Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Petri Ruuskasen kolumni Muutos kohti vihreämpiä elämäntapoja taitaa olla liian kivulias prosessi

Venäjän hyökättyä Ukrainaan saadaan Euroopassa kokea, miltä tuntuu luopua edullisesta energiasta.

Fossiilienergiaan perustuvasta elämäntavasta ja tuotannosta tuli hetkessä kallis vaihtoehto. Ennen sotaa Euroopassa suunniteltiin siirtymistä pois saastuttavasta energiasta. Tuo aiemmin hahmoteltu vihreä siirtymä poliittisena prosessina ei kuitenkaan näytä toimivan käsillä olevassa tilanteessa, jossa kansan äänekkäin kerros, eli keskiluokka, törmää reaalitodellisuuteen.

Halvasta ja likaista energiaa vaativasta elämäntavasta on ollut ihmiskunnan suurin harha. Se on tehnyt erityisen sokeaksi ne, joilla on ollut varaa kuluttaa luonnonvaroja lähes loputtomasti.

Yksi erikoisimmista vaatimuksista sähkön hinnan noustessa koskee omakotitalojen lämmittämistä halvalla sähköllä. Eiköhän jokainen suomalainen ole tiennyt jo vuosikymmeniä, että sähkölämmitys ainoana lämmitysmuotona on riskialtis ja kallis asuinkulu. Jos joku väittää, että omakotitalon lämmitysriski on tullut näissä tapauksissa yllätyksenä, niin nyt on aika tarkastella kykyä varautua sotiin ja muihin kriiseihin.

Myönnän, että kerrostalossa kaukolämpöverkon päässä on helppo arvostella pientaloasukkaan todellisuutta. Samalla tiedostan, että mekään emme pääse pakoon omaa energiankulutustamme vuokrien ja vastikkeiden noustessa kovaa tahtia. Energialähteiden muutos ja energian säästö tulee jokaiselle kansalaiselle eteen joka tapauksessa koko Euroopassa.

Kärsimme fossiilikrapulasta, jossa ryyppyä on otettu vuosikymmenet.

Muutos on tässä tapauksessa mahdollisuus. Kriisin seurauksena voimme katkaista kieroutuneet poliittiset suhteemme öljyllä ja kaasulla peliä pelaaviin diktatuureihin. Meidän ei tarvitse enää sietää hallitsijoiden päähänpistoja, vaan voimme rakentaa tasa-arvoisempaa suhdetta ilman halvan energian tuomaa kiristysmahdollisuutta.

Voimme omaksua uusia tapoja ajatella kuluttamista. Voimme hyvällä omallatunnolla ajatella, ettei jokaisessa asunnossa tarvitse olla sähkösaunaa, eikä jokaisella terassilla ulkoammetta tai sähkölämmitintä. Kolmenkymmenen asteen pakkasella ei ole välttämätöntä syödä kasvihuoneessa kasvatettua kurkkua. Helsingistä ei tarvitse ajaa jouluksi Lappiin tai Thaimaahan, vaan joulun ihmeen voi löytää lähempääkin.

Suomalaisista 40 prosenttia kuuluu maailman varakkaimpaan 10 prosentin väestönosaan. Tämä lienee syynä sille, että äänekäs keskustelu energian hinnasta on olemassa. Olemme törmänneet todellisuuteen, jossa elämäntapaamme uhataan kulutusmahdollisuuksien leikkaantumisella ja varallisuuden pienenemisellä. En kykene näkemään, että julkisessa keskustelussa on kyse aidosta huolesta niitä takuueläkkeen saajia kohtaan, joiden pieni omakotitalo ei lämpene nousseiden hintojen vuoksi ensi talvena. En ole myöskään törmännyt taloustoimittajan artikkeliin, jossa huolestuttaisiin toimeentulotuen saajan pienen kerrostaloasunnon sähkölaskun nousemista.

Kärsimme fossiilikrapulasta, jossa ryyppyä on otettu vuosikymmenet ja jonka pohjat on nyt saavutettu.

Nyt viimeistään on tullut aika miettiä, mikä on kestävää energiapolitiikkaa ja miten kaikki yksilöt varallisuudesta huolimatta muuttavat pinttyneitä ajattelutapojaan suhteessa kulutukseen ja laajemmin energian käyttöön. Taakse jää aika, jolloin kylmimmillä talvipakkasilla kiitellään halvan sähkön saamista Kremlin sähkölinjojen kautta.

Suomen hallitus kokoontui syyskuun alussa ja linjasi, miten suomalaisia autetaan sähkölaskujen maksamisessa. Ratkaisuksi tuli sähkönkulutuksen vähentämisen sijaan verojen alentaminen ja avustusten myöntäminen.

Henkilökohtaisesti olisin taipuvainen auttamaan sellaisia kotitalouksia, joiden varallisuus ei riitä kallistuneen sähkön hankintaan. Tämä tuki edellyttäisi kuitenkin energiansäästöön sitoutumista.

Veronmaksajan rahoilla en olisi valmis tukemaan turhaa sähkönkulutusta. En halua maksaa keskiluokan valintoja. Jos Tahkovuoren mökin palju ja sähkösauna vievät muutaman euron maailman rikkaimpiin ihmisiin kuuluvalta väestöltä, niin sen huvin he kyllä kykenevät itse kustantamaan.

Kirjoittaja on tosielämän mielensäpahoittaja.