan heinää niille eläimille, jotka sitä syövät. Vesi vaihdetaan tarpeen mukaan vähintään jokaisen ruokakierroksen yhteydessä.

Ruokintojen välissä työ muodostuu esimerkiksi siivoamisesta ja asiakaspalvelusta.

– Sitten totta kai eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen – niitä pitää tarkkailla koko ajan, että näkee millaista on normaali elämä ja käytös. Jotta jos poikkeamia tulee, ne huomaa ja tunnistaa.

Liukka kuvaa omaa alalle päätymistään melko tyypilliseksi.

– Aika monelle pikkutytölle ja miksei -pojallekin, joka eläimistä tykkää, niin tämä on varmaan joskus ollut haave. Olen tiennyt pienestä asti, että haluan työskennellä eläinten parissa.

Hän koki, että eläintenhoitajan työ oli ainoa vaihtoehto hänelle. Lisäksi työhön pääsi ammattikoulututkinnolla, joka oli helppo ensimmäinen pätevyys hankittavaksi. Etelä-Karjalan Parikkalassa lapsuutensa viettänyt Liukka lähti lukion jälkeen Iisalmeen kouluttautumaan eläintenhoitajaksi. Opintojen ohessa hän muutti Kuopioon ja muutama vuosi sitten haki ja pääsi Kuopion eläinpuistoon.

Viime talven Liukka työskenteli Korkeasaaressa äitiysloman sijaistajana. Hän oli puistossa loka–marraskuun taitteesta kesäkuun puoliväliin ja palasi sitten Kuopioon.

– Kyllähän se oli todella erilainen kokemus. Ajattelin, että on hyötyä, että hallitsee laajemmat eläinkokonaisuudet, mutta onhan eläintarhaeläinten kanssa tekeminen aivan erilaista.

Eläinpuistossa eläinten kanssa ollaan lähemmässä kontaktissa. Eläintarhassa kontakti puolestaan pyritään pitämään mahdollisimman rajallisena.

Suosikkieläimet vaihtelevat sen mukaan, millaisia kohtaamisia niiden kanssa on ollut, Liukka kertoo.

– Kaikki ovat yhtä kivoja, ja riippuu sekä omasta että eläinten päivästä, mikä on mieluinen. Mutta esimerkiksi ne tilanteet, kun eläin tulee luo rapsutettavaksi ja oikein rentoutuu siinä, ovat ihania.

Jokainen eläin on oma persoonansa. Esimerkiksi aasit ja vuohet ovat sosiaalisia ja seurallisia.

– Esimerkiksi meidän Välimeren miniaasimme Boris on joinakin kesinä päässyt pyörähtämään piehtaroidessaan aidan ali niin, että on ollut pihalla. Boriksesta oikein näkee, miten kivaa on lähteä hippasleikkiin. Se aikansa hoitajaa välttelee ja säntäilee, mutta tulee lopulta oikein kilttinä poikana kerjäämään rapsutuksia.

4–5

Vehmasmäen puiston päivärytmi rakentuu hevosten ruokintakertojen ympärille.