Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Harrastus | Iinan cosplay-puku valmistuu niiteistä, tekonahasta ja holografisesta vinyylistä – "Pääasia, että kestää kisaan asti"

Kuopiolainen Iina Laitinen valmistautuu kuumeisesti syyskuuhun. Kuun ensimmäisenä viikonloppuna Tampereella järjestettävässä Tracon-tapahtumassa hänen on määrä kilpailla paricosplaykisassa. Cosplayssa, eli costume playssa, pukeudutaan populaarikulttuurin hahmoiksi, usein itse tehtyyn pukuun.

– Minä ja parini pukeudumme hahmoiksi Six-musikaalista. Tämä on ollut mielenkiintoinen projekti – ompelua, mutta tässä on paljon materiaaleja, joita en normaalisti käytä ja sellaisia rakenteita, mitä ei yleensä ole tehnyt, Laitinen pohtii.

Six on vuonna 2017 ensiesityksensä saanut musikaali, joka kertoo Englannin kuningas Henrik VIII:n kuudesta vaimosta. Laitinen pukeutuu Katariina Aragonialaiseksi ja hänen parinsa Jane Seymouriksi.

Laitinen on harrastanut cosplayta 13 vuotta. Työn alla oleva Six-asu on hänen harrastajanuransa suuritöisin ja haastavin. Lisäksi kisaaminen tuo omat vaatimuksensa.

– Kisacossiin esimerkiksi valitsee materiaalit paljon tarkemmin. Muissa projekteissa käytän todella paljon materiaalia esimerkiksi Eurokankaan palalaarista. Ne eivät aina ole välttämättä ihan yksi yhteen, mutta toimivat. Muutenkin voi ottaa enemmän vapauksia. Kisacossissa taas katsotaan todella tarkkaan sitä, kuinka paljon asu näyttää lähdemateriaalin asulta.

Laitinen on itsekin tuomaroinut muutamassa tapahtumassa. Tämä on ensimmäinen kerta kun hän ilmoittautuu cosplay-kisaan. Sen sijaan hänellä on kokemusta hall cosplaysta, jossa tapahtumajärjestäjät kutsuvat puvun perusteella kisaamaan vasta tapahtumapaikalla.

Olen blingannut mikrofonin.

Six-asun teko alkoi materiaalivalinnasta. Asuun tulee muun muassa niittejä, tekonahkaa ja holografista vinyyliä. Materiaalit ovat melko painavia, joten esimerkiksi hameelle täytyy olla erillinen tukirakenne, jotta siitä tulee oikean muotoinen.

– Sen sijaan että olisin alkanut kaavoittaa kankaan avulla mallinuken päälle, kaavoitin paperilla. Puku uhmaa painovoimaa hiukan, joten piti kankaan tilalle ottaa paperi, joka pysyy muodossa paremmin.

Lähes kaikki pukuun tuleva on pitänyt tilata ulkomailta. Ensimmäinen tilaus saapui helmikuun puolivälissä. Varsinaisen puvun, eli paidan, hameen ja niiden alle tulevan bodyn tekemisen Laitinen aloitti kesäkuussa.

– Tein kuitenkin sitä ennen kaikkea pientä, aloitin huhtikuussa. Olen blingannut mikrofonin, kengät ja sukkahousut, tehnyt ketjuista kaulakorun, tehnyt kruunun, ja saanut peruukin melko pitkälti valmiiksi. Eli vain varsinainen puku on enää kesken.

Laitinen näyttää pukuun tulevia kenkiä ja mikrofonia. Ne on päällystetty kauttaaltaan strasseilla. Pikkutarkkaa työtä tehdessä hän pistää usein taustalle elokuvan, sarjan tai musiikkia, jotta tekeminen olisi rattoisampaa.

– Liikkuvista paikoista kivet tulevat kyllä irtoamaan, kuten kenkien kärjistä. Otamme tapahtumaan mukaan muun muassa liimaa, että pystymme tekemään tarvittaessa viime hetken korjauksia. Pääasia tietysti on, että asut kestävät kisaan asti. Sen jälkeen ei sinänsä ole väliä, mikä irtoaa.

Cosplayharrastusta aloittavalle Laitisella on vinkki.

– Monella varsinkin aloittavalla harrastajalla saattaa olla pelko lähteä tekemään itse pukua. Kannattaa lähteä kokeilemaan rohkeasti, jokainen aloittaa jostain. Netissä on nykyään tosi paljon tutoriaaleja, joita cosplayaajat ovat tehneet cosplayaajille.

Se, millainen puku kannattaa tehdä, riippuu Laitisen mukaan hyvin pitkälti omasta mausta. Hän vinkkaa, että esimerkiksi japanilaisen populaarikulttuurin puolella näkyy usein koulupukuja.

– Ne ovat suhteellisen simppeleitä ja voivat sinänsä olla aika hyvä paikka aloittaa.

Laitinen lisää, että tekipä millaista cosplayta hyvänsä, yksi hyvä tapa päästä itse tekemisen makuun on muokata ostettuja vaatteita kokonaan uuden ompelemisen sijaan.

– Se on myös todella hyvä alku ja siinäkin tulee ommeltua, jos pitää vaikkapa purkaa ja lisätä jotain.

Laitinen päivittää cosplaykuulumisiaan myös Instagramiin, mistä hänet löytää nimimerkillä mae_rye.