Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Papistoa hämmentää, miten kirkolliskokous suhtautuu homoparien vihkimiseen – Papit odottavat piispan linjausta

Sateenkaaripapit.fi -verkkosivuilla on pitkälti toistasataa papin nimeä. Nimet ovat ryhmitelty seutukunnittain. Homopareilla on mahdollisuus pyytää heiltä kirkollista vihkimistä.

Viikkosavo kysyi kuopiolaisten kirkkoherrojen kantaa kiusalliseen kysymykseen: Pitäisikö homopareja vihkiä kirkollisin menoin?

Kuopion Männistön seurakunnan aikaisempi kirkkoherra Aulikki Mäkinen ja seurakunnan neuvosto ovat tehneet päätöksen, jonka mukaan Pyhän Johanneksen kirkon tiloja voi käyttää samaa sukupuolta olevien vihkimiseen, jos vain homopariskunnalla on tehtävään halukas pappi.

Männistön seurakunnan nykyisen kirkkoherran, Sanna Mertasen nimi on sateenkaaripappien listalla. Silti hän on hyvin haluton kommentoimaan asiaa julkisesti.

– Piispan ja hiippakunnan alue vaikuttaa, miten näihin asioihin suhtaudutaan. En haluaisi tässä vaiheessa osallistua lainkaan julkiseen keskusteluun samaa sukupuolta olevien vihkimiseen, kuittaa Mertanen.

Kuopiolaisista papeista sivustolla on Mertasen lisäksi Puijon seurakunnan vt. kirkkoherra Elina Knuuttila sekä piispa emeritus Wille Riekkisen puolison Seija Riekkisen nimi. Knuutila ei vastannut hänen virkapuhelimeensa tekstiviestillä jätettyyn haastattelupyyntöön.

Tuomiokirkkoseurakunnan sijaiskirkkoherrana toimiva Lauri Kastarinen sanoo, että asia ei ole ollut seurakunnan agendalla. Pienen taivuttelun jälkeen Kastarinen rohkenee kertoa oman näkemyksensä.

– Jokainen pappi joutuu pohtimaan asiaa pappislupauksensa pohjalta. Henkilökohtaisesti odotan ensin kirkolliskokouksen yhteistä päätöstä. Ennen sitä en itse vihkisi samaa sukupuolta olevia henkilöitä, toteaa Kastarinen.

Kallaveden seurakunnan kirkkoherra Matti Pentikäinen kertoo ajatuksensa kiertelemättä. Hän muistuttaa, että homo- ja lesboparien vihkiminen Suomessa koskee vähemmistöä.

– Rekisteröidyistä ja vihityistä samaa sukupuolta olevista pariskunnista kuuluu kirkkoon noin 40 prosenttia. Määrällisesti tarve kirkolliseen vihkimiseen koskee alle 100 ihmistä. Pienemmissä seurakunnissa koko kysymys ei tule vastaan kuin korkeintaan kerran vuosikymmenen aikana, suhteuttaa Pentikäinen.

Pentikäinen kiteyttää, että kysymys on periaatteellisesta ihmisoikeuskysymyksestä, jossa kirkon linja on toistaiseksi epäselvä suhteessa Suomen lakiin.

– Avioliittolaissa ei puhuta enää lainkaan miehen ja naisen liitosta. Kuka tahansa voi solmia kenenkä tahansa kanssa avioliiton. Valitettavasti kirkko jakaantuu tässä kysymyksessä aivan turhaan.

Kallaveden kirkkoherra muistuttaa, että asenteet ovat muuttuneet rajusti. Muutama vuosikymmen sitten homous kuului tautiluokituksiin.

– Mielestäni tärkeintä on, että sateenkaariperheiden lasten ei tarvitsisi hävetä tai joutua syrjityksi taustaansa. Itse olen ex-piispa Wille Riekkisen linjoilla, että homopareilla voisi olla erilainen vihkikaava, koska homoparit eivät voi keskenään jatkaa sukua. Jos kirkolliskokous tekisi asiasta päätöksen, se olisi minulle ainakin käsky, koska olen linjaorganisaatiomiehiä.

Järvi-Kuopion seurakunnan kirkkoherra Juha Hagman on virkavapausjaksolla. Aiheeseen vastaa hänen viransijaisenaan toimiva vaimonsa Paula Hagman. Kuriositeettina mainittakoon, että Juha Hagman käytti aikaisemmin Juha Määttä nimeä, mutta hän otti avioliitossa vuoden päivät sitten käyttöönsä vaimon sukunimen. Paula Hagman sanoo, että homoparien vihkiminen ei jaa seurakuntalaisten mielipiteitä yhtä paljon kuin aikaisemmin.

– Ymmärrys on lisääntynyt samaa sukupuolta olevien vihkimisestä. Meillä maaseudullakin on sateenkaariperheitä. Odotamme kirkolliskokouksen ja piispan ohjeistuksia. Itse noudattaisin kirkon linjauksia eli työnantajani päätöksiä, olipa oma kantani mikä tahansa.

Piispa Jari Jolkkonen toteaa, että luterilaisessa kirkossa vihkimiskysymys on elänyt 10 vuotta ja elää pitkään vielä tulevaisuudessakin.

– Päätöksenteko kuuluu valtakunnan tasolle, ei yhdelle hiippakunnalle. Asia on juuri piispainkokouksen pohdinnassa ja haluaisin varjella sen työrauhaa.