Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keraamikko Elna Sivukari on Viikkosavon voiastian tekijä – Lukuisat lukijat antoivat vinkkejä – Ilahtunut taiteilija: ”Ilo nähdä, että tuotteet kiinnostavat näinkin pitkän ajan kuluttua”

Kaupunkilehti Viikkosavo (31.8.2022) kysyi lukijoiltaan toimitukseen kulkeutuneen, kirpputorilta löytyneen ruskean saviastian tarinaa ja tiedusteli, kuka mahtaa olla astian ja sen pohjaan tehdyn signeerauksen tekijä.

Saimme lukuisia yhteydenottoja puhelimitse ja sähköpostilla. Moni vinkkasi, että signeerauksen tekijä voisi olla keraamikko Elna Sivukari Outokummusta. Esimerkiksi Helena Väänänen Varpaisjärveltä kertoi, että häneltä löytyy samalainen astia ilman Viikkosavo-tekstiä, ja että siihen kuuluu korkkinen korkki ja voiveitsi, joka on sangassa pystyssä.

– Liekö tuossa versiossa ollut myös korkki ja veitsi tai vaikka pikku lusikka, mutta ovat matkan varrella kadonneet, hän pohti.

Eikä aikaakaan, kun myös taiteilija itse otti toimitukseen yhteyttä sähköpostitse.

– Hei täältä Outokummusta. Olette kiinnostuneita teille tuodusta saviastiasta ja sen historiasta. Olen tehnyt sen noin vuonna 1985, joko liikelahjaksi, tai yksittäisenä tilauksena, hän kirjoittaa.

– Kyseessä on voiastia. Astiaan kuuluu korkkinen kansi. Sivussa olevaan korvakkoon laitetaan sopivan kokoinen voiveitsi, joka alareunastaan tapaa siinä olevaan levikkeeseen. Näin veitsi pysyy pystyssä, eikä tahraa ”ympäristöä”, keraamikko valottaa.

– Valmistin niitä koko yritykseni, Keramiikkapaja Elna Sivukari, toiminnan ajan vuosina 1979–2017 Outokummussa. Ilo nähdä, että tuotteet kiinnostavat näinkin pitkän ajan kuluttua. Hyvää syksyn jatkoa sinne naapuriin, toivottaa Elna Sivukari.

Soitimme toimituksesta Elna Sivukarille. Yhteydenotosta ilahtunut, eläkepäiviä viettävä taiteilija kertoi suunnitelleensa voiastian jo keramiikkapajansa toiminnan alkuvaiheissa, kun pisti oman pajan pystyyn.

– Itse asiassa sain poltatettua mallikappaleen jo työskennellessäni Anu Pentikin palveluksessa Posiolla ennen oman yritykseni perustamista, hän tarkentaa.

– Tein astiasta myös suuremman version, jossa on kaksi korvaa. Koko urani eli 36 vuoden ajan olen tehnyt voiastioitakin. Itselläni ne ovat olleet arjessa alusta alkaen jatkuvassa käytössä. Kesällä keraaminen, jääkaapista otettu voiastia on erityisen kätevä, sillä se pitää voin pitkään pöydällä kylmänä.

Sivukari kertoo, että hän kävi alkuun kaupallisen koulutuksen ja työskenteli pankissa Joensuussa.

– Myöhemmin tieni vei Kuopion käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen, jossa opiskelin neljä vuotta pääaineenani keramiikka. Anu Pentikillä olin töissä 1,5 vuotta. Sitten mieheni sai töitä Outokummusta ja asettauduin sinne itsekin ja perustin oman pajan.