Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuopio on 20 eniten amfetamiinia käyttävän eurooppalaisen kaupungin joukossa – Jätevesistä selviää huumeiden käyttö ja koronan esiintyminen

Vuonna 2020 Suomen 27 jätevesipuhdistamon vesinäytteiden mukaan amfetamiinia käytetään eniten etelän isoissa kaupungeissa. THL:n päihdetestauksen asiantuntija Teemu Gunnar kertoo, että kokaiinin käyttöä esiintyy pääkaupunkiseudulla jopa 10-kertainen määrä maakuntiin verrattuna. Kokaiinin käyttöä esiintyy pääkaupunkiseudun ulkopuolella erityisesti Salossa ja Kuopiossa.

Väkilukuun suhteutettuna Kuopio sijoittui 20 eniten amfetamiinia käyttävien kaupunkien joukkoon Euroopassa. Muista suomalaisista kaupungeista 20 joukossa olivat myös Kouvola, Kotka, Vaasa, Rovaniemi ja Espoo, mikä kertoo amfetamiinin käytön yleisyydestä Suomessa.

Kymmenessä suuressa kaupungissa Kuopion mukaan lukien vuosina 2012–2020 huumelöydökset jätevedessä osoittavat, että amfetamiinin käyttö Suomessa on viisinkertaistunut, mikä näkyy moninkertaisena huumerattipäihtymisten määrissä.

– Arvioni mukaan huumeiden käyttö Kuopiossa on samalla tasolla kuin Jyväskylässä, Tampereella ja Turussa, mutta huomattavasti alhaisemmalla tasolla kuin pääkaupunkiseudulla, Kotkassa, Kouvolassa ja Lahdessa, kommentoi Gunnar.

Jätevesistä saa selville melkein mitä vain.

Mittauksissa selvitetään, kuinka monta milligrammaa jäämiä kertyy 1 000 asukasta kohti. Paikkauntakohtaiset erot ovat suuria.

– Yhdenkin ison huume-erän käräytys voi vähentää huumeen käyttöä. Vuonna 2021 poliisi takavarikoi ison erän amfetamiinia. Jätevesistä kävi ilmi, että aineen käyttö romahti Suomessa. Samoin huumerattikäryt vähenivät merkittävästi poliisin tilastoissa.

Rikoskomisario Juha Korhonen Itä-Suomen poliisista sanoo, että rattipäihtymistapauksista on noin puolet huumerikoksia. Kuopiossa esiintyy 9–10 kertaa enemmän huumerikoksia kuin Varkaudessa ja Iisalmessa.

– Törkeitä huumausainerikoksia paljastuu keskimäärin 20–30 juttua vuodessa eli vähintään joka toinen viikko. Kuopiossa huumausainerikollisuutta esiintyy eniten ydinkeskustassa, seuraavaksi eniten Petosella ja kolmanneksi eniten Männistössä, kertoo Korhonen.

THL:n Kuopion Vesimikrobiologian yksikön laboratoriokoordinaattori Anna-Maria Hokajärvi sanoo, että jätevesistä voi tutkia huumeiden esiintymisen lisäksi taudinaiheuttajia ja esimerkiksi koronaviruksen väestöllisiä määriä.

Viime perjantain päivityksen mukaan laskusuunnassa ollut koronaviruksen esiintymistiheys Kuopiossa on tasaantunut.

– Olemme vasta viime vuosina oppineet, että jätevesistä saa selville melkein mitä vain. Polion ja huumeiden esiintymistä on tutkittu jo vuosikymmenten ajan, mutta pandemian seurannassa olemme oppineet, että myös muista taudinaiheuttajista saadaan jätevesistä tietoa.

THL:ssa on menossa hanke, jossa selvitetään varautumista tuleviin pandemioihin ja influenssiin. Jäteveden datasta saa tietoja ennen kuin tauti esiintyy potilaissa ja tällöin terveysviranomaiset voivat kohdentaa ja aikatauluttaa paremmin esimerkiksi rokotuksia. Jätevesistä tehdään tutkimuksia myös ihmisten alkoholin käytöstä ja tupakoinnista sekä ravitsemustottumuksista.