Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopion Lehtoniemen venepaikkakiistan voittanut Sirpa Karppi: ”Maalaisjärki toimii lautakunnassa”

Viikkosavo kertoi (29.6.) Sirpa ja Jari Karpin tekemästä oikaisuvaatimuksesta. Oikaisuvaatimus koski Lehtoniemessä olevaa soutuvenepaikkaa.

Omistajat hakivat venepaikkaa, jotta he voisivat kulkea 60 metrin päässä rannasta olevaan saarikiinteistöönsä. Venepaikkaa omistajat olivat käyttäneet vuodesta 2015 lähtien väliaikaisella suullisella luvalla. Mikäli he olisivat joutuneet luopumaan venepaikasta, korvaava venepaikka olisi ollut useiden kilometrien päässä.

Kaupunkirakennelautakunta päätti oikaisuvaatimuksen pohjalta 29.6. palauttaa venepaikkakiistan uuteen valmisteluun. Asia tuli 24.8. uudestaan päätettäväksi lautakuntaan.

Lautakunnassa näkyy olevan tolkun ihmisiä.

Virkamiesesityksessä todetaan, että vuonna 2010 voimaan tulleen asemakaavan mukaan maakaistale on merkitty virkistysalueeksi. Asemakaava oli voimassa jo silloin, kun Karpit ostivat saarikiinteistön vuonna 2015.

Virkamiesvalmistelussa venepaikka olisi haluttu kieltää kaupungin yhdenvertaisuus- ja venepaikkojen keskittämisperiaatteiden vuoksi. Oikaisuvaatimus esitettiin toistamiseen hylättäväksi.

Oikaisuvaatimukset muuttavat harvoin kaupungin tekemiä päätöksiä. Nyt kuitenkin lautakunta otti huomioon oikaisuvaatimuksen ja hyväksyi yksimielisesti Eero Wetzellin (kok.) esityksen.

– Kaupunkirakennelautakunta hyväksyy venepaikkojen vuokrausehtojen mukaisen telarantavenepaikan. Tässä paikassa telarantapaikka ei oikeuta veneen talvisäilytykseen. Kaupungilla on oikeus irtisanoa venepaikka yksipuolisesti, jos siitä aiheutuu haittaa yleisen alueen käytölle. Telarantapaikalle ei osoiteta erillistä autopaikkaa eikä tieyhteyttä, lukee Wetzellin lautakunnan yksimielisesti hyväksymässä päätöksessä.

Oikaisuvaatimuksen tehnyt Sirpa Karppi kiittelee lautakuntaa maalaisjärjen käytöstä. Karpin mielestä oikaisuvaatimuksen hyväksyminen on osoitus siitä, että kunnan poliittinen järjestelmä toimii käytännön tasolla.

– Päätöksessä toteutui oikeus ja kohtuus. Kiitän lautakuntaa asiakaslähtöisyydestä ja kaupungin periaatteen ”lupa tehdä toisin” -toteuttamisesta. Lautakunnassa näkyy olevan tolkun ihmisiä. Toivon, että vikamiesportaassa herättäisiin ja otettaisiin joustavampi asenne kuntalaisia kohtaan, kommentoi Karppi.

Edit. 29.8.2022 kello 9.35, lisätty Jari Karpin nimi jutun ensimmäiseen lauseeseen.