Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moniulotteinen Julius Caesar näyttelyssä – Maailman ensi-ilta tuo Rooman historian ja aikakauden myyttisen henkilön esille Kuopion uudistuneeseen museoon

Poliitikko, strategi, sotapäällikkö, kaupunkisuunnittelija ja kirjoittaja Julius Caesarista kertova näyttely Julius Caesar – kunniasta kuolemattomuuteen sai maailman ensi-iltansa Kuopion uudistuneessa museossa perjantaina 16. syyskuuta.

Kyseessä on kiertonäyttelyitä tuottavan italialaisen Exponan ja Contemporanea Progettin ja Kuopion museon yhteistyön tulos, joka esittelee paitsi ennennäkemättömän vallan Roomassa saavuttanutta, keisarikunnan isänä pidettävää Julius Caesaria, myös aikakautta, jolla hän vaikutti.

– Hänen elämänsä ja tekonsa on sidottu laajempaan kontekstiin, siihen maailmaan ja aikaan, missä hän eli. Mukaan on päässyt myös muita aikakauden merkittäviä henkilöitä, kuten hänen ystäviään ja vastustajiaan, näyttelyn kuraattori Carlotta Cianferoni taustoittaa.

Näyttelytila on jaettu seitsemään eri teemaa käsittelevään osaan.

Esillä on jopa parituhatta vuotta vanhaa alkuperäisesineistöä Italiasta, mutta pienissä määrin myös aikakauteen kuuluvaa esineistöä Suomesta, Suomen kansallismuseon kokoelmista.

Aikakauteen kuuluvia esineitä maailmalta ovat niin patsaat, alttari, miekat kuin kypärät.

Näyttelyssä on hyödynnetty myös nykytekniikkaa, liikkuvaa kuvaa ja ääntä.

Myös Caesarin vaikutus jälkipolviin on otettu yhdeksi näyttelyn osaksi.

– Hänestähän tuli ajan kuluessa myytti, joka on kautta historian inspiroinut taiteilijoita, kuten elokuvantekijöitä ja kirjailijoita, Carlotta Cianferoni mainitsee.

Rooman historialliseen aikakauteen sukeltaminen jatkuu museon alakerran monitoimitilassa.

– Alakerran näyttelytila on kaikille avoin, ja siellä voi vierailla vaikka kirjasto- tai kahvilakäynnin yhteydessä, näyttelyn projektitukija Magda Hukari vinkkaa.

– Koulun historianopetus keskittyy pitkälti antiikkiin, eikä roomalaisaikaa kauheasti sivuta edes lukio-opinnoissa. Olemme omalta osaltamme halunneet korjata tätä vääristymää, Hukari toteaa.

Vierailulla on mahdollista selvittää Julius Caesarin elämän ja kuoleman ympärille rakennettu murhamysteeri.

– Diktaattorin murha -museomysteeri on suunnattu sekä aikuisille että nuorille, jotka voivat pelillisesti selvittää mysteeriä. Labyrintti monitoimitilan lattiassa kuuluu osana pelillistettyyn murhamysteeriin, museotapahtumien koordinaattori Heta Pekkarinen mainitsee.

– Museon asiakaspalvelusta saa mukaan tehtävävihkot, joiden avulla voi lähteä murhamysteeriä ratkaisemaan. Myös itse näyttelystä löytyy elementtejä, joiden avulla on mahdollista ratkaista tehtäviä.

Tietämystään Caesariin ja Rooman valtakuntaan liittyen on mahdollista syventää osallistumalla näyttelyopastuksiin ja museon järjestämille luennoille.

– Luentosarjassa puhuu maineikkaita tutkijoita, jotka tarkastelevat aikakautta ja henkilöitä eri näkökulmista, Heta Pekkarinen valottaa.

Luennoille on mahdollista osallistua joko museolla tai verkon välityksellä.

Aiheena on esimerkiksi naiset Caesarin ajan Roomassa, Vitruvius ja roomalainen arkkitehtuuri maaseudulla ja kaupungissa sekä elämää Pohjois-Savossa roomalaisaikana.

– Ohjelmassa on myös paikallisen miekkailuseuran järjestämiä miekkailunäytöksiä, Pekkarinen kertoo.

Italialaisen Exponan näyttelytuotannot ovat kansainvälisiä ja yhdistävät museoita, kokoelmia ja asiantuntijoita maailmanlaajuisesti. He ovat tuottaneet näyttelyitä 20 maahan neljällä eri mantereella.

Julius Caesar – Kunniasta kuolemattomuuteen -näyttely on esillä Kuopion museolla 26.3.2023 saakka.