”Kun kuulin linjasta, sytyin että tänne haluan, tämä on se juttu” – Kallaveden lukion bisneslinja houkutti erityisesti yrittäjäperheiden lapsia

Nea Parkkari, 16, ja Kie Kallio, 16, aloittavat huomenna torstaina Kallaveden lukion bisneslinjalla. Linja perustettiin tänä vuonna, ja tänä syksynä aloittavat ovat linjan ensimmäisiä opiskelijoita.

– Hain useampaan paikkaan, mutta tämä oli ensimmäinen valintani. Olen kiinnostunut yrittäjyydestä ja linja kuulosti hyvältä, Kallio kertoo.

– Äitini on yrittäjä. Olen koko elämäni seurannut vierestä ja nähnyt, mitä yrittäjyys on. Kun kuulin tästä linjasta, sytyin että hei tänne haluan, tämä on se juttu, Parkkari kertoo.

Kallaveden lukion historian, yhteiskuntaopin ja yrittäjyyden opettaja Jari Ukkonen kertoo, että linjalle oli kaikkiaan noin 90 hakijaa. Ensisijaiseksi hakukohteekseen linjan valitsi hieman yli 20 hakijaa.

– Otimme sisään 20, eli ensimmäiseltä hakusijalta oli tulossa enemmän kuin pystyimme ottamaan. Lisäksi hakujen päätyttyä tuli vielä joitakin yhteydenottoja joissa kyseltiin, mahtuisiko mukaan. Uudelle linjalle on voinut olla siinä mielessä jännittävä tai pelottavakin hakea, että on uskaltauduttu vasta sitten kun on kuultu kavereilta enemmän, Ukkonen arvioi.

Peruskoulun päättötodistukselta katsottiin erityisesti äidinkielen, englannin, matematiikan ja yhteiskuntaopin arvosanoja. Lisäksi hakijat lähettivät motivaatiovideon, johon sisältyi ennakkotehtävä: kuinka saada jäätelökioski kannattamaan.

Olisi hienoa, että olisi oma yritys.

Motivaatiovideoita katsoessa Ukkonen kertoo saaneensa vahvistuksen sille, että bisneslinjalle todella oli kysyntää.

– Yhdessä videoista hakija kertoo, ettei ollut tiennyt, mitä lähtisi tekemään ysiluokan jälkeen, ennen kuin oli kuullut opolta tästä linjasta.

– Tutkimuksetkin kertovat, että yrittäjyys kiinnostaa nuoria. Kynnys alkaa yrittäjäksi on matala, ja esimerkiksi kevytyrittäjyys on hyvä vaihtoehto vaikkapa juuri nuorelle.

Ukkonen lisää, että linjan tavoitteena ei kuitenkaan ole tehdä kaikista väkisin yrittäjiä, vaan opettaa yrittäjämäistä asennetta.

Kallio ja Parkkari eivät sulje pois vaihtoehtoa, että ryhtyisivät tulevaisuudessa yrittäjiksi. Molemmilla on perheessä ja suvussa yrittäjyyttä – Parkkarin äidin lisäksi Kallion isovanhemmat ja isä ovat yrittäjiä.

– En tiedä vielä, minkä alan yrittäjyys kiinnostaisi eniten, mutta olisi hienoa että olisi oma yritys, Kallio pohtii.

– En ole vielä ihan varma siitä, mitä haluan tehdä, mutta yrittäjä on kyllä yksi vaihtoehto. Olen miettinyt myös ekonomia, markkinointia ja vähän erilaisena vaihtoehtona asianajajaa, Parkkari mainitsee.

Varsinaisia odotuksia kummallakaan nuorella ei linjan suhteen ole. Kallio huomauttaa, että vasta perustetun linjan tapauksessa on vaikea odottaakaan, kun ei tiedä täysin, mitä on tulossa.

Kun bisneslinjan perustamisesta uutisoitiin keväällä, Ukkonen kertoo saaneensa kodeista positiivista palautetta.

– Moni kommentoi esimerkiksi että ”onpa kiva, että tällainen tulee viimeinkin Kuopioon.” Se ”viimeinkin” jäi mieleen, tätä on varmaan odotettu.

Työelämässä ei Ukkosen mukaan riitä enää, että on teoreettista osaamista, vaan esimerkiksi tiimityöskentelytaidot ovat todella oleellisia. Tämän on määrä heijastua myös linjalle.

– Ei tarvitse olla priimus yhdeksän ja puolen keskiarvolla, vaan pitää tahtoa kehittää itseään ja pistää itsensä likoon.

Opiskelijavalinta

Lukioon hyväksytyt

Juankosken lukio: 17, aloituspaikkoja 21.

Kallaveden lukio: peruslinja 140, aloituspaikkoja 140. Bisneslinja 20, aloituspaikkoja 20.

Klassillinen lukio: peruslinja 150, aloituspaikkoja 150. Urheilulinja 46, aloituspaikkoja 46.

Lyseo: peruslinja 128, aloituspaikkoja 128. IB-linja 30, aloituspaikkoja 30.

Taidelukio Lumit: peruslinja 114, aloituspaikkoja 114. Ilmaisulinja 20, aloituspaikkoja 20. Musiikkilinja 44, aloituspaikkoja 52. Tanssilinja 16, aloituspaikkoja 16.

Nilsiän lukio: 20, aloituspaikkoja 40.

Matalin keskiarvo 7,0 (Nilsiän lukio).

Korkein keskiarvo 8,58 (Lyseo).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut