Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pelastakaa Lapset juhlii satavuotissynttäreitä – "Kysyimme lapsilta, millaiset juhlat he haluavat" – Kaikille avoimet juhlat vietetään Kuopiossa Matkuksessa

Pelastakaa Lapset ry järjestää satavuotisjuhlansa kunniaksi syntymäpäiväjuhlat viidelläkymmenellä eri paikkakunnalla, muun muassa Kuopiossa. Matkuksessa järjestettävä maksuton lastentapahtuma alkaa lauantaina 20. päivä kello 13.

– Suunnittelu alkoi keväällä. Kysyimme kuopiolaisilta ja siilinjärveläisiltä lapsilta, millainen heidän mielestään on hyvä syntymäpäiväjuhla, Kuopion Pelastakaa Lapset ry:n puheenjohtaja Eeva Heinonen kertoo.

Mukana vastaamassa oli esikoulu- ja alakoululaisia sekä lapsia seurakunnan kerhosta. Ne jotka osasivat, kirjoittivat, ja loput piirsivät synttäri-ideoitaan. Kaiken kaikkiaan tapahtumaa varten kuultiin noin 150 lapsen näkemys.

– Kaikissa nousi esille syömispuoli. Juhlissa on tarjolla karkkia, hattaraa ja limua. Lisäksi Ikea antaa tuhannelle ensimmäiselle toimintapistepassin täyttäneelle ilmaisen hot dogin ja pehmiksen, Heinonen listaa.

Tapahtuma on kaikille avoin.

Juhliin osallistuvat poliisi, pelastuslaitos sekä KuPS ja Steelers, joilla on tapahtumapaikalla kullakin omat toimintapisteensä. Pelastuslaitos ja poliisi ovat säästä riippumatta ulkona, kun taas KuPS ja Steelers siirtyvät muun tapahtuman kanssa sisätiloihin sateella tai Matkuksen leikkipaikalle poutasäällä. Lisäksi kemuissa on keppihevosrata.

Toimintapisteillä pääsee esimerkiksi tutustumaan poliisin ja pelastuslaitoksen autoihin ja työasuihin.

– Ja pelastuslaitos on luvannut esimerkiksi järjestää sammutusharjoituksia joillain tarvikkeistaan, Heinonen kertoo.

Jokaiselta toimintapisteeltä saa tarran. Tuhat ensimmäistä saavat lunastaa kaikkia neljää tarraa näyttämällä Ikeasta hodarin ja jäätelön. Ruoka on mahdollista lunastaa myös tapahtuman päätyttyä, mutta se on tehtävä lauantain aikana.

Pelastakaa Lapset juhlii tänä vuonna sataa toimintavuotta, eikä Kuopion osasto ole paljon perässä. Paikallistasolla juhlavuosi on nimittäin ensi vuonna. Heinosen mukaan vuonna 2023 ei ole tarkoitus kuitenkaan järjestää erillisiä juhlia. Toiveissa kuitenkin olisi, että yhdistyksen paikallisjaoston historian voisi koota kansien väliin historiikiksi.

– Olemme lähteneet silloin sata vuotta sitten ihan ruohonjuuritasolta ja nyt ollaan siinä pisteessä, että olemme haluttuja yhteistyökumppaneita ja meitä arvostetaan ja meihin luotetaan, Heinonen arvioi.

Pelastakaa Lapset tukee vuosittain noin sadan vähävaraisessa perheessä kasvavan lapsen harrastustoimintaa. Lisäksi yhdistys on osallistunut esimerkiksi ammatillisen opetuksen materiaalimaksuihin sekä korona-aikaan jakanut ruoka-apua.

Sadan vuoden takaisesta toiminnasta on varsin vähän tietoa ilman erillistä arkistoihin syventymistä. Heinonen kuitenkin arvelee, että toiminta on ollut hyvin käytännönläheistä.

– Todennäköisesti silloin on menty ihmisten koteihin ja autettu lastenhoidossa. Rahallista apua ei välttämättä ole kerätty, mutta esimerkiksi vaateapua ja vastaavaa uskoisin silloin olleen.

Pelastakaa Lapset ry:n 100-vuotissyntymäpäivät järjestetään Matkuksessa lauantaina 20. elokuuta kello 13–16.