Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiertelemättä | Onko kuopiolaisten sähkölasku oikealla tasolla? – ”Harvassa lienevät ne kuntavaltuutetut, jotka pysyvät kärryillä”

Ilma on sakeanaan kriisejä. Yhdellä kriisillä voidaan selittää toista kriisiä. Eivät Putinin talkootkaan ole selitys kaikelle pahalle. Aina kun kuulet selityksen, tutki kuka selityksen antaa ja kenen etua hän palkkansa edestä puolustaa. Energiakriisi koskettaa jokaista suomalaista.

Energiapolitiikka ja sähkön markkinahinta on mutkikas vyyhti. Harvassa lienevät ne kansanedustajat tai kuntavaltuutetut, jotka pysyvät kärryillä, kun puhutaan maakaasumarkkinoiden, vesi- ja sotatilanteen, polttoainehintojen, päästöoikeuksien, turpeen ja hakkeen riippuvuussuhteista.

Osaako Kuopion kaupungin omistajaohjaus tai Kuopion Energian poliitikoista koostuva hallitus vaalia kuopiolaisten etua kallistuvilla sähkömarkkinoilla? Kuopion Energiakonserni tuottaa asukkaille sähköä ja siirtää verkollaan sähköä kotitalouksiin. Sähköntuottaja voi myydä sähköä parhaaksi katsomallaan hinnalla.

Alun perinhän Kuopion Energian piti palvella paikallisia asukkaita. Ketä se nyt palvelee, kun sähköyhtiöt liittoutuvat keskenään? Kuopiolainen kuluttaja voisi kysyä, miksi sähkölaskuni on nousussa, vaikka Kuopion Energia kahmii vuosittain kymmenien miljoonien eurojen voitot.

Poliittisen valvonnan ja omistajaohjauksen tekee haasteelliseksi se, että Kuopion Energian, Savon Voiman ja Jyväskylän ja Lappeenrannan sähköyhtiöiden sähköä kuluttajille myy näiden sähköyhtiöiden omistama Väre Oy. Väre ei ole poliittisessa kontrollissa. Värettä johtavat energialaitoksien johtajat.

Väreen piti tuoda paikallisille sähköyhtiöille lisäarvoa. Väre näyttää kuitenkin tehneen tappioita samaan aikaan kun Väreen omistajayhtiöt kuten Kuopion Energia tekevät hulppeita voittoja. Maalaisjärjellä voisi päätellä, että Väre vyöryttää tappionsa kuluttajille. Jokin tässä yhtälössä herättää kysymyksiä.

Kuopion Energia tuottaa sähkön ja lämmön pääosin kotimaisella hakkeella ja turpeella. Sähkön tuotantokustannukset lienevät edelleen Haapaniemen laitoksella kohtuutasolla. Tulopuolta kohentaa lisäksi sähkön siirtobisnes.

Tähän asti meidän tavallisten sähkökuluttajien ei ole tarvinnut ymmärtää edes sähkösopimuksemme sisältöä. Halpa sähkö on lämmittänyt taloja ja saunoja. Sähköä on voinut tuhlata surutta. Miten käy ensi talvena? Pitääkö laskea asteita, laittaa villasukat jalkaan ja tottua kylmään suihkuun.

Kuluttaja voisi ihmetellä, onko Kuopion Energialta kadonnut paikallinen intressi ja muuntuuko omistajasähköyhtiöiden kohtuuhintainen sähkö Väreen prosessissa tappioksi, koska Väre ostaa kallista pörssisähköä halutessaan laajentaa markkinoitaan.