Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuuluisa ohjaaja Kari Heiskanen nauttii Kuopion teatteri-ilmapiiristä – Vapaa-ajallaan hän pyöräilee jopa 130 kilometrin lenkkejä

Teatterintekijä Kari Heiskanen puhkuu intoa uuden Huomenna minä lähden -suurmusikaalin ensi-illan kynnyksellä.

– Harvassa talossa sanotaan, että tule tekemään meille juttuja ja tee mitä haluat. Me annamme sinulle täydelliset puitteet, hän taustoittaa syytä, miksi hän on jälleen töissä Kuopion kaupunginteatterissa.

– Pohdimme joitakin vuosia sitten edellisen teatterinjohtajan Pekka Laasonen kanssa Tampereen Teatterikesässä, että mitä tekisimme Kuopioon. Silloin maahanmuutto oli aika iso teema, josta muodostui teokselle kehys, johon halusin sijoittaa käsittelytavaltaan mahdollisimman keveän ja lennokkaan tarinan, hän sanoo.

– Muodoksi valikoitui musikaali, koska ajattelen, että ihmisten täytyy tulla tänne nauttimaan, liikuttumaan, viihtymään ja nauramaan. Vakava asia tulee mukana ikään kuin kaupanpäällisinä. Kyseessä on voimaantumis- ja seikkailu- sekä selviytymistarina.

Heiskasen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa ja Mika Paasivaaran säveltämässä musikaalissa 1900-luvun alkua elävä nuori Hilda lähtee etsimään onneaan Amerikasta.

– Tänä päivänä ihmisten huulilla isoina teemoina liikkuvat energiakriisi ja inflaatio, mutta ei maahanmuuttokaan ole mihinkään kadonnut. Ukrainalaisia on sodan takia lähtenyt vaikka kuinka paljon maastaan ja tullut myös Suomeen. Suomesta lähdettiin aikoinaan rapakon taakse ja myöhemmin Ruotsiin. Ihmiset ovat kautta aikojen etsineet uutta parempaa elämää ja kilvoitelleet onnensa perässä.

Yhteistyö säveltäjä Mika Paasivaaran kanssa on Kari Heiskasen sanojen mukaan sujunut täydellisesti.

– Olen löytänyt Mikasta hengenheimolaiseni tai veljen. Kaikki meidän tavoitteemme ja ajatuksemme ovat käyneet hirveän hyvin yhteen, Heiskanen iloitsee.

Kyseessä on voimaantumis- ja seikkailu- sekä selviytymistarina.

Kiitosta saa myös koko teatterin työskentelyilmapiiri, joka on Heiskasen mukaan kaikkein tärkein tekijä.

– Henkilökunta kaikilla tasoilla on innostunutta. Sanotaan, että luovan ihmisen tärkein tunnusmerkki on innostus, ja täällä sitä löytyy toden totta niin näyttelijöistä kuin kaikista muistakin ammateista. Teatteri on hyvin hoidettu ja korkeatasoinen ja sen tilat ovat hurjan toimivat.

Esitystä tekemässä on kymmeniä ihmisiä; näyttelijöitä, tanssijoita, kuorolaisia ja orkesterin jäseniä. Pääroolissa nähdään Reeta Vestman.

– Kokonaisuus vastaa erinomaisesti suurmusikaalin haasteisiin sekä määrässä että laadussa, Heiskanen vakuuttaa.

Vapaa-ajallaan Kari Heiskanen on intohimoinen pyöräilijä. Kuopioon ja lähiseutuihin hän on tutustunut pyöräillen.

– Saaristokaupungin lenkkiä ajan tämän tästä. Myös reitti Siilinjärvelle on tullut hyvin tutuksi, hän mainitsee.

– Pulkonkosken lenkki on varmaankin pisin, jonka olen tehnyt. Kilometrejä kertyi 130. Kuopiossa minulla on mukanani tavallinen kaupunkihybridi, mutta ajan myöskin maasto- ja maantiepyörillä. Yritän pitää itseni vireessä pyöräilemällä ja myös vähän väsyttää itseäni, jotta nukkuisin paremmin.

Viime vuonna Kuopion kaupunginteatterissa nähtiin Heiskasen käsikirjoittama ja ohjaama Rintamamiestalo, joka kertoi yhden perheen tarinan takautuvasti. Nykypäivästä mentiin aina vuoteen 1949 saakka.

– Näytelmässä oli kohtaus, jossa koko perhe lähtee pyöräilemään. Se kohtaus on minun omasta lapsuudestani.

Heiskanen kertoo, että hänen arkensa Kuopiossa on hyvin työntäyteistä.

– Ikävä kyllä, en ehdi tutustua ihmisiin ja nauttia juurikaan muusta kulttuuritarjonnasta. Viikonlopuiksi ajan kotiin Helsinkiin, hän sanoo.

– Mutta olen ehtinyt myös kävellä paljon Kuopiossa. Valkeisenlampi, Kallaveden ranta ja Puijo ovat tulleet tutuiksi. Tämä on aika fantastinen muuttovoittokaupunki. Tuntuu siltä, että Kuopiosta löytyvät kaikki vahvan kaupungin elementit, hän arvioi.

Uutta Kari Heiskasen tuotantoa nähdään Kuopion kaupunginteatterissa myös ensi vuoden helmikuussa.

– Teoksen työnimenä kulkee Palokuntalaisten palkitsematon hyvyys. Pohdin, mitä voisin sanoa hyvyyden arkipäiväisyydestä, hän kertoo.

– Emme aina ymmärrä, miten isosta asiasta on kyse. Meidän tavallisten kansalaisten elämän arvot perustuvat siihen, että me luotamme ja uskomme toisiimme. Emme ole ilkeitä ja inhottavia, emme petä, emmekä valehtele ja ole väkivaltaisia toisillemme. Yhteiskunnissa ihmisistä kuitenkin 99 prosenttia ellei enemmänkin haluaa elää turvassa ja olla hyviä toisiaan kohtaan.

Huomenna minä lähden -suurmusikaali saa ensi-iltansa Kuopion kaupunginteatterissa 7. syyskuuta.