Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niko Kivelä yhdistää stand up -komiikan ja raivokkaan rockin – "Kun mielipiteen nuijiikin rokkina ulos, niin luulen, että asia käy aika lailla selväksi"

Yli kaksikymmentä vuotta stand up -komiikkaa tehnyt Niko Kivelä, 43, lähtee syksyn lavoille uusin kuvioin.

Kun perinteisesti stand up -koomikko puhuu lavalla mikrofoni kädessään, nyt isolla kauhalla höysteenä lapetaan myös tehokasta, vimmaista rock-musiikkia.

– En tiedä, onko missään koskaan tehty vastaavaa, mutta pointtina on se, että bändi soittaa omia kappaleita minun sanoituksillani, jotka perustuvat stand up -esitykseeni, Kivelä valottaa.

– Eli minä kerron keikalla stand up -jutun, jonka jälkeen juttuun liittyvä kappale soitetaan ja minä laulan, hän tarkentaa.

Bändi Niko Kivelä Kommunikaatio sai alkunsa vajaa vuosi sitten ja sen oli tarkoitus lähteä liikkeelle jo vuoden alusta, mutta korona sotki suunnitelmat.

– Kitarassa on Mikko Kosonen ja rummuissa Ville Kela, nykyään helsinkiläinen, Seinäjoelta kotoisin oleva Kivelä mainitsee.

Poppoo testasi sapluunan toimivuutta salakeikalla Hämeenlinnassa viime torstaina, ja perjantaina alkoi yhteensä 12 keikkaa käsittävä kiertue, joka rantautuu ensi perjantaina Kuopioon.

– Esittämämme biisit ovat aika lyhyitä ja napakoita, mikä johtuu ihan vaan siitä, että minäkin olen sitä mieltä, että kaikki esitykset ovat aina liian pitkiä, Niko Kivelä huomauttaa.

Yksi elämän ahdistus- ja erokappale pitää setissä olla aina mukana.

– Biisit eivät ole hauskoja. Mitään hilipatihippaa-meininkiä ei tule mistään kohtaa läpi. Yksi elämän ahdistus- ja erokappale pitää setissä olla aina mukana. Apinatv-kappale taas pureutuu hullunkuriseen tv-maailmaan. Kirjoitin yli vuosi sitten myös kappaleen sodasta ja sen turhuudesta ja siitä, miten kuninkaita suojellaan. Nyt se on aivan eri biisi kuin tehdessä ja pelottavankin ajankohtainen.

Kivelä ja soittajat aikovat vetää rock-kappaleet täysillä.

– Minulla on aina ylimääräistä energiaa kropassa ja päässä. On todella hienoa päästää se kaikki irti rockin keinoin. Totuus on se, että raivokas esiintyminen puhumalla ei välttämättä ole hyvä asia, mutta kun siihen yhdistetään raivokas rock, niin minusta tuntuu, että siitä tulee aika siistiä, Kivelä pohtii.

– Puhuessa esimerkiksi kiroilu tai nopeasti puhuminen menettävät lopulta tehonsa, sillä kaikkeen väsyy. Kun mielipiteen nuijiikin rockina ulos, niin luulen, että asia käy aika lailla selväksi.

Punklaulajan uraa Niko Kivelä loi 11–15-vuotiaana.

– Kiersin silloisen bändini kanssa ympäri Suomen aivan järkyttäviä määriä, hän muistelee.

– Kun äänenmurros tuli, keikkailut jäivät.

Lahden kansanopiston teatterilinjalla vuonna 2000 Kivelä lauloi kuorossa ja sai oppia laulutekniikkaan laulunopettajalta. Luonnollisesti opintoihin kuului myös muuta äänenkäytön opiskelua.

– Kun laulaa raivokkaasti, niin äänelleen pitää osata tehdä jotakin, sillä muuten ääni lähtee saman tein, hän tietää.

– Kaikista tärkeintä esiintymisessä on kuitenkin asenne. Kun olen itse tehnyt kappaleisiin sanoitukset ja sanojen takana on jokin selkeä ajatus, niin on helppo laulaa asenteella, hän arvioi.

Lavalle Niko Kivelä nousee uteliain mielin.

– Nythän me näemme, mitä me saamme aikaiseksi, siis me kolme ja yleisö. Minut on uudenlaisen tekemisen myötä vallannut kutkuttava tutkimisen halu, halu löytää jotakin uutta ja tutkia asiaa. Sellaista ei ole tapahtunut pitkään aikaan, hän sanoo.

– Meiltä koomikoilta aina kysytään, että onko tulossa jotakin uutta. Nyt voin rehellisesti sanoa, että kyllä, täysin uutta on luvassa, Kivelä iloitsee.

Jännitys on Kivelän mukaan erilaista jo senkin takia, kun lavalla onkin yhden sijaan kolme esiintyjää.

– Harvinaista tehdä porukalla töitä. Jätkät ovat sen verran kovia soittajia, että musiikista kokonaisuus ei ainakaan jää kiinni, hän vakuuttaa.

Niko Kivelä Kommunikaatio esiintyy Kuopiossa Sawohousessa 16. syyskuuta.