Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”En laita kausivaloja tänä talvena” – Kuopiolaiset kertoivat Viikkosavolle energiansäästökeinoistaan

Tulevalle talvelle on ennustettu energiapulaa, ja esimerkiksi alueellisia sähkökatkoja on väläytelty yhtenä säästömahdollisuutena. Viikkosavo kysyi kaupunkilaisilta, millaisia energiansäästökeinoja heillä on.

Kuopiolainen Mirkka von Bremen-Rahunen kertoo aikovansa järkevöittää sähkönkäyttöään vielä entisestään. Käytännössä tämä tarkoittaa hänen arkeensa melko pieniä muutoksia.

– Ei pidetä turhaan valoja päällä ja ei mennä välttämättä joka viikko saunaan, hän mainitsee.

Kovin dramaattisia muutoksia ei kaavaile myöskään Markku Penttinen.

– Veden kanssa ei lotrata ja sauna lämpiää kerran viikossa – olemme eläneet aika taloudellisesti jo aikaisemmin. Sähkönkulutus on ollut tähänkin asti hyvin pientä.

Von Bremen-Rahunen on muuttanut vasta omakotitaloon, jossa on puulämmitysmahdollisuus. Se, kuinka paljon hän tulevana talvena mahdollisuutta hyödyntää, on vielä auki.

– Pitää katsoa, millaiseksi tilanne kehittyy. Voi toki hyvin olla, että tulee lämmitettyä myös puulla.

Viikkosavon Facebook- ja katugallupkyselyssä myös puulämmitys nousi esille. Eräs vastaajista kommentoi, että asuu puulämmitteisessä talossa, mutta ei luultavasti lisää puulla lämmittämistä tavallisesta talvesta ainakaan merkittävissä määrin.

Yksi anonyymeistä vastaajista ilmaisi huolensa mahdollisten sähkökatkojen suhteen. Hän toivoi, että energiankäyttöä karsittaisiin esimerkiksi katuvaloja sammuttamalla ja julkistilojen energiankulutuksesta leikkaamalla ennen kuin kotitalouksien sähkönkäyttöön puututaan.

– Olisi paha ylläri, jos esimerkiksi viisikerroksisessa talossa joku olisi katkon aikana juuri hississä, vastaaja pohtii.

Ylen 8. syyskuuta julkaisemassa jutussa tuotiin esille sama huoli. Artikkelissa huomautetaan, että sähkökatkokset voivat pahimmillaan tulla yllättäen, ja sellaisen sattuessa hissistä pääsee pois vain hissihuollon tai pelastuslaitoksen avulla.

Osa vastaajista kaavaili talven varalle myös pienimuotoisia muutoksia, joista kasvaa suurempi virta.

– Ajattelin, että en laita ollenkaan kausivaloja tänä talvena, eräs vastaajista kommentoi.

Useampi vastaaja mainitsi saunomisen vähentämisen. Lisäksi esille nousi esimerkiksi lattialämmityksen lämpötilan pudottaminen.

– Kotona lattialämmitys asteen tai kaksi alaspäin ja villasukat käyttöön!