Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aapelin tekstit soljahtavat Kuopion aukioille kaikkien kuultaviksi – Teatterielämys kävelylenkkikulttuurilla höystettynä

Teatteri valloittaa Kuopiossa sijaitsevien puistojen penkit ja aukiot sekä Kanttilan sisäpihan ja Kahvila Kantin terassin, kun paikalliset teatterintekijät esittävät kohtauksia Aapelin eli Simo Puupposen teksteistä ulkoilmassa.

Aapelia aukiolla tarjoilee poikkileikkauksen kuopiolaisten rakastaman kirjailijan tuotannosta viiden eri kohtauksen muodossa, teoksen näyttelijä ja tuottaja Tiina Naumanen kertoo.

Teoksen ovat dramatisoineet Antti Heikkinen ja Janne Puustinen. Heikkinen nähdään myös näyttelijän roolissa, kuten myös Kaisa Ritola. Ohjaus on työryhmän, mutta Puustinen toimii teoksessa ohjausapuna.

Aapelia aukiolla on jatkumoa yhteisöteatteriproduktiolle Kanttia kadulla, jota esitettiin Minna Canthin teoksiin pohjautuen viime syksynä.

– Kohtauksia kävi viikon aikana katsomassa 800 henkilöä aina vauvasta vaariin. Isona tausta-ajatuksenamme oli jo silloin taiteen saavutettavuus matalalla kynnyksellä ja maksuttomana, Naumanen taustoittaa.

– Saimme talven mittaan kuopiolaisilta, yhteisöiltä ja kouluilta viestiä, että voisiko jatkossa olla tarjolla jotakin samankaltaista, ja kun produktion rahoitus saatiin kasaan, toive alkoi toteutua. Produktiota tukevat Saastamoisen säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Kuopion Isänmaallinen Seura, Pohjois-Savon liitto ja Kuopion kaupunki sekä yksityislahjoittaja, Naumanen luettelee.

Noin 15 minuutin mittaisissa kohtauksissa eri puolilla Kuopiota kuullaan dramatisoituja tekstejä myös Aapelin vähemmän tunnetuista teoksista.

Tätä teatteria voi katsoa vaikka tuulipuku päällä.

– Väitän, että esimerkiksi romaanit Alvari, kananvahti ja Pekko, runoilijan poika eivät ole suurelle yleisölle niinkään tuttuja tekstejä, Janne Puustinen toteaa.

– Tekstejä on myös yhdistelty. Yksi kohtaus, Tiinan ja Kaikun filosofinen keskustelu, yhdistää paria kymmentä eri tekstiä, Antti Heikkinen mainitsee.

Tekijätiimin tavoitteena on myös tuoda Aapelin tuotantoa esille nuorisoa ajatellen.

– Haluamme saattaa tekstit jälleen uuden sukupolven tietoisuuteen, Tiina Naumanen sanoo.

Puustinen kertoo, että viime syksynä Kanttia kadulla tavoitti iltalenkillä edenneitä kuopiolaisia. Jotkut etenivät myös polkupyörillä esityspaikasta toiseen.

– Näkisimme mielellämme iltalenkkikulttuuria tälläkin kertaa. Nyt tarjolla on harvinainen mahdollisuus lähteä nauttimaan kulttuurista vaikka sauvakävelylenkin yhteydessä, hän kannustaa.

– Ja mikä parasta, ei tarvitse miettiä, mitä laittaisi päällensä. Tätä teatteria voi katsoa vaikka tuulipuku päällä, Naumanen mainitsee.

Esityksessä hyödynnetään äänentoistoa, mutta istumapaikat puuttuvat.

– Jokin pikkutuoli, vaikka istuimen sisältävä pilkkijakkara, kannattaa ottaa mukaan, jos tuntuu, että tarvitsee istua, Kaisa Ritola vinkkaa.

Näyttelijät odottavat kaupunkivilinän keskellä ja sään armoilla tapahtuvaa esitystä innolla.

– Tilanne on herkullinen paitsi esiintyjien, myös katsojien näkökulmasta, Ritola sanoo.

Ympäristön tapahtumat ja äänimaailma tuovat kokonaisuuteen omat mausteensa.

– Joku voi vaikka ajaa ohi moottoripyörällä tai kulkea humalassa, Antti Heikkinen maalailee.

Tiina Naumanen paljastaa, että tekijäjoukon pohdinnassa on jo produktion kolmas osa kera tunnetun kuopiolaisen kirjailijan.

Aapelia aukiolla – kohtauksia Simo Puupposen kynästä esitetään 29.8–3.9.2022. Esitys on osa Meidän Kuopio -festivaalin varjofestareita. Tarkat esitysajankohdat löytyvät osoitteesta kuopionseina.fi.