Savon ammattiopistossa on koulutielle lähdetty tänä syksynä uudella kampuksella Savilahdessa. Uusissa tiloissa opintonsa aloittivat Jami Korhonen ja Jarno Hoffren, jotka käyvät tutkintoon valmentavaa koulutusta. Heille kampus on mieleinen.
– Tämä on tosi kiva, Korhonen arvioi.
– Tosi uusi. Täällä on siistiä ja tilat ovat viihtyisät, Hoffren tuumaa.
Apulaisrehtori Esa Juvonen on myös tyytyväinen.
– Minulla on tosi hyvä fiilis näistä tiloista. Olen ollut projektissa mukana alkusuunnittelusta lähtien, ja kyllä tässä on tavoitettu se, mitä lähdettiin hakemaan.
Juvonen painottaa, että hänen tunteensa kampuksesta eivät toki ole tärkeimmät, vaan opiskelijat ja henkilöstö ovat keskiössä. Hän kertoo saaneensa arkiotannalla käytävällä kulkiessaan palautteena pääsääntöisesti myönteistä ihmettelyä.
Sinne istutetaan yrttejä ravintola-alaa varten.
– Osa opiskelijoista hämmästelee, että eihän tämä tunnu edes koululta. Ja ilman raikkaus on saanut todella paljon kehuja. Ne, jotka ovat muuttaneet vuosikymmeniä vanhasta koulurakennuksesta, ovat kommentoineet, että eron huomaa selkeästi.
Yksi apulaisrehtori Esa Juvosen suosikkipaikoista uudella kampuksella ovat learning cornerit. Aura Kuusonen
Mölymäen kampukselta muuttoa ja uusia tiloja alettiin kaavailla jo vuosien 2013–2015 aikana. Koulutus on muuttunut siitä pisteestä nykypäivään, ja tämä näkyy uusissa Savilahden tiloissa, kuin myös Savon ammattiopiston muissa Pohjois-Savon alueen kampuksissa. Käytössä olevat tilat ovat pienempiä, ja Juvosen mukaan neliömäärät ovat kutakuinkin puolittuneet menneen vuosikymmenen aikana.
– Opiskelu on erilaista nykyään, se on pääasiallinen syy. Ja vuosien saatossa on varmasti tullut myös epäkuranttia tilaa, kun koulutuksen järjestäjät ovat yhdistyneet.
Juvosen mukaan nykymuotoiseen ammatilliseen opetukseen liittyy voimakkaasti työelämässä oppiminen, minkä lisäksi nykyään myös verkko-opetuksella on vahva jalansija.
– Eli uusien tilojen mitoituksessa on otettu huomioon se, että kaikki ei tapahdu koulurakennuksessa. Välillä opiskelijan polku vie oppilaitoksen tiloihin, välillä verkkoon ja välillä työelämässä tapahtuvaan oppiin.
Käytävältä löytyvä learning corner -tila. Opiskelijat ja henkilöstö saivat vaikuttaa uusiin tiloihin omilla ehdotuksillaan. Opiskelijoilta tuli esimerkiksi toive, että pistorasioita olisi käytettävissä runsaasti. Aura Kuusonen
Juvonen luonnehtii Savilahden kampusta sekä avariksi että avoimiksi.
– Yksi avainteemoistamme on ollut, että tilojen tulee olla toiminnalle avoimia. Käytäviltä pystyy suunnitelluissa paikoissa näkemään, mitä joissakin tiloissa tehdään. Ja kun ulkoalueet valmistuvat, niin myös kadulta päin näkyy tiettyjä toimintoja, Juvonen kertoo.
Oppimistilat muokkautuvat helposti tarpeen mukaan teoreettiseen tai käytännön opetukseen. Käytäville on ripoteltu learning corner -merkittyjä oppimisnurkkauksia, joissa on sohvia ja pöytiä. Suunniteltaessa haluttiin, että uusissa tiloissa opetuksen voi viedä mihin hyvänsä. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa vaikka sitä, että läppärin kanssa voi mennä oppilaitoksen ravintolaan tai vaikkapa sohvilla varustettuun kohtaamistilaan tekemään ryhmätyötä.
Kampus ei ole vielä täysin valmis. Viimeiset rakennukset valmistuvat syyskuun lopussa ja tulevat käyttöön loppuvuoden aikana. Lisäksi loppuvuosi kerätään palautetta ja tehdään pieniä muutoksia käytössä ilmenevien tarpeiden mukaan, tai kun asiat tulevat oleellisiksi. Esimerkiksi rakennuksen katolla on kattoterassi. Se, mitä terassille tulee, kypsyy kuitenkin todennäköisesti tulevan talven aikana.
– Sen verran tiedämme, että sinne istutetaan yrttejä ravintola-alan opiskelijoita varten, Juvonen kertoo.
Uudesta kampuksesta kerätään loppuvuosi palautetta ja tehdään lisäyksiä ja muutoksia palautteen ja tarpeen mukaan. Aura Kuusonen
Arkikäytössä yksi opiskelijoille selkeimmin näkyvistä muutoksista ovat kulkuluvat. Opiskelijat saavat sirukortit, joilla pääsee yleisten tilojen lisäksi lähinnä oman opiskelun kannalta keskeisiin tiloihin. Esimerkiksi kone- ja metallialan opiskelijalla on kulku ainoastaan niihin oppimistiloihin, joissa kone- ja metallialaa opiskellaan.
– Maailma on kehittynyt tähän suuntaan, ja tämä alkaa olla yleinen käytäntö oppilaitoksissa. Ja kun ollaan kymmenien tuhansien neliöiden kokoisessa rakennuksessa, tällä pystyy myös teknisesti hallitsemaan tilanteita, Juvonen kertoo.